Ægte rødt og Skomagerpot: Der er rigtig godt gang i den lokale billardsport i Givskud

Aktivitetscentret på Vejlevej i Givskud er et mekka for billardspillere fra hele omegnen, og derfor er det kun naturligt, at det ofte er her, at der afholdes det afsluttende stævne i vinterturneringen med deltagelse af billardspillere fra billardklubberne i Karlskov, Filskov, Sdr. Omme, Grindsted og Givskud.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

GIVSKUD: I 1998 rykkede en flok friske herrer bevæbnet med kø, teknisk flair og godt humør ind i den gamle baptistkirke på Vejlevej i Givskud. Nu skulle der spilles billard – og det er der så blevet siden dengang, hvor frøene til Givskud Billardklub for alvor kom til at spire, efter at man flyttede fra 1. salen i cafeteriet i Givskud-hallen og om i det nye aktivitetscenter. 

Her 25 år senere, spilles der i den grad stadigvæk billard i den gamle baptistkirke, der udover at rumme de gæve billardgutter også er hjemsted for en masse håndværksmæssige sysler og almindelig hygge-komsammen. 

5 klubber til afslutningsstævne i Givskud

Tilbage i april blev der afholdt afslutningsstævne for vinterturneringen for en lang række lokale billardklubber. Billardentusiaster fra Sdr. Omme, Karlskov, Grindsted, Filskov og så naturligvis dagens værter fra Givskud, var på plads fra klokken 9.30 og var klar til at dyste i det fine spil. 

Ikke om points og pokaler, for den lokale billardturnering med deltagelse af de benævnte klubber afgjort, idet holdet fra byen med ’De Glade Jyders Fest’, Sdr. Omme, i år løb med trofæet. Næh, dagens stævne var et helt rent hygge-stævne, hvor spillerne fra de fem klubber via kampe ved det grønne klæde og gode snakke og røverhistorier ved kaffebordene fik rundet sæsonen af på bedste vis. 

 

Jørgen Worm og Johannes Riis fra Givskud Billardklub var værter for det store årlige afslutningsstævne efter vinterturneringen. De er begge inkarnerede billardspillere, men lige denne dag var de 100 procent på værtsrollen. Foto: Jim Hoff 

Spiller med 'handicap'

For billard på det her niveau handler om mere end at vælte kegler og at kridte køen. Det fortæller klubbens formand Johannes Riis og sekretær og turneringsleder Jørgen Worm, der denne dag har lagt billardkøen lidt væk for 100 procent at koncentrere sig om det gode værtskab. 

- Vinterturneringen er for de hold, der ikke deltager i Den Danske Billard Unions (DDBU) turneringer. Det er nok lige mere afslappet her, hvor Karlskov, Filskov, Sdr. Omme, og Givskud stiller med to hold hver, mens Grindsted stiller med ét hold. Der er fire spillere på hvert hold, og der spilles efter ’handicap’, hvilket betyder, at man spiller på lige for mod hinanden uanset, hvor god man er. Det sociale vægtes på den måde på og udenfor billardbordet, forklarer de to billardveteraner. 

Givskud stillede som sagt med to hold i vinterturneringen, og klubben stillede også med to hold i DDBU-turneringen. De spillere der spiller med i billardunionens turnering, deltager ikke i vinterturneringen. I vinterturneringen møder holdene hinanden to gange, en gang på udebane og en gang på hjemmebane. Det giver i alt 16 kampe, der skal afvikles hen over turneringen. 

Givskud faste værter for afslutningsstævnet

Afslutningsstævnet bliver altid afholdt hos klubben i Givskud, dels fordi man her råder over fire borde, dels fordi her er rigtig god plads til deltagerne. Mange af holdene er gengangere fra år til år, men Grindsted er dog først kommet med sidste år, så det er blot anden gang, at klubben er med. Bestyrelsen i Givskud billardklub består af formand Johannes Riis fra Givskud, sekretær Jørgen Worm fra Give, kasserer Ole Jensen fra Vinding, næstformand Flemming Mogensen fra Mindstrup og Peter Fuglsang fra Skolding. 

- Vi er jo en lidt ”international” bestyrelse sammensat af folk fra en række forskellige byer. Men det afspejler meget godt, hvordan klubbens 35 medlemmer, heriblandt tre damer, er sammensat. Her i klubben har vi folk fra Give, Jelling, Vejle, Givskud og fra en række andre byer i området, og det fungerer rigtig godt. Vi har faste træningstider mandag og onsdag formiddag samt tirsdag og onsdag aften. Formiddagsholdet består mestendels af de lidt ældre spillere, men ellers finder folk en tid, der hvor det passer bedst. Det er nogenlunde ligeligt fordelt med antal spillere på formiddags- og aftenholdene, fortæller Johannes og Jørgen. 

Billard er en social sport, hvor man rejser kegler for sin modstander, og folk der venter på at komme til bordet, hyggesnakker gerne over en lille øl. Foto: Jim Hoff

Arbejder på mulighed for parabillard

De hylder begge billardsporten for at være en god sport, fordi man kan være med i mange år, idet det jo ikke er en decideret fysisk hård og krævende sport. Faktisk er billardklubben i Givskud i dialog med parasporten i og omkring Vejle Kommune, hvor Jørgen og Johannes kan fortælle, at man arbejder på at lave et tilbud med billard.

 - Billard er en genial parasport, også hvis du skulle have et handikap. Alle spiller på lige fod. Der spilles efter et handicapsystem lidt som i golf. Der er plads omkring bordet til en kørestol, og er du dårligt gående, kan du benytte en stol med hjul. Derudover har vi gode adgangsforhold til klubben via en rampe. Vi skal lige have kigget lidt på vores toiletforhold, men vi regner da med, at vi snart kan tilbyde billard her til denne målgruppe også. 

Stabilt medlemstal

Klubben i Givskud har de sidste 5-6 år haft et fast og stabilt medlemstal, hvor der også er kommet nye spillere til.

 - Vi har en god og trofast medlemsskare, og vi gør en stor dyd af at tage rigtig godt imod nye folk her i klubben. Her skal alle føle sig velkommen og godt tilpas. Vi vægter jo også det sociale rigtig højt, så der er altid tid til en kop kaffe eller en øl, gerne med lidt kage eller andet mundgodt til. Så stiller vi billardkøen for en stund, og så er det snakketøjet, der er i centrum, lyder det fra de to bredt smilende herrer. 

Man betaler et fast beskedent kontingent for at være med i klubben, samt 8 kroner pr. spil. Klubben betaler 50 kroner i timen for at leje lokalerne, og klubben får et tilskud fra kommunen, så der er en fin balance i økonomien. Derudover har klubben en række gode sponsorer som Jensen Fragt, Finns Auto, Skolding Mureren og Spar Nord. 

Hyggeligt og gæstfrit

- Rent sportsligt klarer vi også ganske habilt her i Givskud. Vi blev nr. 2 og 6 i vinterturneringen, mens vi blev nr. 2 og 4 i DDBU-turneringen, så det er ganske glimrende, fortæller Johannes og Jørgen. 

Og så går den ikke længere med at sidde og hyggesludre med avisens udsendte. Jobbet kalder, idet to herrer gerne lige vil købe et par kølige pilsnere, og så er der jo alt det der med mobilepay, kontanter eller hvad vi nu kan finde på at betale med. 

Den seance kommer der megen god og sjov snak ud af – og det indrammer spot on, hvordan stemningen er i den altid hyggelige og gæstfrie billardklub på Vejlevej i Givskud.

Her står man på alle måder i kø for at hygge sig.