Scoop hos Kælder-vin:Whisky-smagning med the one and only Stewart Buchanan

Onsdag den 25. oktober får Kælder-vin fornemt besøg, når selveste global brand ambassador Stewart Buchanan står i spidsen for en eksklusiv whiskysmagning. Den skotske whiskyekspert vil her stå klar med en række spændende smagsprøver. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk ‘ 

GIVE: Kælder-vin på Rådhusbakken i Give er klar med en ny velsmagende og interessant oplevelse til butikkens kunder onsdag den 25. oktober, når der inviteres ind til whisky-smagning med kick-off klokken 18.30.  

Og det er ikke en hr. hvem-som-helst, der kigger forbi. Det er såmænd den i whiskykredse velkendte og respekterede Stewart Buchanan, der står for aftenens smagning. Den skotske whisky-connaisseur har siden 2012 været global brand ambassador. Lidt mere om den titel senere i artiklen. 
Johnny Mortensen fra Kælder-vin kan oplyse, at gæsterne til selve smagningen får mulighed for at smage på i alt 8 forskellige whisky-mærker fra Glendronach, Benriach og Genglassaugh.  

Her lige lidt info om aftenens hovedperson:  

Stor erfaring fra branchen 

Stewart Buchanan er født i Dumbarton nær Glasgow. Han startede med at arbejde i whiskyindustrien i 1993 på destilleriet Tobermory og beskæftigede sig primært med produktionen og lærte her alt om produktion af whisky.   

I 2004 blev Stewart ansat på Benriach-destilleriet, hvor det blev hans helt store ansvar at genstarte produktionen, efter at destilleriet havde været lagt i mølpose i en årrække. Han påstår, at han malede næsten alle vægge, fiksede næsten hvert et stykke produktionsudstyr, herunder kedlerne, og spændte hver en møtrik, bolt og skrue. Han har lært hvert et hjørne af branchen at kende, lige fra lager til at være vært for smagninger, for til sidst at blive Production Manager i 2006.   

Stewart blev Global Brand Ambassador i 2012. Dette job indebærer, at han rejser verden rundt som vært ved whiskysmagninger, deltager i whiskyarrangementer og arbejder med medierne. Hans opgave er at lære så mange som muligt om gruppens tre spændende destillerier.   

Intet mindre end et scoop 

Med sin baggrund i produktion ynder Stewart at fortælle om de forskellige teknikker og ikke mindst om de forskellige fade, der anvendes til modningen af whiskyen.  

I marts 2018 var Stewart en af et lille antal af mennesker, der fik udnævnelsen til ’Keeper of the Quaich’. Denne ære gives til personer, der har givet et ekstraordinært bidrag til skotsk whiskyindustri. 

- Det er intet mindre end et scoop, at Stewart Buchanan kommer til Give. Han bliver dermed den tredje Brand Ambassador, som er forbi Kælder-vins hyggelige og autentiske butik. Dejligt med den store interesse fra mine leverandører, lyder det med begejstring i stemmen fra Johnny Mortensen.