Lene og Jesper smider håndklædet i ringen: Har købt egen campingplads og forlader Give

Det har ligget i kortene et par år, at Lene og Jesper Gosvig, der forpagter Give Camping og Cafeteria, har været på vej ud ad døren med den ene fod, mens den anden gerne ville blive i Give. Det handler om den uafklarede situation, de har haft i nogle år i forhold til deres fremtid og muligheder på pladsen i Give. De savner simpelthen konkret besked fra kommunen.

Tekst og foto Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

GIVE: Siden 2016 har Lene og Jesper Gosvig stået i spidsen for Give Camping og Cafeteria. Her gik man ind i en 10-årig forpagtningsaftale med Vejle Kommunen, der ejer campingpladsen og bygningerne, der rummer omklædningsfaciliteter og cafeteriet.

Fra dag ét har parret signaleret, at de har haft store drømme og ambitioner med deres virke på campingpladsen og cafeteriet i Give – og de har i den grad udviklet på stedet, både på selve campingdelen og på cafeteriedelen, hvor de på mange måder har lukket en del af det hul, som Kurt Hansen efterlod sig da Center Caféen i Give måtte lukke, fordi bygningerne i Østergade skulle inddrages til nyt byggeri af en dagligvarebutik, Kiwi.

Kom til Give for at udvikle campingpladsen – ikke afvikle den

Lene og Jesper har aldrig lagt skjul på, at de er kommet til Give for at udvikle campingpladsen – frem for at afvikle den. For at kunne udvikle stedet handler det om mere plads, og egentlig ville parret også gerne købe stedet af Vejle Kommune, så de kunne blive herrer i eget hus.

- Det er klart, at hvis vi skal putte en masse penge, ressourcer og energi i stedet her, så ville det være optimalt, at vi ejede stedet. Og hvis vi kunne få noget mere jord med i handlen, end det der er til rådighed lige nu. Vi har også været åbne overfor så hurtigt som muligt at forlænge forpagtningsaftalen med yderligere 10 år, så vi ligesom kunne lave en ”karriereplan” med perspektiver. Jesper er lige blevet 50, jeg er 47, så vi har 10 gode år i os endnu. Så det er vigtigt for os, at vi har noget konkret at forholde os til. Vi elsker Give, vi er så glade for at være her og vi har det godt med campisterne og kunderne i cafeteriet, siger Lene og Jesper.

Ny vejgennemføring brækker campingpladsen midt over

Men der er løbet nogle udfordringer til, som man på trods af hele tre møder på borgmesterkontoret i Vejle ifølge Lene og Jesper ikke har kunnet løse. Den helt store problematik handler om den nye lokalplan for området, hvor kommunen har godkendt en vejgennemførsel gennem en del af campingpladsen til et område mellem stadion/campingpladsen og Skovparken, hvor Rævehøjen ApS skal bygge en række huse.

Den vej brækker så at sige campingpladsen midt over og efterlader Lene og Jesper med et stort pladsunderskud.

- Vejle Kommune har altid sagt, både til os og offentligt, at der skal være campingplads i Give, men det havde man nok ikke lige tænkt på, da man godkendte en lokalplan, hvorpå der kan laves en vej gennem pladsen. Vi ved godt, at det ikke er hele pladsen, der går ned pga. en ny vej, men det betyder, at der ikke er mulighed for udvikling af pladsen, samt dårlige vilkår for de kørende campister, som er en meget vigtig del af at drive campingpladsen, argumenterer Lene og Jesper.

Kommunens løsningsmodel holder ikke vand

Det er magtpåliggende for dem at understrege, at de ikke er sure eller vrede på hverken fodboldklubben, som de deler store dele af området med, eller Rævehøjen, fordi de har fået en tilkørselsvej gennem campingpladsen. Tværtimod har Rævehøjen vist sig forstående for campingpladsens dilemmaer.

Lene og Jesper har som tidligere skrevet holdt flere møder med borgmesteren og kommunen, hvor de er kommet med flere løsningsmodeller. Omvendt er kommunen så vendt tilbage med nogle forslag, som ikke holder vand i Lene og Jespers verden.

- Man har tilbudt os at få den nyeste af lysbanerne (bane 2, red.) til rådighed for campingpladsen, nu da området med den nye vej mellem tennisbanen og svømmebadet er ubrugeligt. Men den løsning vil bare irritere fodboldklubben plus de folk der skal igennem til lysbane 2. Der er også alt for langt op på bane 2, og her kommer folk til at ligge på en åben mark ud til petanquebanen med langt til toiletfaciliteter osv. Børnene får langt til legepladsen, så alt i alt er det en rigtig dårlig løsning. For os er det vigtigt, at vores plads er en sammenhængende enhed, og med det løsningsforslag på bordet er det ikke muligt, pointerer Lene og Jesper.

Ingen brugbar fremtidsplan

Deres drøm var at kunne råde over opvisningsbanen og her etablere en hytteby, og så bruge den gamle lysbane, bane 4, som bufferplads. Det sker nemlig, at Campingklubben lige kommer forbi med 60 vogne, der er det store kroketstævne i Kristi himmelfartsferien, hvor der også dukker en masse vogne op, og i det hele taget er det rart, at vide, at man har plads til, når der lige pludselig kommer et større rykind af vogne.

- Med de planer kommunen har lagt på bordet for os, er det ikke muligt at lægge en fremtidsplan, hvor vi kan videreudvikle. Vores vilkår er simpelthen blevet for dårlige, og det er bare alt for perspektivløst. Vi har for øvrigt også bedt om at få genforhandlet kontrakten nu, men den vil kommunen første genforhandle i 2025 – så alt i alt synes vi, at kommunen har været en stopklods i det her. Derfor ser vi os simpelthen nødsaget til at komme videre.

- Vi har kæmpet en hård kamp over især det sidste år, en kamp vi kan se, vi ikke kan vinde - og vi har derfor valgt at komme videre med vores visioner, og det bliver så desværre ikke her i Give. Vi er blevet tvunget til at vælge, hvordan vores arbejdsliv skal se ud, og hvor er vi dog kede af at det bliver et farvel til Give, hvor vi har 16.000-18.000 overnattende gæster pr. år og har 60-70 selskaber om året, og den vej rundt jo også er et stort aktiv for Give og ikke mindst Gives handelsliv, som vi med stor glæde har henvist til her fra pladsen, pointerer Lene og Jesper.

Ny plads med gode udviklingsmuligheder

De har som sagt valgt Give fra og valgt et andet sted til. Lene og Jesper har nemlig købt en campingplads, hvor de modtager en ”færdig pakke”.

- Det er en sund veldrevet plads med noget uudnyttet jord, så der er gode udviklingsmuligheder. Og det er nu, vi skal springe ud i et nyt eventyr, mens vi har alderen til det. Og lysten til at udvikle. Vi er ikke bange for at tage fat, vi har i højsæsonen hver især været oppe på 116 timer pr. uge, fordi der både skal passes campingplads og et velkørende cafeteria med selskaber og dagens middag, mad ud af huset osv. På den nye plads er der tale om en ren campingplads, intet cafeteria og vi skal ikke dele stedet med for eksempel en fodboldklub. Samtidig med at vi glæder os sindssygt meget til det her nye projekt, er vi også kede af at skulle sige farvel til menneskene, foreninger som kroket og petanque og byen her.

Hvad med campingpladsens fremtid?

I forbindelse med opsigelsen hos Give Camping og Cafeteria har Lene og Jesper valgt at køre de selskaber, der er booket her i 2023. Men der ligger en udfordring på de selskaber der er booket i 2024, og her er parret i gang med at opsøge lokale kolleger for at spørge, om de eventuelt kan overtage.

Samtidig forstår der også en rigtig træls opgave med at opsige personalet.

- Nu er beslutningen taget, og vi er rigtig trætte af, at vi aldrig fik præsenteret den rigtige pakke, den store bæredygtige overordnede plan, fra Vejle Kommune. At vi nu skal videre, bliver både vildt underligt men også spændende. Rent praktisk sker der det, at vi stopper med dagens middag i uge 25, i uge 41 lukker vi pladsen for fastliggere, og selve campingpladsen lukker vi ned hen i december. Hvad der skal ske med pladsen fremover ved vi ikke, men et gæt herfra kunne være, at stedet kommer til at lukke i hvert fald i en periode.

- Vi holder caféen åben frem til den 10.9., hvor der kan bestilles fra menukortet, oplyser Lene og Jesper.

- Måske bliver fodbold her på Skovbakken, måske finder man en ny forpagter på andre vilkår. Og hvad med friluftsbadet? Lukker det også på sigt? Kommer der en café igen? Vi ved det ikke, svarene på de spørgsmål ligger hos Vejle Kommune, pointerer Lene og Jesper. 

Kommunen er sat ind i sagen, Lene og Jesper har haft møde med en af kommunens jurister, og det er nu op til Vejle Kommune at tage action, også rent politisk, for at findeud af, hvad der skal ske fremover med campingpladsen i Give.