Dagen før det store tronskifte: En Kongedag i handelsbyen Give

Kongeriget Danmark skal have ny royal “landstræner”, og det annoncerede skift fra Margrethe til Frederik sker som bekendt søndag den 14. januar. Denne store historiske begivenhed markerer Give Handel og Erhverv lørdag den 13. januar med ‘kongetilbud’ i nogle af butikkerne. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

BUTIKSLIV: Der var nok et par stykker, der fik nytårschampagnen i den gale royale hals, de Dronning Margrethe i sin nytårstale i 2023 annoncerede, at hun grundet helbredsmæssige udfordringer abdicerer og overlader tronen til sønnike, Kronprins Frederik.  

Det sker officielt ved en storstilet ceremoni søndag den 14. januar på Statsrådet på Christiansborg Slot, præcist 52 år efter hun overtog tronen efter sin far, Kong Frederik den 9. En stor historisk begivenhed, idet det er næsten 900 år siden det sidst skete i Danmark. 

Denne store historiske milepæl vil man gerne være med til at markere i Give Handel og Erhverv, og da det nok bliver svært at trække folk af huse og væk fra TV-skærmen søndag den 14. januar, har man valgt at udnævne lørdag den 13. januar til at være dagen, hvor man markerer det spektakulære tronskifte. 

Kongedag i butikkerne 

-Selvfølgelig skal vi som by på en eller anden facon markere så stor og interessant en historisk begivenhed som et tronskifte. Det er en stor landsdækkende begivenhed, og det vælger vi at fejre om lørdagen i Give med en “kongedag” i butikkerne.

Give Handel og Erhverv har opfordret vores butikker til at stå klar denne lørdag med gode tilbud, kongetilbud selvfølgelig, for på den måde sammen med butikkernes kunder at markere det kommende tronskifte, fortæller handelsstandsforeningens formand, Hanne Lund.  
 
Butikkerne følger denne lørdag de normale åbningstider fra 10.00 til 13.00. GHE har indkøbt en masse kongekroner til butikkerne – og så må vi jo se, hvordan de bliver brugt denne “kongedag” i Jyllands sandsynligvis hyggeligste handelsby.  

Det er naturligvis også håbet, at dette kongelige tiltag kan medføre et regulært “royal run” på de lokale butikker. 

 

Den 14, januar 2024 får Danmark en ny regent i skikkelse af Kronprins Frederik, der denne dag bliver konge, mens kronprinsess Mary bliver til Dronning Mary. Foto: Hasse Nielsen