Husker du: 25-års jubilæum for Else og butikken: Genbrugsdronningen fik besøg af revydronningen

Der var i den grad royalt besøg i Thyregod 1. maj, hvor man kunne fejre både genbrugsbutikkens 25-års jubilæum samt Else Pedersen virke i samme årrække i butikken. Klassisk Thyregod blev det fejret med besøg af ”dronningen”, der havde taget både en flot tale og en pakke Prince Light med til den pænt overrumplede jubilar.   

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

THYREGOD: I 1998 trådte den dengang 62-årige Else Pedersen ind ad døren hos Genbrugshjørnet på hjørnet af Søndergade og Sdr. Stationsvej i Thyregod. Og den dør har hun, selv om adressen senere skiftede til Borgergade 18, benyttet flittigt som en af butikkens gode, faste frivillige ildsjæle.   

Faktisk er det både for nu 87-årige Else Pedersen og Genbrugsbutikken, der i dag er en del af Kirkens Korshær, blevet til 25 gode år, og begge dele blev fejret på behørig vis på arbejdernes kampdag 1. maj.  Det skete i butikken i Borgergade, hvor der dagen lang var et rigtig flot flow i butikken af gæster, der ville hilse på og ønske tillykke med jubilæet. 
Og så var der også anledning til at hilse på Else Pedersen, der naturligvis var til stede i butikken denne dag.  Og det blev en mindeværdig dag for den 87-årige frivillige ildsjæl.   

Mundlam jubilar  

Klokken 15.00 sharp rullede en fin vogn op foran butikken i Borgergade, op gik højre bagdør – og hvem trådte adstadigt og elegant ud i ført høj sommerhat og knaldrød og lidt for stramt siddende kjole?  

Det gjorde selveste hendes/hans majestæt Dronning Ove Margrethe den finurlige af Thyregod.   
Og det gjorde hun/han med fuldt parnas og høj royal cigaretføring, akkurat som vi kender det fra de mange revyer, som den lokale dronning har beriget med sin højvelbårne tilstedeværelse.   

Normalt skal man lede længe efter folk i Thyregod, der vil betegne Else Pedersen som decideret mundlam, men lige da majestæten gjorde sin entre og henvendte sig til dagens jubilar, kan det ellers nok være, at underkæben røg ned på bordet – til stor moro for de arbejdskolleger, venner, familie og bekendte, der med tændte mobiltelefoner overværede dette fantastiske optrin.   

Else Pedersen nød det royale besøg i fulde drag - også selv om hendes/hans majestæt var lidt småfræk ind imellem. Foto: Jim Hoff

- Flot de har gjort noget ekstra ud af det  

Efter den royale hyldest, tilsat fine momenter af kongelig værkstedshumor, var der knus og kongelige krammere til Else, der efter denne fine royale audiens, lettere befippet men også megaglad, havde tid til den lokale verdenspresse.  

- Waugh, sikke en dejlig overraskelse at få besøg af selveste dronningen. Det var dælme godt fundet på af pigerne her i butikken. Så dejligt, at de lige gjorde lidt ekstra ud af det. Men det var godt nok en stor overraskelse. Jeg tænkte da lige: Hvad sagomel sker der nu? Jeg blev da både lidt bange og mundlam, fortæller Else.   

Hun kunne ved første kongelige øjekast ikke genkende Ove Kristensen (som jo altså var inden i dronningen).  

- Nå, var det ham. Jamen ham kender jeg da godt. Han har jo været dronning ved revyen her i Thyregod mange gange – han er bare go’, konstaterede Else med et stort smil.   

Butikken er Elses andet hjem  

Hun var helt i sit es denne fine mandag eftermiddag, hvor der var dækket festligt op med kaffe og kage ved bordene rundt omkring i butikken.   

- Jeg elsker at være her i butikken. Det er virkelig mit 2. hjem. Det er så dejligt at være sammen med kollegaerne, for vi har det rigtig dejligt sammen. Vi elsker jo at drille hinanden lidt, og det foregår altid i en god tone – jo, vi har det rigtig godt og sjovt sammen, lyder det fra den lokale genbrugsdronnning, for nu at blive i det royale sprogbrug.   

Else er i butikken torsdag og fredag i en uge, og ugen efter er det kun fredag, at hun er i butikken. Men hun kan ikke lade være med lige at kigge forbi, næsten hver dag.   

- Når jeg er ude at gå tur eller nede i Brugsen, så vil den ene fod altså lige her ind i butikken. Og så går jeg ind og hilser på - og hvis der skulle være brug for mig, er jeg altid standby. For der er jo altid noget at lave hele tiden i butikken. Jeg står ikke ved kassen, men jeg sørger for at tøjet er rent, ordner det, og gør rent i butikken. Og det er så hyggeligt for her kommer både unge, ældre og børn – og det giver så mange gode snakke, siger Else.

Kollegerne i genbrugsbutikken hos Kirkens Korshær morede sig  kongeligt over den royale hyldest af Else - og seancen blev da også foreviget på video. Foto: Jim Hoff

Har 2053 nisser   

Når man har rundet de 87, er det vel forholdsvis ok at gå med pensionstanker, men det er ikke noget, Else bruger tid på at tænke over.   

- Så længe de andre kan holde mig ud – og omvendt, og helbredet ellers er i orden, så bliver jeg ved ned at komme her i butikken, det kan jeg godt garantere dig.   

Og det forstår man godt, for genbrugsbutikken er både Elses andet hjem og hendes eget lille kongerige, som hun har været med til at starte op i sin tid. Og hun er den eneste i butikken, der har været med lige fra starten – hvilket jo giver en vis ”royal” status.   

Den eneste anden hobby Else har udover genbrugsbutikken er at samle på nisser. Også her er hun særdeles dedikeret.  - Jeg har 2053 nisser, der kommer frem i december måned. Alle her i butikken har været henne hos mig for at se dem, så de ved godt, hvad det er, jeg går og pusler med ind imellem, siger dagens jubilar. 

Velfungerende butik i vækst  

Den daglige leder af genbrugsbutikken i Thyregod, Ellen Secher har også kun lovord at sige om Else Pedersen.   

- Det er fantastisk at have en som Else tilknyttet butikken. En ildsjæl, som brænder for arbejdet her i butikken. Og hvor er det flot, at hun har været med på hele rejsen i butikkens 25 år. Hun er bare så stabil og de dedikeret. Man kan svært forestille sig butikken uden hende, lyder det anerkendende fra Ellen Secher.   

Hun kan i anledning af butikkens 25-års jubilæum berette om en velfungerende butik, der har et godt tag i kunderne.   

- Inden vi åbnede i dag, var der en lang kø udenfor butikken, og generelt oplever vi en stigning i omsætninger i butikken efter at vi er blevet mere aktive på Facebook. Sådan lidt for sjov kalder vi os for ”Damernes Magasin”, for vi er jo ret beset den eneste tøjbutik her i byen. Vi er i alt 23 frivillige, der er tilknyttet, som både er med til at drive butikken og lave modeshows. Vi har et rigtig godt sammenhold, og vi har det så sjovt sammen – og husk så, at her er der altid kaffe på kanden, for ud over at være en genbrugsbutik er vi jo også et socialt mødested, hvor der er plads til alle, og hvor vi gerne bruger tid på en god snak, konstaterer Ellen Secher.  

God snak og det liflige mundtøj, det har Else Pedersen også fået gang igen efter det kongelige surpriseparty – og mon ikke denne mandag bliver en dag, der sætter sig for evigt i det indre fotoalbum.   

Den 1. maj i 2023 hvor genbrugsdronningen af Thyregod blev hyldet af revydronningen! 

Nogle af dagens receptionsgæster havde fundet et hyggehjørne, hvor der blev drukket kaffe og spist lækker kage. Foto: Jim Hoff