Går lokalt i Kollemorten: Julemærkemarch mod mobning og mistrivsel

Oven i julefrokoster og andre gode juletraditioner er der vel ikke noget bedre end at starte første søndag i december med lidt frisk luft og let motion? Så kan man samtidig støtte børns kamp mod mobning og mistrivsel, og dermed hjælpe til med at børnene genfinder gode børneliv, når hele Danmark går sammen for julemærkebørnene. Igen i år er der startsted i Kollemorten. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

KOLLEMORTEN: I hele Danmark samles man for 47. gang og går en symbolsk tur d. 3. december 2023, og lokalt kan man i år finde Julemærkemarchen i Kollemorten, Hærvejscenteret, Hærvejen 218, hvor der samles ind til driften af landets fem Julemærkehjem, og hjælper 1.000 børn til en frisk start på livet.  

-Forud for starten har Finn’s Auto fra Givskud igen i år sponsoreret penge, så vi kan sælge kaffe/te og kringle til de, der vil købe det. Overskuddet herfra går også ubeskåret til Julemærkefonden, fortæller Lars Henneberg, der igen i år er en af tovholderne på den lokale julemarch i Hærvejsbyen.  

Symbolsk og velgørende gåtur 

Siden 1904 er der hvert år udkommet et nyt Julemærke til gavn for Julemærkehjemmene og udsatte børn i Danmark. Nu om dage sendes der ikke mange postkort, men mange støtter sagen hele året som Julemærkeven. Alle kan hjælpe ved at deltage i det sunde og hyggelige initiativ, Julemærkemarchen.  En symbolsk gåtur i fællesskab med tusindvis andre mennesker fra 68 forskellige startsteder i Danmark. 

-Julemærkemarchens bestyrelse håber, at alle vil møde op igen i år, og tage familie og venner med for at vise sin støtte sammen med alle de ildsjæle, der lægger et stort arbejde ude på de lokale Julemærkemarch-startsteder, lyder opfordringen fra Lars Henneberg, der tilføjer:  

-På landsplan vil vi gerne opnå, at flere end 16.600 danskere går en tur med Julemærkemarchen, ligesom før Corona-pandemien, hvor vi i 2019 kunne præstere en rekordstor donation til Julemærkefonden på 1.465.000, - kroner. Sidste år blev donationen på 1.357.900, - kroner, så vi er godt på vej igen. 

Nyt i år: Julemærkemarchen er gået til hest 

Under Corona-nedlukningen opfandt et startsted det virtuelle ridt, hvor en rytter med sin hest kunne deltage i Julemærkemarchen og markere det med en Rosette til hesten. Dette initiativ har Julemærkemarchen taget til sig, så i år har Julemærkefonden inviteret en masse rideskoler til et virtuelt ridt. Om hesten traver, skridter eller galopperer, betyder ikke noget, bare man kommer ud i naturen og støtter en god sag. Man køber en Rosette + et startkort og dermed støtter man Julemærkebørnene ved at ride samlet eller hver for sig.

 

March med stor betydning 

Julemærkefonden, som driver landets fem Julemærkehjem, ser med stor glæde og tilfredshed på Julemælkemarchens store indsats: 

- Julemærkemarchens imponerende og frivillige hjælpearbejde kaster hvert år en flot donation af sig, som kan mærkes i det samlede budget. Det fortsatte hjælpearbejde, der hvert år gavner knap 1000 børn, er afhængigt af indsamlede midler. Det offentlige tilskud dækker kun 2,8 procent af budgettet. Salget af Julemærker er for nedadgående, idet stort set ingen længere sender julepost. Derfor sætter vi stor pris på vores Julemærkevenner, donationer fra virksomheder og fonde samt på Julemærkemarchen, siger direktør Søren Ravn Jensen fra Julemærkefonden 

Kærkomment “arbejde” at skaffe midler til Julemærkefonden 

Denne udmelding glæder EDR Billund og omegn, der er en gruppe af certificerede radioamatører også her fra området. 

- For os frivillige er det er et kærkomment stykke arbejde, som slet ikke føles som arbejde. Vi skaffer midler til Julemærkefonden, og samtidig kommer en masse mennesker ud i det fri og er sammen om at dyrke motion, og høre om vores hobby, som kan være samfundet til nytte i krise tilfælde, da vi lovmæssigt har status af en tjeneste. Og så er det utrolig vigtigt for os at være med til at gøre en forskel for alle de børn, som får et ophold på Julemærkehjem. Der er således gevinst for alle parter, siger Lars Henneberg, nu i sin egenskab som formand for EDR Billund.  

Præcis som sidste år foregår tilmelding og valg af startsted via hjemmesiden www.julemærkemarchen.dk,  Her kan man vælge forskellige typer startkort – med eller uden tilhørende medalje. Hvis man ikke er tilmeldt på forhånd, skal man bare møde op på et af de 68 startsteder på selve dagen. 

Om Julemærkemarchen 2023 

Starttid: Søndag den 3. december 2023. Oversigt over startsteder og tidspunkter kan findes på www.julemærkemarchen.dk 
Distancer: Minimum 2 ruter på 5 og 10 kilometer 
Priser: På dagen, hvor man bare møder op: Deltag med medalje kr. 80 kroner. Deltag uden medalje 40 kroner. 

Om Julemærkefonden 

Hvem: Hvert år får op mod 1.000 børn mellem 7 og 14 år hjælp til et bedre liv på et Julemærkehjem. Børn, der får et ophold på Julemærkehjem, har ofte dårlig livskvalitet, hvor mobning og lavt selvværd fylder meget 

Hvad: På et Julemærkehjem får børn mod på livet igen. Dagligdagen bygger på motion, sund kost og et stærkt sammenhold. Behovet for Julemærkehjemmene er fortsat stort – lige nu venter flere hundrede børn på at få hjælp 

Hvor: Hjemmene ligger i Roskilde, Skælskør, Ølsted, Kollund og Hobro 

Læs mere om Julemærkehjemmene på www.julemærket.dk.