71-årig cykler Danmark tyndt: Gerda lever i den grad op til sit efternavn

Det der med at leve op til sit navn, i dette tilfælde efternavn, kan nogle gange være svært. Men i Gerdas tilfælde går det som en leg. Den 71-årige kvinde er særdeles aktiv, for hun er godt i gang med at cykel Danmark rundt på kryds og tværs – og det hænger rigtig godt sammen, når man nu har fået efternavnet Virkelyst.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

AKTIVE ÆLDRE: I dagens Danmark opererer vi med begrebet ’aktive ældre’, både inden for idrætsverdenen og generelt i det daglige. Og her finder vi næppe en bedre repræsentant for det koncept end 71-årige Gerda Virkelyst, der virkelig holder sig i gang, selvom hun er pensionist.

Hun er en vaskeægte sportspige, der er involveret på et gymnastikhold i Farre, hun er med i Idræt i Dagtimerne både i Give og Thyregod, hun er med i Ældre Sagen og i Inner Wheel – og så er hun også fast medlem på cykelklubbens mandagshold under navnkundige Svend Andersen.

Flere timer på cyklen end i sofaen

Og det er den sidste disciplin, vi skal have fat i i relation til denne artikel. Gerda er nemlig en særdeles aktiv motions-cyklist, hvor vi vist roligt kan konstatere, at hun tilbringer flere timer siddende på cykelsadlen end i sofaen hjemme i lejligheden i Mosevænget.

Forud over den faste ugentlige cykeltur med mandags-cykelklubben, så tager hun også ud på sine egne ture, og her bliver der spist mange kilometer både i sol, blæst og regn – og i mange dele af vores dejlige land.

- Jeg startede i 2022 på min ”Tour de Limfjord”, hvor jeg fem dage i træk i sommerferien cykler 2x godt 40 kilometer hver dag. Jeg har min bil med, og så kører jeg ud til et startsted. Her stiller jeg bilen, finder cyklen frem, og så cykler jeg 40 kilometer på en i forvejen fastlagt rute og tilbage til bilen igen. Nogle gange cykler jeg også tur-retur fra mit sovested, typisk fra et Bed & Breakfast-sted. Det er rigtig meget de naturskønne områder, jeg her opsøger og ved og omkring Limfjorden er der jo på alle måder et hav af muligheder for skønne naturoplevelser på cyklen siger Gerda.

Gerds Virkelyst er en ivrig og flittig motionscyklist, de er i gang med at cykle Jylland og Fyn tynd. Hun er også medlem af Mandagscykelklubben i Give. Foto: Jim Hoff

Både motion og gode oplevelser

Det handler naturligvis om god motion, men også om hyggelige oplevelser i naturen samtidig med at man på ruterne får mulighed for at besøge lokale museer og hyggelige små spisesteder.

- Og så møder man mange rare mennesker på sådan en cykeltur. Ikke mindst gode lokale folk, der gerne øser ud af deres store viden om lokale forhold. På den måde bliver man jo også klogere på en masse ting, og det kan jeg også rigtig godt lide, pointerer Gerda.

På dette års udgave af Tour de Limfjord besøgte hun også Thyborøn, den berømte fiskerby. Også her ligger der en masse gode oplevelser og venter på en videbegærlig cykelturist. Touren startede i 2022, hvor Gerda tog den i to etaper. Første runde gik over 2 dage først i juli, mens de sidste tre dage blev afviklet 3 dage sidst i juli.

- Naturen rundt om Limfjorden er bare fantastisk. Der er bakker, der er flotte landskaber, og så kan man jo se vand stort set hele tiden. Jeg har også kørt ad en helt flad strækning på den nedlagte jernbane fra Aalborg til Egense – det var også en fin tur. Her mødte jeg en mand, og jeg fortalte ham, at det var træls med de slidte skilte. Det gør det svært at finde vej. Det viste sig så, at han var lokalpolitiker og sad i teknisk forvaltning, så han skulle nok tage sig af sagen, fortæller Gerda med et stort smil.

Har gode ben og elsker at køre stærkt

I 2022 cyklede hun 342 kilometer ved Limfjorden, og her i år blev det til godt og vel 400 kilometer fordelt ud over fem på hinanden følgende dage på nye ruter i den nordjyske natur.

Men dem ivrige virkelystne cyklist stopper ikke her. Næh, der er skam andre cykelprojekter på bordet. Gerda er nemlig i gang med at pløje Jylland og Fyn igennem, og det sker via nogle etaper i ny og næ på dels Østkystruten og dels på Østersøruten.

Den 650 kilometer lange Østersørute går fra Sønderborg til Skagen, mens den 820 kilometer lange Østersø-ruten går fra Tønder til Møns Klint.

- Jeg tager de to ruter lidt i små etaper fordelt lidt over hele året ved siden af turene på Limfjordsruten. Jeg laver lidt mine egne etaper, så det er til at overskue, og det hygger jeg mig meget med. Jeg cykler altid selv på de her ture, for det er lidt svært at finde nogen at cykle med - måske fordi det er de her lidt lange ture. Men det går fint, jeg har gode ben, som man siger, og jeg har jo en elcykel, så der er ingen problemer der – medmindre det blæser og regner helt vildt, så kan det godt være lidt halvhårdt.  Grusveje og grusveje med bløde huller er også noget jeg helst undgår, fortæller Gerda. Hun understreger så lige i en bisætning, at hunelsker at køre stærkt på jernhesten. Hun har da også været oppe at runde de 42 kilometer i timen – godt ned ad en bakke, men det gav et herligt sus i maven.

Gerda Virkelyst er i gang med at køre de 820 kilometer på Østersøruten. 

Morgenmad hos Bed and Breakfast - det duer bare

Hun fortæller ydermere med et glimt i øjet, at hun elsker at slå sig ned på de forskellige Bed & Breakfast steder rundt omkring i landet.

- Her får man bare så fin en behandling og den morgenmad, man får her, er bare så lækker. Her bliver der virkelig kræset for én, og det er jeg ret vild med. Har også mødt et ægtepar, bondemand og bondekone, der gav mig frit lejde til at spise alle de kirsebær jeg kunne og ellers bare fylde lommerne fra deres smukke træ. Bare så hyggeligt, siger Gerda, der også har været på en cykeltur med to børnebørn fra Tommerup til Odense, hvor trioen fejrede ankomsten i HC Andersen by med en stor lækker is med det hele.

Vild med Give

Gerda er tilflytter til Give, idet hun kom til byen i 2017, hvor hun straks meldte sig ind flere grene af det lokale foreningsliv – og den vej lynhurtigt blev ”integreret”.

- Jeg er rigtig glad fort at bo i Give, her har jeg fået mange kontakter. En by med rigtig mange aktiviteter, også for vi lidt ældre, og så er Give en rigtig god handelsby. Det var da også derfor jeg flyttede hertil – og fordi man kan komme til og fra byen både med tog og bus, når man engang ikke kan køre bil mere.

Tour de Limfjorden er nu et overstået kapitel, så nu går Gerda og småtænker over nye cykelprojekter, udover Østersøruten og Østkystruten.

- Der er ingen deadline i forhold til, hvornår jeg skal være færdig med de to store ruter. Det handler om at hygge sig, få noget god motion og komme ud og få nogle gode oplevelser – og om at leve op til sit efternavn, konstaterer den aktive sportspige med et stort smil og glimt i øjet.