Nu kan børnene lege sig ind i historien: Festlig børneåbning på Museum Give 

Tirsdag den 30. april kunne Museum Give for alvor slå dørene op til den nye sæson. Her var det godt 50 børn fra Bredsten/Gadbjerg skole, der fik æren af at være historiske first movers på museets nye proaktive børneudstilling. Og Sofia fra 3. klasse klippede elegant den røde snor. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DET GODE BØRNELIV: Så blev dørene til Museum Give for alvor lukket op. Og hvad er mere livsbekræftende og hyggeligt, end at lade godt 50 glade børn fra 1.-3. klasse være de første, der tager museet i brug efter vinterhien.  

Det var scenariet tirsdag formiddag, hvor Bredsten-Gadbjerg skole stillede op med oplevelses- og indlæringsparate elever til den officielle børneåbning af museets børneudstilling, der har Lynghedes fra starten af 1900-tallet og den på museet dertil hørende gård som omdrejningspunkt.  

Rød løber og børnechampagne 

Det var museets nye leder, Mathias Broch og de to museumsinspektører Celia Simonsen og Rune Clark, der tog mod børnene, og dagens festligheder startede ovre ved museumsgården, hvor børnene efter en tur på den røde løber blev budt på pindemadder, pølsehorn og champagne.  

Museets nye leder, Mathias Broch, holdt efterfølgende en velkomsttale til børnene, hvor han forklarede kort om udstillingen, og ønskede børnene en god dag rundt i de historiske lokaliteter. 

Herefter fik Sofia Jørgensen fra 3. klasse æren af at klippe den røde snor og dermed officielt indvi børneudstillingen, naturligvis efterfulgt af klapsalver og børnevenlige juhu-råb. 

 

Børnene fik pindemadder, pølsehorn og børnechampagne, da de åbnede børneudstilligen på museet i Give.Foto: Jim Hoff

Børnene købte 100 procent ind på konceptet 

Herefter var der dømt “fri historisk leg” i og omkring den gamle hedegård, hvor børnene kunne røre ved tingene smide sig ind i alkoven, trække i det gammeldags arbejdstøj, lære at gå med åg, malke køer (godt nok af jern), prøve gammeldags træsko og sivsko og mange andre sjove ting, der gav de unge mennesker et proaktivt indblik i livet på datidens hedegårde på egnen her. 

Og der var liv og glade, gamle dage skal vi hilse at sige. Børnene gik op i det med liv og sjæl, og da Rune og Celia havde trukket i deres udklædningsdragter som forkarl og stuepige, leverede de et herligt levende stykke historie, som var både relaterbart og i øjenhøjde for børnene. 

Fri leg i en levende historiefortælling 

Inden dette herlige historisk optrin havde dagens tre tovholdere redegjort for den nye børneudstilling, der nu er at finde på museet.  

-I denne uge har vi besøg fra 3 skoler Bredsten/Gadbjerg, Ikærskolen og Hedegård Friskole. I alt får vi godt 150 elever indenfor dørene i aldersgruppen 0. til og 3. klasse, og dermed er der udsolgt. Denne uge skal mere ses som en eventuge end en egentlig undervisningsuge. Her handler det for os om at suge til os, lære og erfare, hvad der virker, og hvor vi kan gøre tingene anderledes. Eleverne samles hver dag efter seancen på gården til en evaluering, hvor vi lytter og henter inspiration, forklarer Rune og Celia.  

Det er vigtigt for dem at pointere, at denne udstilling er en anderledes udstilling. Her må børnene se, røre, være aktive, spille små rollespil osv.  

-Her kommer vi tæt på hverdagen, det er en proaktiv udstilling, hvor børnene er en del af udstillingen, og hvor de skal opleve på egen krop, hvad det er, historien her kan fortælle os om livet på hedegårdene for mange år siden. Det handler om, at de involverer sig i udstillingen, det handler om storytelling og om at blive en del af fortællingerne fra starten af 1900-taller på lyngheden. De skal simpelthen lege sig ind i historien, og det er noget, vi har store forventninger til, lyder det fra de tre museumsfolk.  

 

Museets nye leder Mathias Christiansen Broch bød børnene fra Bredsten/Gadbjerg velkomstale. Foto: Jim Hoff 

Gik lige ind i børnene med træsko på 

Bedømt ud fra dagens aktivitetsniveau ser det ud til, at museet i den grad har ramt plet med sine visioner for børneudstillingen. Børnene var virkelig engagerede og levede sig flot ind i de historiske roller, og som en af eleverne så bramfrit fik det formuleret, så “er det meget sjovere at gå i gammeldags træsko på brosten, end at have om tillægsord i dansk”. 

Nuvel unge mand, tillægsord har vi dog brug for, for dette besøg her på det levende museum var både inspirerende, sjovt og lærerigt - og så lad os bare konkludere, at denne børneudstilling går lige ind i børn med træsko på!  

På fredag er der igen reception, denne gang med åbning af museets nye udstilling “På kanten af en ny tid – fra hede til kartofler”, og hvor der bydes officielt velkommen til museets nye leder, Mathias Christiansen Broch. Det sker fra klokken 14.00- 

 Du kan se en masse fotos fra børneåbningen på Museum Give lige HER

 

Museumsinspektør Rune Clark gav den som kvik og mundrap forkarl på hedegården - og ungerne elskde det. Foto: Jim Hoff