Huset lægger lokaler til: Få tjek på dine lunger

I anledning af den internationale lungedag kan du få tjekket dine lunger og din vejrtrækning

SUNDHED: Har du haft hoste gennem længere tid? Er du generet af åndenød og/ eller slim? Eller er du i tvivl om du har KOL? Kom forbi Kulturhuset i Give onsdag den 15. november 2023 kl. 9.00-13.30, hvor medarbejdere fra Vejle sygehus og Vejle kommune står klar.  

Du kan:  

Få målt din lungefunktion 

Tal med en sundhedsfaglig om lunger, forebyggelse mm.  

Få en snak om rygning og rygestop 

Få mere viden om Vejle kommunes tilbud om KOL rehabilitering 

Sted:Kulturhuset Give, Rådhusbakken 9, 7323 Give 

Det er gratis at deltage, og det tager kun 5 minutter at få målt din lungefunktion. Ingen tilmelding nødvendig, men kø kan forekomme. Har du ikke tid til at få en lungefunktionsmåling på Lungedagen, kan du altid få taget en test hos din læge. 

På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter i Danmark på Lungedagen. 

Fakta om KOL 

KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet, i takt med at sygdommen forværres, bliver nedbrudt. 
  
Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 300.000 har KOL, men kun ca. halvdelen ved det selv. KOL er én af de hyppigste dødsårsager i Danmark, og i gennemsnit dør 10 mennesker på grund af KOL hver dag.  

En lungefunktionsmåling i Kulturhuset er for mange mere uforpligtende end at bestille en tid ved lægen. Det gør det nemmere for nogle at få målt lungefunktionen. Derudover giver lungedagen mulighed for at belyse, hvor vigtigt det er at få testet lungefunktionen med jævne mellemrum hvis du er over 35 år og ryger/ tidligere ryger eller har arbejdet i støv, dampe og lignende. 

På både www.pustliv.dk og www.sundhed.dk kan man finde generelle informationer om sygdommen, dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse. 
KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen.

Man kan dog mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, tage inhalationsmedicin og være fysisk aktiv. Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre.

Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.