De har gjort det igen: Ny fantastisk historisk bog om Give-egnen fra Rotary

I det herrens år 2022 udgav Rotary Give bogen “Små historier fra Give” med en masse fine historiske nedslag i Giveegnens historie. Bogen blev så vel modtaget og så stor en succes, at det var oplagt at komme med en 2’er - og den landede så hos den lokale boghandler i slutningen af 2023. Her får vi hele 50 fine, sjove, overraskende og spændende historiske fortællinger. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE-EGNEN: De gode folk i Rotary Give har som samlet enhed mange talenter, og det er bestemt en styrke, når man har som formål at udøve velgørende arbejde og hjælpe til, hvor man kan både lokalt og i verdens mange brændpunkter.  

Nogle kan hive store tonstunge sygehusgeneratorer ud af en kælder og få dem fragtet til Ukraine, nogle er megagode til det med salg af lodsedler, mens andre er væsentlige medspillere i forhold til at synliggøre klubben og dens arbejde ved at være synlige ved en række arrangementer i bymidten. 

Og så er der også de, der er ferme ved tastaturet og til at lave historisk research – og omdanne disse anstrengelser til bøger. Bøger med stærkt lokalhistorisk indhold, og det er den boldgade, vi skal spille i her i artiklen.  

Bog 1 leverede massivt overskud til gavn for cykelpigerne og det nye idrætscenter 

I 2022 udgave Rotary Give bogen “Små historier fra Give” med rotarymedlem Brian Kristiansen som ophavsmand. Den oprindelige tanke var, at bogen skulle skaffe midler til de to herlige cykelpiger fra Give, Julie og Ida, som via deres verdensomfattende cykeltur samlede penge ind til “Kræft er ikke for børn”. Det endte med et tilskud på godt 15.000 kroner til de to piger, og samtidig var det også meningen, at der skulle skaffes penge til inventar og indretning af det nye idrætscenter i Give.  

Sidstnævnte instans kunne qua det fremragende salg af den første bog med tilskud fra Rotary Danmark og Rotary International få en check på 115.000 kroner af Rotary - så fedt når små historier bliver til store penge.  

 

 Det var en stor dag for både GISK og Rotary, da Rotary Give kunne overrække en check på 115.000 kroner til centerleder Martin Schmidt. Foto:Jim Hoff

Sælges i boghandlen og på Give apotek 

Kort før jul kom så “Et halvt hundrede hele historier fra Give” på banen, igen med Brian Kristiansen som chefdirigent i tæt samarbejde med Museum Give, Lokalarkivet og med fine input fra det omvandrende Givehistoriske orakel Erik Skødebjerg Kristensen.  

Bogen kan købes hos Give Bog og Leg og på Give Apotek for den nette sum af 100 kroner.  

Som titlen antyder, så kommer vi vidt omkring, for der er nemlig hele 50 store og små fortællinger med historisk tilsnit i den 86 sider store bog. Akkurat som det var tilfældet med den første bog med Givehistorier, så kommer vi også vidt omkring både geografisk i forhold til persongalleriet og tematisk i “Et halvt hundrede hele historier fra Give”.  

Vi kommer virkelig vidt omkring 

Dels får vi et indblik i, hvordan Give har udviklet sig fra en ‘sandbunke med lyng beboet af en ruinlignende gård’ til at være en driftig stationsby med et rigt butiks/erhvervs- og foreningsliv. Vi får også et sjovt indblik i, hvordan vi her på Give-egnen faktisk har et par opsigtsvækkende rekorder (det handler om familiestørrelse og om en kæmpecykel), ligesom vi også er mad til boksning på Diagonalkroen, mens cigarerne muntert pulserede ved ringside.  

Og mon ikke også den verdensberømte Citronmåne også lige får en tur i den historiske mølle! 
Jernbanen, Give Biograf og skolernes historik i Give er også fine informative nedslag, der gør en klogere på byens udvikling, ligesom mødet med Give Kommunes tre borgmestre og den arrige trold også er værd at kaste et blik på.  

 Til Black Friday kunne man for første gang købe den nye bog fra Rotary. Her tre af de inkarnerede sælgere på plads i vintervarmen. Foto:Jim Hoff

Læs den før din nabo – og bliv klogere 

Og sådan kunne vi blive ved med eksempler. Bogen er simpelthen en guldgrube af lokal historik med fine præcise beskrivelser. Vi har et direkte nulevende interview med tidligere skoleinspektør Arne Brock, der har en fin fortælling om sin oldefar, skrædder Søren Kristian Jensen. Og så er det vel ikke helt unaturligt, at bogens sidste fortælling handler om, da Rotary kom til Give i 1966. 
Kort sagt: Rotary har gjort det igen: Leveret en yderst relevant og læseværdig bog med en masse fine input fra den historiske godtepose fra Give-egnen.

Tip: Læs den før din nabo og bliv meget klogere på vores dejlige egn her ude i det vestlige kommunale reservat. 

Give biograf anno 1985. Foto: Arkiv.dk