Erland lægger penslen på hylden: 76-årig malermester går på pension 

I 1994 åbnede Erland Juul Møller Give Malerforretning hjemme fra privaten, i 1997 flyttede han virksomheden til Hjortsvangen og åbnede her Give Malerforretning og Farvecenter. På arbejdernes kampdag, 1. maj, er det så slut efter 30 år. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

ERHVERV: Det er vel i bund og grund rimelig ok, at man i en alder af 76 år vælger at gå på pension efter et langt arbejdsliv som maler og indehaver af en lokal malerforretning. Det er i hvert fald den konklusion Erland Juul Møller er kommet frem til, for 1. maj 2024 lukker han sin malerforretning, der siden 1997 har haft adresse på Hjortsvangen 60 i Give.   

Erland åbnede som selvstændig malermester i 1994 fra hjemadressen på Gl. Møllevej i Kollemorten med sin hustru Inger som tovholder omkring alt det administrative arbejde. I 1997 opgraderer de så for alvor forretningen og rykker ind i store fine lokaler på Hjortsvangen 60, hvor de skifter navn til Give Malerforretning og Farvecenter, idet de her åbner en farvehandel, hvor man kan komme ned og købe maling.  

Det blev dermed til sammenlagt 30 år som selvstændige med egen malerforretning i Give, og ser man på Erlands dåbsattest, der afslører at han har rundet de 76, kan man vel godt konstatere, at det er ret ok, at den driftige malermester nu definitivt lægger malerpenslen på hylden.  

Erland maler, Inger klarer kontoret 

Inger og Erland ejer selv lokalerne på Hjortsvangen, så de er åbne over for at leje dem ud, hvis der skulle dukke en interesseret lejer op.  

Inger har som sagt været med som administrativ tovholder og medhjælper i butikken siden starten, og for 3 år siden gik hun så på efterløn fra sit faste job hos Flemming Tirsgaard. Hun er faktisk uddannet købmand og har arbejdet både i Netto i Tørring og i Kollemorten i sin brors købmandsbutik. 

-Jeg har aldrig nogensinde været med Erland ude at male, for han mener bestemt ikke, at jeg kan finde ud af det. Men så er det godt, jeg kunne klare alt det hele her på kontoret, mens han var ude med penslen, lyder det fra Inger med et smil.  

Har malet Give Sygehus 3 gange 

Da der var allermest gang i forretningen, havde Inger og Erland ansat en 6-8 mand, og den lokale malermester har da også haft nogle fine og store entrepriser gennem sit arbejdsliv.  

-Vi har da blandt andet malet Give Sygehus hele 3 gange. Det var en stor og spændende opgave, hvor der godt nok var en del, der skulle males. Jeg har i mange år, mener det er 17 år i alt, også været fast maler for Give-Huset. Det var jeg frem til cirka 2-3 år før tidligere indehaver, Carlo Sandgaard gik på pension, og det var også en fin entreprise, der var god for bundlinjen. 

-I det hele taget har det bare været dejligt at kunne gøre folk glade med vores arbejde. Det er jo som regel altid positivt at få malet sit hus, ude som inde, og det at man udfører sit arbejde til folks tilfredshed, det er bare så godt. Det handler naturligvis om faglig stolthed, pointerer Erland 

Hus, have og børnenes huse 

Nu får Inger så Erling med på pensionistvognen, og de skal nok få tiden til at gå. Dels er der det daglige vedligehold af ejendommen på Gl. Møllevej, og så har parret 3 børn, der sagtens kan afse tid til at få besøg af en handyman med frue. 

-Vores børn vil da rigtig gerne have lidt hjælp til alt det praktiske med hus og have, så her giver vi gerne et nap med - og det bliver jo ikke mindre, nu hvor Erland får en hel masse fritid at gøre med. Derudover vil vi nu få mere tid til at passe vores eget hus, sommerhuset og haven - og så Erland jo også mere tid til at passe mig, konstaterer Inger med et smil hen mod den kommende pensionist.  

Og de huslige og grønne sysler passer ham fint, for Erland har altid haft sit arbejde som sin hobby, plus at han godt kan lide at gå og pusle med noget havearbejde. Her er der altså tale om en maler med grønne fingre – og det giver jo god mening i netop den branche. 

Kommer til at savne de gode snakke med folk 

Den er det så slut med pr. 1. maj, og noget af det både Erland og Inger kommer til at savne, ud over at levere den daglige farverige dont, er de mange gode snakke med kunderne. 

-Man får bare sådan et godt lokalkendskab og kan følge med i, hvad der sker rundt omkring, når man har den daglige kontakt til folk. Det er bare så hyggeligt, så her skal vi lige vænne os til en anderledes hverdag, hvor vi nok møder knap så mange mennesker. I den ånd vil vi rigtig gerne sige tak til vores gode kunder gennem 30 år. Vi er taknemmelige for den fine opbakning, vi har fået og for den tillid, folk har vist os. Vi har kun positive oplevelser at se tilbage på, og det er vi taknemmelige for. Det samme gælder det gode samarbejde med vores håndværkerkolleger - også her kan vi se tilbage på gode relationer og godt samarbejde, lyder det samstemmende fra Inger og Erland.  

 

Pr. 1. maj var det slut med Give Malerforretning. Arbejdsbilen er nu definitivt kørt i garagen. Foto: Jim Hoff