Portræt af en ildsjæl: Tina er mor til 3, travl bankrådgiver og frivillig ildsjæl i flere foreninger

Foreningsdanmark er baseret på en hær af frivillige ildsjæle, der år efter år trækker et kæmpestort læs. Her møder vi én af dem, 40-årige Tina Risbjerg Uth, der lige siden hun var teenager har meldt sig under fanerne som træner og leder i diverse idrætsforeninger. Hun er mor til 3 aktive børn, er selv aktiv, og så skal hun lige også passe jobbet som bankrådgiver i Sparekassen Kronjylland i Billund. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

FORENINGSMENNESKE: Den 6. marts rundede Tina Risbjerg Uth en milepæl, idet hun denne dag fyldte 40 år. Og det fejrer vi her i Vores LokalAvis ved at gøre Tina til avisens første medlem af vores nye portrætserie “Portræt af en ildsjæl”. Fødselsdagsgaven til kvinden, der har alt, smiley.  

Tina er født og opvokset i Farre hos mor Lisbeth og far Vagn Ove. Skolegangen foregik i Give, idet Farre Skole var lukket, da Tina for første gang pakkede skoletasken. Ikærskolen blev senere skiftet ud med handelsskolen i Vejle, inden Tina helt uden svinkeærinder og såkaldte fjumreår tjekkede ind som elev i Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse i Billund.  

Hun har løbende dygtiggjort sig via finansuddannelser og akademiske uddannelser, og i dag sidder hun som en vellidt og kompetent kunderådgiver hos Sparekassen Kronjylland i Billund. Ret beset er det den samme arbejdsplads, som hun startede på som elev, idet Vorbasse Hejnsvig i 2015 blev overtaget af netop Sparekassen Kronjylland. Det betyder, at Tina rent fysisk har haft den samme arbejdsplads i 19 år. 

-Jeg var i starten rundt i vores filialer Vorbasse, Hejnsvig og Billund, og her oplevede jeg det som en stor fordel, at det var mindre filialer, hvor man kunne tage del i mange forskelligartede bankopgaver. Det var en god læring og dannede en god basis for mit videre forløb, fortæller Tina.

Tina har til august været ansat 20 år i Sparekassen Kronjylland. De første år dog i Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse, som i 2015 blev overtaget af Kronjylland. Foto: Jim Hoff 

Bank i blodet 

Det var langt fra tilfældigt, at hun endte i en bank – man kan roligt sige, at lysten til at arbejde med tal er kommet ind med modermælken, idet Tinas mor, Lisbeth, arbejde som kunderådgiver i 46 et halvt år i Midtbank, Handelsbanken og Jyske Bank i Jernbanegade i Give. Altså samme adresse i samtlige år - akkurat som datteren.    

-Jeg blev egentlig ret hurtigt klar over, at det også var den vej, jeg ville gå, dels pga. min mor, dels fordi jeg altid har været glad for at arbejde med tal, matematik og økonomi. Jeg synes simpelthen, det er fascinerende og sjovt. Så der blev lagt en gameplan ret tidligt, og jeg gik da også direkte fra handelsskolen og i lære - uden fjumreår, fortæller Tina med et stort smil. 

I dag sidder hun på 19. år som kunderådgiver, hvor hun rådgiver folk både omkring pension, bolig og investering.  

-Vi er et godt og stort team her i sparekassen i Billund, hvor vi via vores forskellige spidskompetencer er med til at spille hinanden gode. En rigtig god arbejdsplads med gode kolleger, pointerer Tina. 

 

Tina fyldte 40 år den 6. marts, og det blev naturligvis fejret i banken på behørig vis. Foto: Jim Hoff

Foreningsliv - også i blodet 

Rent privat er hun gift med politimanden Jesper, der også er et vaskeægte foreningsmenneske. De to har kendt hinanden i 22 år og blev gift i 2015. Sammen har de børnene Frederik på 12, Gustav på 10 og Alma på 5 år. Og de fem udgør tilsammen noget af en foreningsalliance, idet alle fem er meget aktive sports- og idrætsudøvere. En rigtig sportsfamilie A/S, og her har Tina en del aktier på kontoen. Akkurat som med bankkarrieren, så kan Tina også finde sin fascination for foreningslivet i sit dna. Mor Lisbeth, der var hun igen, har været en ivrig gymnast gennem tæt på en menneskealder på det legendariske gymnastikhold i Farre, og Tina selv startede i en ung alder både med at dyrke gymnastik og spille fodbold i Farre IF.  

Her fik klubben tidligt øje på den unge dames engagement og talent for lederskab, så hun sprang ud allerede som 13-årg som assistent på diverse hold i Farre IF. 

-Samtidig med at jeg var udøvende på fodboldbanen og i gymnastiksalen fik jeg så også muligheden for at komme med ind på nogle hold og tage ansvar som assistenttræner. Jeg ville rigtig gerne, og da jeg blev ‘headhuntet’, var jeg ikke i tvivl og sag de ‘ja tak’ med det samme. Jeg har altid godt kunnet lide at arbejde med børn og at gøre noget godt for andre, så vejen ind som leder var ret ligetil, fortæller Tina.  

Fuldt booket familiekalender 

Hun har i sine unge år spillet rigtig meget fodbold, og hun gik da også i en rigtig fodboldklasse på skolen. Her spillede rigtig mange af både pigerne og drengene fodbold nærmest i døgndrift, og hun kom også ret tidligt med på fitnessbølgen, ligesom hun også dyrkede aerobic og løb.  

Hun er i dag instruktør på datteren Almas gymnastikhold, Krudtuglerne, ligesom hun også i nogle år har været fodboldtræner for sønnen Gustavs fodboldhold. Her er hun nu trådt tilbage som cheftræner og er blevet assistenttræner, efter at Torben Christensen har overtaget cheftøjlerne.  

-Jeg er også instruktør hos Kom og Træn på et Tabata-hold (højintensiv intervaltræning, red.), samtidig hun også selv er udøvende fitness-entusiast.  

-Jeg har været nødt til at droppe min aktive fodboldkarriere i forbindelse med, vi fik vores tre børn plus alt det andet, der er foregået. Jesper, der stadig spiller fodbold og som er træner på Frederiks hold, plus han sider i bestyrelsen i Give Fremad, er som sagt politimand og har nogle skæve arbejdstider, så der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed i vores store familiekalender, konstaterer Tina med et stille smil. 

 

Her har vi så Tina sammen med sit herlige Tabata-hold, der giver den gas her torsdag aften i gymnastiksalen på Ikærskolen. Foto: Jim Hoff 

Hellere aktiv i hallen end hænge foran Netflix 

De to drenge Frederik og Gustav spiller fodbold, Alma går til gymnastik og håndbold, og dette sammenlagt med Tina og Jespers travle foreningskalender betyder, at familien ofte kunne ønske sig mere end 24 timer i døgnet.  

-Vi har en familiedelingskalender, hvor vi har styr på alle “opgaverne”. Det handler om at organisere sig ud af tingene, og det lykkes vi faktisk rigtig godt med. Og vi overvejer ikke at geare ned for aktivitetsniveauet, for vi ser meget gerne, at vores børn er aktive. Den glæde vi selv har haft med idrætten, vil vi gerne bringe videre til børnene; det er meget bedre end at se sidder og ser Netflix og hænger i telefonen hele tiden. Det har også den kæmpefordel med aktive børn, at vi lærer deres venner rigtig godt at kende – og får et godt forhold til dem.  

-Der kan godt være nogle perioder, hvor sportsgrene overlapper hinanden i vinterhalvåret, hvor det kan være lidt hårdt. Her er det kun muligt, at vi alle spiser aftensmad sammen 1-2 gange om ugen. Heldigvis har vi begge hold bedsteforældre tæt på, og de tager godt fra – det er jo også dem, der har givet os det aktive dna med hjemmefra, en vigtig del af både min og Jespers personlighed, understreger Tina. 

Hæver og sætter ind på herlighedskontoen 

Hun leverer som sagt mange timer som frivillig ildsjæl i flere foreninger i Give, og her kan hun, apropos titlen som kunderådgiver i en bank, både hæve og sætte ind på herlighedskontoen. 

-Nogle af mine veninder siger, at de ville dø, hvis de skulle køre mit program, men jeg har det sådan, at det giver masser af energi at være i gang, at være aktiv på flere fronter. Det sker da, at jeg lige står lidt tidligere op om morgenen og giver den gas med crosstraineren for så at slutte af med at hoppe i vores sø her på ejendommen. Fed start på dagen, så er man bare frisk og klar til dagens forskellige opgaver, konstaterer den 40-årige ildsjæl med et stort smil på læberne. 

Det der med at sætte ind på herlighedskontoen kommer Tina ind på her. 

-Jeg bruger mange timer med andre folks børn, fordi jeg som tidligere nævnt godt kan lide at gøre noget godt for andre. Det er meget givende, at andre sætter pris på det, man laver. Og så elsker jeg at være i kontrol, så jeg ved, hvad det er der foregår - både i forhold til de hold, jeg er leder/træner for, og også i forhold til at træne mine egne børn, siger Tina, der også sidder i diverse forældreråd i børnenes klasser på skolen. 

 

Tina er gymnastiktræner på Almas hold, Krudtuglerne, og det setup har både datter og mor det rigtig godt med, som man kan se på dette foto her. Foto: Jim Hoff

Stor fokus på det sociale 

Det er klart, at der kan være nogle dilemmaer, når man er træner for sine egne børn, ikke mindst når de bliver lidt ældre.  

-Det er fint nok i en periode, men på et tidspunkt trænger de jo også til at have andre trænere/ledere, end deres far og mor. Omvendt så har man jo mulighed for også at sørge for at holdene fungerer socialt. Det er personligt meget vigtigt i min verden, så derfor arrangerer vi da også nogle arrangementer med eksempelvis fodboldgolf, ligesom vi også samles og ser landskampe sammen – det er bare vildt hyggeligt, og de ekstra timer er bare givet rigtig godt ud, lyder det fra Tina med ekstra tryk på ordene ‘rigtig godt’.  

Fantastisk god og fleksibel arbejdsplads 

Når man er mor til 3 og et superaktivt foreningsmenneske, så er det ikke nogen dårlig ting at have en god arbejdsplads og en forstående chef. Og Tina har begge dele.  

-Jeg har været her i 20 år til august, og kan derfor roligt sige at jeg har en fantastisk arbejdsplads med herlige kolleger og en fantastisk chef i Jørgen Møller. Jeg har jo nok oparbejdet en del goodwill og respekt efter knap 20 år her i sparekassen, og det udmønter sig i en stor fleksibilitet i forhold til, at der også er ting i og omkring mit privatliv og mine fritidsinteresser, der skal gå op i en højere enhed – og det er jeg fantastisk glad for, for ellers kunne det ikke lade sig gøre, lyder det storsmilende fra den inkarnerede ildsjæl og dedikerede foreningsmenneske.

 Her har vi så Tina i hele 2 udgaver - og det kan der også godt være brug for nogle gange, når man kigger på den superaktive kvindes kalender. Foto: Jim Hoff