Folkene bag Give Festival: Om vi er klar? Jeps, I kan bare komme an!

Lørdag den 26. august går det for alvor løs i det gode gamle lystanlæg i Give. Her afholdes der Give Festival for 40. gang, og denne helt specielle jubilæumsudgave bliver naturligvis et brag af en fest, hvor der i den grad bliver fyret op under kedlerne med en masse fede bands og optrædende med bomstærke lokale rødder.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Alle bands er på plads, de 44 frivillige er også klar til at tage en tørn, når den 40. udgave af Give Festival løber af stablen den sidste lørdag i august i det gamle smukke lystanlæg i Give.

Det fortæller Bruno Jensen og Henrik Vestergaard fra bestyrelsen i Give Festival iført nytrykte festivaltrøjer og brede smil.

- I år slår vi rekorden for tilmeldte bands, idet vi er oppe på hele 19 bands fordelt på scenen og i teltet. Det er simpelthen det største antal nogensinde i festivalens 40-årige historie. Det betyder også, at vi er totalt booket op. Der er simpelthen ikke plads til flere, fortæller Henrik og Bruno.

De fik godt nok et afbud i sidste uge grundet private årsager, men det klarer man med en intern rokade i line-uppet af bands/solister mellem telt og scene, så scenen vil være fuldt belagt.

13 bands med lokal tilknytning

Bruno og Henrik kan fortælle, at det har været nærmest legende let at skaffe bands til festivalen i år.

- Bandsene er faktisk kommet af sig selv. Vi lavede et opslag på Facebook, hvor vi søgte bands, og så er det ellers væltet ind med ansøgninger. Hele 35 ansøgninger har vi fået, og det betyder reelt, at der er 15 bands på venteliste.

Hele 13 af bandsene har tilknytning til lokalområdet i en eller anden form, og der er helt i festivalens oprindelige ånd, idet man da man startede op ville være rugekasse for lokale bands/solister og grupper, der skulle ud og prøve talenterne af. Og nu vender mange af dem så tilbage til ’gerningsstedet’.

- Programmet i år er meget bredt og brugervenligt. Det er jo en 40-års fødselsdagsudgave, så vi forsøger at ramme så bredt som muligt rent musikalsk. Så der er ingen dødsheavy i år, det er noget mere familievenlig musik, vi præsenterer her i år - og alt i alt mener vi, at vi skabt det perfekte musikalske setup i forhold til, at der er tale om en 40-års jubilæumsudgave, siger Bruno Jensen.

- Og så er det ikke en copy-paste festival. Mange af de optrædende optræder helt unikt kun her på Give Festival. En del bands/duoer er specielt sat sammen til anledningen, og det synes vi jo også kan noget, siger Henrik Vestergaard.

Starter med banko – og lukker med Mr. Swing King

Det hele starter klokken 12.00 med bankospil i teltet med en ny opråber, idet den vanlige nummerpige, Lissy Madsen jo som bekendt er blevet ansat på Torve Caféen i Give og dermed ikke har tid.

- Her søgte vi så en ny på Facebook, og det blev Mogens fra Thyregod, der er fast opråber til bankospillene i Thyregod – godt med en rutineret afløser. Og så har vi jo Bruno som ’præmiepige’, så det er et topprofessionelt setup, lyder det fra Henrik med et stort smil.

Klokken 13.00 åbner Arina Mai (kendt fra GodMorgen TV) det musikalske bal – og klokken 23.00 går Mr. Swing King på scenen og lukker den store musikfest med et brag, der kan høres helt til Vestergade i Aarhus.

Mr. Swing King - Gnags Jam lukker og slukker på 40-årsudgaven af Give Festival: Privatfoto

Vildt fedt at Heavy Cargo stiller op

Når Henrik og Bruno skal pege på nogle af festivalens store højdepunkter udover Mr. Swing King, der er funderet på ’De Professionelle Ballademagere’, der i mange år lukkede og slukkede ved Give festival, er de ikke i tvivl.

- Det er jo et kæmpe scoop, at Heavy Cargo stiller op igen efter så mange år. Det er virkelig en stor positiv overraskelse, at de lader sig gendanne i anledning af vores 40-års jubilæum – dem er der helt sikkert mange, der glæder sig til at høre igen. Og så er der bandet Revye, som er en slags greatest hits of Frandsens Festorkester. Og historien om dette band er lidt sjov. I forbindelse med Kunst & skulpturdagen havde vi en bod i Vestergade, og her kiggede John Sørensen og Ole Hansen fra Frandsens Festorkester forbi og så vores video med gamle filmminder fra Give Festival. Det inspirerede dem så meget, at de sagde, at nu ville de lave et band og springe på scenen til Give Festival – og den var vi da med på, fortæller Henrik.

Et 10 mand stort band med følgende line-up: Vokal - Malene Gjødsbøl, Liv Tremlet ,Victoria Tremlet. Guitar -Henrik Franck. Tangenter - Henrik Hindsgaul. Bas - Michael Hørlyck. Trommer - Ole Kragsig Hansen. Blæs- Jesper Blæsbjerg Sørensen, John Sørensen og Hjalte Kaufmann.

Mon ikke Torben Chris vælter teltet?

Et andet højdepunkt bliver uden tvivl Torben Chris’ show i teltet. Han debuterede for 20 år siden som stand-upper netop i teltet til Give Festival – så også han vender tilbage til det oprindelige gerningssted.

- Vi havde jo i nogle år en fast tradition med stand-up i teltet. Jeg kan da bl.a. huske, at havde besøg af Geo. De sidste år har dog været uden stand-up, fortæller Bruno.

Vi skal også lige dvæle ved bandet Maria and The Skinheads. Det navn lugter jo langt væk af heavy metal, men sådan er det slet ikke.

Bandet har en sjov historik. Oprindeligt var det band dannet af ansatte ved VUC Give/Grindsted med bl.a. Bruno Knutzen og Peter Høst – og de er klar igen her i 2023. De spiller klassisk 80’er pop/rock a la Sanne Salomonsen, Radio osv.

Stor forhåndsinteresse for festivalen i år

Arrangørerne har i år mærket en ekstraordinær interesse for festivalen. Det skyldes ifølge Bruno flere ting.

- For det første har vi flyttet festen til sidste lørdag i august. Her er alle hjemme fra ferie, og vi kolliderer ikke med andre betydende musikfestivaler. For det andet er der tale om et 40-års jubilæum, og endelig tænker vi, at det mere brede musikprogram også har en stor betydning, når folk skal tilvælge os. Vi har da også besluttet, at vi vil lægge os fast på, at vi fremover kører med den sidste lørdag i august, da der bare giver god mening, siger Henrik og Bruno.

I 2024 kan Give Lystanlæg fejre 100-års jubilæum, og her er det oplagt, at Give Festival og Lystanlægget samarbejder om at skabe en stor flot byfest for borgerne i den fine anledning. Hvem ved, måske det kan medføre en genoplivning af den gamle anlægsfest?

- Det er oplagt med et samarbejde mellem de to foreninger, så vi sammen kan skabe den helt rigtige udgave af den kommende 100-års jubilæumsfest. Vi kan dog risikere at komme til at clinche lidt med den programsatte Bierfest den 17. august i forhold til at trække folk af huse. To store fester på en uge kan måske være for meget for nogen. Nu må vi se, om vi kan koordinere os frem til den bedste løsning for alle, siger Henrik og Bruno.

Enorm lokal velvilje

De har mødt stor velvilje blandt byens butiks- og erhvervsliv i forhold til sponsorater, ligesom det har været ret let at skaffe de 44 frivillige. Give Handel og Erhverv har også sponsoreret et radiospot i VLR i ugen op til festivalen.

- Det hele kører på skinner. Brikkerne er alle faldet på plads, så vi er mere end klar til den store jubilæumsfest. Folk kan bare komme an, lyder det med stor optimisme i stemmerne fra de to festivalfolk.

PS: Har vi for resten fået sagt, at det er helt gratis at komme ind, og at der også er aktiviteter for børnene denne dag? Og at man kan få både tarteletter og burgere at spise – tilsat lidt frisk flydende herlighed fra Hancock-fadølsanlægget.

 

Heavy Cargo går på scenen klokken 21.40 - og så går for alvor ild i Give Festival. Privatfoto