25 FDF-børn i Gadbjerg har et stærkt ønske til jul: Vi vil gerne have flere ledere!

Lige mellem Gadbjerghallen og skoven for enden af Gadbjerg Stadion finder vi FDFerne i Gadbjergs klubhus “Kernen”. Her huserer cirka 25 glade børn hver onsdag eftermiddag/aften med en masse FDF-sysler. Men der er dog én stor udfordring i dette ellers fine setup. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

GADBJERG: Onsdag eftermiddag en klassisk oktobereftermiddag. Vi befinder os i ‘Kernen’, FDFerne i Gadbjergs klubhus, hvor Tumlingene og Puslingene er i gang med at lave halloween-lygter af blikdåser og kastanjemænd.  

Der er tændt op i brændeovnen, så der er dejligt varmt i det store fællesrum, hvor børnene under stilsikker guidning af Trine, Jette, Dorte og Anna Fie storhygger sig med hamre, søm, konservesdåser og massevis af kastanjer og tændstikker.  

En lille gruppe på 4 bomstærke drenge bliver udvalgt til at komme med ud i garagen, hvor de skal hjælpe med at kløve brænde, så der kan blive holdt gang i brændeovnens saliggørende varme stråler 

Børnene, der hygger sig gevaldigt med hinanden og de voksne denne eftermiddag, er i 6.-9-års alderen, og de to grupper er slået sammen, så de nu kører i én gruppe. Det samme gør sig gældende for grupperne Pilte, Væbnere og Seniorvæbnere. 

Udpræget mangel på ledere gennem længere tid 

Og det er der en ganske speciel, og lidt træls, grund til. FDF i Gadbjerg mangler simpelthen ledere. I skrivende stund er der fire voksne ledere til at håndtere de cirka 25 børn, der som udgangspunkt er delt op i puslingegruppen, 0.-2. klasse, pilte, 3. og 4. klasse samt væbnerholdet, der er for børn fra 5. klasse og opefter.  

De nuværende fire ledere er Trine Dahl (som også lige skal passe sin lille baby), Jette Skov (bestyrelsesmedlem), som tager den som vikar og madmor, Dorte Solgaard og Anna Fie Solgaard, der er kredsleder for FDF’erne i Gadbjerg. Joakim Dahl og Christiona Højgard er også tilknyttet FDFerne i Gadbjerg som ledere.

-Vi kunne sagtens bruge fire flere voksne ledere, og de er altså bare slet ikke holdbart. Så hvis man har lyst til at være sammen med børn og unge mennesker og være med til at give dem nogle gode oplevelser – og samtidig selv få en masse berigende oplevelser ud af samværet med de unge, og se hvordan de udvikler sig, siger Anna Fie, alt imens små flittige hænder arbejder målrettet ved bordet med af få banket huller i blikdåserne, der skal bruges til hyggelige halloweenlygter. 

Har sendt brev ud til alle FDF-børns forældre 

Foreningen har naturligvis “stemt en masse dørklokker” med henblik på at rekruttere flere ledere, men indtil videre har det ikke givet pote. Derfor har lederne og bestyrelsen skrevet et brev til alle forældrene til FDF-børnene i Gadbjerg, hvor der bliver redegjort for situationens alvor. 

-Vi står i den situation, at vi mangler en håndfuld ledere for at kunne tilbyde jeres børn og unge en ugentlig fritidsaktivitet. Det drejer sig om ledere fordelt på både puslinge- (0.-2. klasse), pilte- (3. og 4.) og væbnerhold (5. og op efter). Aktiviteterne spænder bredt, og kun fantasien sættergrænser. Man skal ikke nødvendigvis have erfaring med at binde knob, at lave bål eller at slå telte op, men vi forventer, at du har lyst til at give byens børn en fritidsaktivitet med højt til loftet og gode stunder ude som indendørs, lyder det blandt andet i brevet. 

Fælles aftensmad 

Anna Fie kan ydermere berette, at der er et stærkt socialt sammenhold mellem lederne, hvilket kun styrkes af, at der er fælles aftensmad hver onsdag mellem henholdsvis puslinge- og pilte- samt væbnerholdet. Derudover har man hos FDF’erne i Gadbjerg hvert kvartal leder-/bestyrelsesmøder samt en årlig leder-/bestyrelsesweekend, hvor hele familien er velkommen.  

-Vi håber at kunne fortsætte med at tilbyde byens børn og unge denne her fine fritidsaktivitet i fremtiden, men det kræver altså, at vi bliver nogle flere ledere. Hvis man er interesseret i at hjælpe os, så kan man kontakte mig på telefon 40 14 65 01 eller dine børns ledere for at høre mere og melde sig under fanerne, lyder opfordringen fra Anna Fie.  

Ledermangel kan få mærkbare konsekvenser 

Hun kan oplyse, at hvis der ved årsskiftet ikke er tilstrækkeligt med positive tilbagemeldinger, så vil det få konsekvenser for FDF-gruppen – og der vil ske ændringer i konceptet.  

- Vi overvejer kraftigt at lave radikalt m på vores koncept, hvis vi ikke får flere ledere. Helt konkret overvejer vi at droppe de faste onsdagssamlinger, og i stedet at overgå til et koncept, som vi kalder ‘familiespejder’. Her mødes man en lørdag eller en søndag en gang om måneden, børn og forældre, her i ‘Kernen’ og laver nogle aktiviteter sammen. Men vi håber virkelig, at vi kan opretholde vores nuværende koncept, og vi via vores henvendelse til forældrene kan vække noget interesse, og at forældrene får lyst til at hjælpe os, siger Anna Fie.  

Man kan følge FDF Gadbjerg på Facebook HER

Du kan se flere fotos fra FDF Gadbjerg på Facebook Vores Lokalavis HER