Der er kommet nye beboere i skulpturbyen

Interessen for at flytte til Give stiger, også blandt nationale og internationale kunstnere. Blandt de nye værker er der 11 svenske og to italienske.

Af Børge Larsen

De fleste af skulpturerne er på plads til den nye sæson. Nogle har været det i årevis, for de er blandt de faste beboere i skulpturbyen. Andre har været her i et eller flere år, men har nu fået nye placeringer.

I år er antallet af skulpturer vokset, så Danmarks største galleri i det fri i denne sæson kan byde på ikke mindre end 96 skulpturer. Der er udstillet på 7 forskellige steder i byen og nærmeste omegn. Langt de fleste er koncentreret omkring midtbyen.

Mentale rastepladser

Det er otte værker flere end sidste sæson. Bag dette tal gemmer sig, at 17 værker er flyttet hjem til kunstnerne eller andre byer. Til gengæld er kommet 25 nye værker til.

Både de nye værker og flytningen af nogle af ”de gamle” betyder, at der er mange muligheder for at ny inspiration, hvis man stopper op midt i hverdagens dont.

”Mentale rastepladser” kalder foreningen Skulpturby Give selv de mange værker. For selv om man har set værket før, kan nye omgivelser eller en ny baggrund give et helt andet indtryk og sætte nye tanker i sving.

Præsentation af Meditation

Blandt de nye værker er der 11 svenske. Et af dem er opstillet på plænen foran kirken. ”Meditation” hedder værket af Kerstin Dahl Noren. Hun har sit værksted cirka 20 kilometer uden Borås, der ligger midt mellem Göteborg og Jönköping.

Hun arbejder mest i sten, med som mange andre kunstnere er hun meget fleksibel med materialevalget. Fleksibilitet er også et gennemgående træk i skabelsesprocessen af hendes værker.

Inspirationen kommer ofte fra noget, hun har set eller oplevet i naturen, noget først blikket og siden tanken fæstner sig ved og dermed bliver det til en del af arbejdsprocessen. Inspirationen kører rundt og bundfælder sig måske som nye tanker og nye ideer, en ny vinkel eller et nyt materiale.

Denne skabelsesproces er også en form for meditation, som er navnet på det værk, hun medvirker med i årets udstilling. Med sin placering foran kirken lægger værket både med navn og gavn op til fordybelse og selvransagelse.

Et hvidt ansigt holdt i stramme tøjler i en massiv lys granitramme. Bagsiden af granitrammen giver plads den bagerste del af hovedet eller hjernen. Det er fremstillet i mørk, næsten sort sten.

Sort sjæl eller dårlig samvittighed?

Det kan være menneskets dårlige samvittighed eller sjælens sorte side, som vi alle har en del af. Men det er noget, man kan meditere lidt over på denne mentale rasteplads.

Her kan man også tænke lidt over, om man ikke skulle støtte det store arbejde, de mange frivillige i foreningen Skulpturby Give præsterer. Det kan man gøre med et medlemskab til kun 150 kroner årligt.

Og træffer man en hurtig beslutning, kan man lige nå at deltage i generalforsamlingen 19. juni.