Afsked med Richard: Læs hvad Østerballes kolleger havde af pæne ord til ham 

Når man har været leder i Givskud Zoo i 33 år, så er man en person andre i branchen lytter til, ligesom man også har sat nogle stærke spor på den arbejdsplads, man har været leder for. Læs her hvad Østerballes ansatte og hvad to af hans kolleger sagde til ham ved afskedsreceptionen den 17.maj.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

GIVSKUD: Efter at bestyrelsen og folk fra Givskud havde leveret deres fine taler til den afgående zoodirektør, var det de ansatte i zoo, der fik taletid – eller nærmere sagt, skærmtid.  

For her var det Emilie og Ellen fra Salg og Park, der storsmilende dansede op gennem festsalen, tog mikrofonen, koblede pc’en til storskærmen og på charmerende vis lancerede, at alle de ansatte i dyreparken ser op til Richard Østerballe, at han har mange fans, og at han er noget af en Tv-kendis. 

-Vi har fundet nogle klip med nogle af dine største fans, og den vil vi gerne præsentere for dig Richard og alle dine gæster her i dag, lød det fra de to kvikke unge damer. 

Og så fyrede de en Nik & Jay-inspireret musikvideo af med de to kommende popstjerner fra Givskud Zoo i hovedrollerne, hvor den fik på alle tangenter, både visuelt og musikalsk. Supergodt skruet sammen og et indslag, der fik de brede smil frem hos dagens gæster uanset om de gik med slips, silkekjoler eller arbejdsuniform.  

Ellen og Emilie havde lavet en superflot musikvideo til Richard Østerballe, hvor de selv gav den gas som popstjerner. Fremragende indslag. Foto: Jim Hoff

Os der har dannet Rasmus 

Efter dette herlige indslag var det zoodirektør Bjarne Klausen fra Odense Zoo, der fik den tunge byrde at komme efter dette fine indslag. Han startede med at rose bestyrelsen i Givskud Zoo for at ansætte biologen Rasmus Nielsen som ny direktør.  

-Det er fedt, at I ansætter en biolog. Og vi ved, at Rasmus har etikken på plads, for vi har nemlig opdraget dig her i Odense Zoo, og din kone Signe er jo ansat her hos os som dyrepasser, så vi kan sige god for hele familien. 

Rummelig og hjælpsom 

Herefter vendte Klausen sig mod sin mangeårige kollega, Richard Østerballe.  

-Det er 30 år siden jeg lærte dig at kende, og du hjulpet mig mange gange og været en slags mentor for mig. Og det vil jeg sige dig tak for. Vi deler den samme filosofi, og du har altid været fantastisk at sparre med. Du er rummelig, du svarer altid og du er altid hjælpsom og deler gerne ud af din store viden 

-Du siger altid din ærlige mening om tingene, og du er et aktivt menneske. Selv om du udadtil er meget rolig og afklaret, så har du også temperament. Du fastholder det, du står for, og det er stærkt. Vi kan tydeligt mærke, at du vil os, dine kolleger, og vi kommer alle til at savne dig. Du har været med til at sikre standarden i de danske zoologiske haver og også rundt omkring i Europa, lød det afslutningsvist fra Bjarne Klausen. 

Direktøren for Odense Zoo, Bjarne Klausen, roste Richard Østerballe for at have været med til at sætte standarden i den danske zoo-verden og ligeledes rundt omkring i Europa. Foto: Jim Hoff

Hvor blev pengene fra Brutalis egentlig af? 

Så var det Henrik Johansen, der er direktør i zoo i Aalborg, der trådte op på talerstolen. 

-Det er meget specielt at stå her i dag og sige farvel til dig Richard. Du er jo på en og sammen gang en person, der gerne lever i ubemærkethed, men som også er en linseluns. Og det med medierne, det er du god til, der har du virkelig gjort det godt. Du har inspireret mine børn til at blive interesserede i dyr. Du har om nogen fået folks øjne op for de zoologiske haver.  

-Så er det lige en mellemregning omkring Brutalis. Ham fik du jo her fra Aalborg Zoo, og de mange ekstra indtægter, han har indbragt jer, hvor er de blevet af. Dem har jeg da ikke set noget til, lød det med glimt i øjet og et stort smil fra Henrik Johansen. 

Har haft stor betydning for den danske zoo-verden 

Han fortsatte i det muntre spor, da han konstaterede, at nok er Richard Østerballe en likeable person, men han ved også, hvad han vil.  

-Du er om nogen god til at opdrage både dine gæster og journalister. Her det dig, der sætter dagsordenen. Det er blevet sagt her i dag, at du har temperament, og ja, det er rigtigt, men du er også blevet rundere med årene. Jeg vil også kreditere dig for, at du har haft stor betydning for den danske zoo-verden ligesom du også har markeret dig internationalt. 

Årsmøde eller rendegraver?

-Du har også forstand på det økonomiske, selv om du er uddannet biolog. Du har fået Givskud Zoo godt gennem de forskellige økonomiske kriser samfundet har haft. Og så vil jeg lige sige, at du nogle gange har nogle sjove prioriteringer. I stedet for at deltage i vores store årsmøde, meldte du afbud, fordi du skulle ud at køre rendegraver. Og så lige til sidst vil jeg godt lige gerne markere, at jeg mener, at du med Anne har lavet en klassisk overscoring. Nu går du pension, men du er altid velkommen til at kigge ind hos os i Aalborg.  

-Afslutningsvist vil jeg sige velkommen til Rasmus, jeg glæder mig til samarbejdet. Du kommer med en stor viden og et højt energiniveau, og jeg er sikker på, at du kan tage udviklingen i Givskud Zoo til nye højder.  

I den sidste artikel fra den fine afskedsreception, er det Rasmus Nielsen og Richard Østerballe der får ordet, og her skal vi høre både om Michael Laudrup og tryllestave.  

 

Henrik Johansen, der er direktør i Aalborg Zoo mente i al munterhed, at Givskud Zoo og Aalborg ikke helt har afregnet i forhold til de mange penge, som Brutalis og de fine tv-programmer har indbragt dyreparken i Givskud. Foto: Jim Hoff