Den dag forældrene overtog undervisningen på friskolen i Karlskov

Fredag den 17.november var en helt speciel dag på friskolen i Karlskov. Her var det forældrene der stod for undervisningen af 0. til og med 5. klasse, mens resten af eleverne havde hjemmeundervisning. Det blev en inspirerende dag med massevis af nye indtryk for elevgruppen. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

UHE: Det kan godt være, at nogle forbipasserende på Bredsten Landevej fredag den 17. november om formiddagen fik lidt bekymrede rynker i panden. Her var der nemlig oplinet et større opbud af brandbiler og andet spændende køretøjsgods fra Falckstationen i Give.  

De blå blink kastede liflig deres lys ud i den metalgår novemberhimmel og de karakteristiske udrykningslyde gjaldede ud over markerne på egnen. Men bare rolig. Skolen og Fælleshuset stod ikke i brand. 

Det eneste der var ild i denne formiddag, var øjnene på de børn, der drønede rundt og havde en fest sammen med de lokale brandfolk fra Give, der vanen tro med stor glæde og motivation viste deres køretøjer frem for de nysgerrige børn.  

Og dermed er rammen sat for en ikke helt almindelig skoledag på en lokale friskole, hvor det nemlig var forældrene, der havde overtaget ansvaret for undervisningen denne dag. Naturligvis helt efter aftale med skolens ledelse og lærerne.  

Om det var lykken at prøve at sidde i en brandbil? Ja, mon ikke. Foto: Jim Hoff

Inspiration udefra 

Det fortæller Anette Søndergaard Pedersen, der er næstformand i friskolens bestyrelse.  

- Der har gennem årene været tradition for, at forældrene en gang imellem overtager undervisningen. Tidligere har det for eksempel været i forbindelse med cykelsponsorløbet, men i år havde vi i bestyrelsen besluttet at hente noget undervisning ind udefra. Det er både sjovt og motiverende for eleverne at se nogle ansigter, de ikke kender i forvejen og at høre om nogle hent nye ting.  

- Konceptet var skruet sådan sammen, at eleverne fra 6. klasse og opefter var sendt hjem på hjemmeundervisning, hvor de skulle arbejde med deres projektopgave. 0. til og med 5. klasse mødte op til de ting, vi i forældregruppen havde sat sammen til dem. 

Lokale brandmænd gav inspiration 

Her havde man ud over det populære og spændende indslag fra Falckstationen i Give også nogle gratis foredragsholdere, der kunne øge elevernes horisont og tildele dem noget ny viden. 

- Falckfolkene viste jo deres køretøjer frem og eleverne fik lov til at sidde i brandbilen osv. De havde også deres helt nye dronebil med, og bagefter gik vi over i aulaen, hvor brandmændene fortalte generelt om brandsikkerhed, røgalarmer, redningsplaner. Børnene fik da lige besked på at huske deres forældre på at checke batterierne i deres røgalarmer derhjemme, og vi talte også om, hvordan og hvornår man ringer 112, fortæller Anette.  

Eleverne morede sig kongeligt, da de fik lov til at prøve vandslangerne - og der var godt nok drøn på, som et par af pigerne sagde med begejstring i stemmerne. Foto:Jim Hoff

Minikursus i selvkontrol 

Der var også et tilbud specielt skræddersyet til 4.-5.klasse. Her var det SSP (skole, socialforvaltning og politi), der var på banen med et koncept, hvor det overordnede tema var ‘selvkontrol’.  

- Her fik børnene nogle opgaver, hvor de netop øvede sig i selvkontrol. De fik for eksempel udleveret nogle marsh mellows (skumfiduser, red.). Her var det en tålmodighedstest, hvor det handlede om ikke bare spontant at spise løs, men at vente. Og så blev der spillet fodbold ovre i hallen, hvor der var fokus på, at man ikke skal skrige og råbe efter hinanden, men optræde balanceret og høfligt i stedet for. Og det gik fint, den var eleverne med på, fortæller Anette. 

SOS Børnebyerne og Givskud Zoo 

Der var også besøg fra SOS Børnebyerne, der fortalte om den hjælp, de yder til Afrika. 

- De fortalte, hvordan de finder arbejde til udsatte familier, så de kan tjene penge ved eksempelvis at lave sæbe. Der var laver to hold, og på hold 1 fik vores elever en masse at vide om, hvordan SOS Børnebyerne går ind og støtter, hvis et barn mister en mor eller en far. Og den slags fortællinger sætter jo i relief, hvor privilegerede vi er her i Danmark.  

- På hold 2 var der besøg fra en af elevernes mødre, der arbejder i Givskud Zoo. Hun havde taget nogle dyreskind med og fortalte levende og meget inspirerende om tingene. Det var sygt godt, og børnene var virkelig helt optaget af det. Børnene byttede så hold efter en time, fortæller Anette.  

Nyt lignende tiltag til april 

Børnene fik denne dag fri klokken 13.30, og fra personalet var det pedel Susanne Steensgaard og Conny Ladefoged fra kontoret, der stod standby.  
Det var med andre ord 100 procent forældrene, med Annete som planlægger og tovholder, der havde arrangeret dagens program. Hun havde på dagen Bianca fra bestyrelsen ved sin side. 

- Det bliver bestemt ikke sidste gang, at vi henter folk ind udefra. Det var en fin og inspirerende dag for alle, så jeg tænker, vi laver et lignende tiltag til april, konstaterer Annette. 

Falcks nye dronevogn var et kæmpehit - ikke mindst blandt drengene. Foto: Jim Hoff

Denne fredag var "plejer" aflyst - forældrene havde overtaget undervisningen og havde hentet masser af inspiration ind udefra. Foto: Jim Hoff