Det bliver ikke mere lokalt: Apoteket i Give tilbyder nu vaccinationer mod influenza og corona

To millioner danskere over 65 år får til oktober tilbud om influenza- og covid-vaccination. De kan enten blive vaccineret på et regionalt vaccinationssted eller på et af de apoteker, som tilbyder vaccination. Og her er Give Apotek klar til i samarbejde med Apovac at tilbyde vaccinationer mod influenza og covid-19. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

SUNDHED: I takt med at vi kommer længere og længere ind i efteråret og med hastige skridt også nærmer os vinterhalvåret, ser vi ind i en periode med stigende kurver i forhold til influenza- og covid 19 ramte borgere.  

For at nedsætte antallet af sygdomsramte vil to millioner danskere over 65 år til oktober få tilbudt gratis influenza- og covid-vaccination. Det gratis tilbud gælder også personer under 65 med kroniske sygdomme og personer i risikogruppen.  

I år er det således, at man kan blive vaccineret på enten et regionalt vaccinationssted eller på et apotek. Dermed er det ikke muligt at blive vaccineret hos de privatpraktiserende læger. Det står fast efter, at Danske Regioner har haft vaccinationsopgaven har været i udbud.  

Kan betjene flere borgere end i 2022 

Det bringer jo ikke mindst Give Apotek ind i billedet som en væsentlig medspiller i det offentlige vaccinationsprogram. Og det er en både stor og rigtig fin opgave, som det lokale apotek i Give gerne tager på sig.  

- Vi har efterhånden stået for vaccinationer i tre år, både med corona- og influenzavacciner, og en stor gruppe af vores personale er nu uddannet til at klare vaccinationsopgaver. Vi er glade for, at vi i år har en aftale med Region Syddanmark, for på den måde kan vi servicere flere borgere end i 2022, hvor vi ingen aftale havde og kun fik udleveret 500 vacciner til folk i risikogruppen samt cirka 100 til de selvbetalte vacciner. Allerede efter 4-5 dage måtte vi afvise folk, da vores kvote var brugt, og det var vi rigtig kede af, fortæller Peter Bolther, der er koncernchef hos Give Apotek, som er en del af en kæde med Jelling Apotek, Brande Apotek og Havne Apoteket i Vejle.   

Kan vaccinere 600 om ugen fra 1. oktober 

I år er der dog anderledes gode muligheder for, at det lokale apotek i Østergade kan opfylde mange flere borgeres ønsker om at blive vaccineret.  

- Der er blevet lavet aftale med 68 apoteker her i regionen om at foretage vaccination. Vi ligger i Region Syddanmark, og her har vi i Give fået mulighed for maksimalt at vaccinere 600 personer pr. Uge. På apoteket i Brande, som også hører under os her i Give, men som ligger i Region Midtjylland, får vi også tildelt 600 vaccinationer pr. uge. Her skal det lige tilføjes, at det i år er muligt at krydse regionsgrænser for at blive vaccineret. Borgere i Give kan altså godt blive vaccineret på apoteket i Brande – og omvendt, forklarer Peter Bolther,  

- Og mon ikke der kommer tryk på allerede første dag, når vi åbner for vaccinationerne søndag den 1. oktober. Jeg tænker, at der kommer til at ryge rigtig mange vaccinationer første dag, for der er tradition for, at folk meget gerne vil hurtigt til, så vaccinerne virker, inden influenzasæsonen går i gang. Der går jo typisk et par uger, inden vaccinationerne slår fuldt igennem, siger Peter Bolther. 

Koncernchef Peter Bolther, kan fortælle, at Give Apotek pr. 1. oktober får mulighed for at vaccinere 600 borgere pr. uge. Foto: Jim Hoff

Der bliver drøn på de første 14 dage 

Det er første gang, at apoteket i Give holder åben en søndag, og Peter Bolther og Mohammed Saeed understreger, at der denne dag kun er åben for vaccinationer. Personalet foretager altså ikke almindelige apoteksbetjeninger denne dag – for de skal nu nok få rigeligt at se til med dagens hovedopgave.  
Hele personalegruppen, fraset 1. og 2. årsstuderende og chefen himself, er uddannede til at vaccinere, og Peter Bolther estimerer, at en medarbejder kan vaccinere i omegnen af 10 personer i timen.  

Apoteket forventer nogle travle uger fra 1. oktober og 3-4 uger frem, hvor det største tryk på vaccinationerne klassisk ligger.  

- Vi ser typisk, at de første 14 dage til 3 uger, når vaccinerne er frigivet, at rigtig mange skal vaccineres. Det kan godt give lidt kødannelse på apoteket, for på de normale dage har vi jo også almindelige betjeninger af andre kunder. Folk er dog altid meget forstående og ved godt, at der kan være lidt kø, så det kører altid fint, pointerer Peter Bolther.  

Muligt med tidsbestilling 

Der er muligt at få en drop-in vaccination, altså uden tidsbestilling, hvor man bare dukker op på apoteket og trækker et nummer. Man kan også foretage en tidsbestilling online, og ved at booke en tid, er man også sikker på at blive vaccineret, og man har også forrang på apoteket i køen i forhold til de personer, der ikke har valgt tidsbestilling. 
Peter Bolther kan ydermere oplyse, at der fra fredag den 15. september vil blive indført et nyt kønummer-system på apoteket i Give.  

- Man kan fremover trække et nummer til almindelig ekspedition eller et til vacciner med tidsbestilling. Det foregår på en skærm, man skal trykke på og dette system er med til at gøre det lettere for personalet at overskue betjeningerne – det er simpelthen mere funktionelt, forklarer Peter Bolther.  

Kører ud og vaccinerer på virksomheder 

Apotek i Give tilbyder også vaccine til egen-betalere, altså folk uden risikogruppen. Her er der tale om både influenzavaccine og covid 19 vaccine. 

- Vi tilbyder også at vaccinere for virksomheder. Vi kører gerne ud på stedet og vaccinerer, det kan også gøres her på apoteket, og vi har allerede fået bookinger fra de første virksomheder. Virksomhederne er jo motiverede for at deres personale er vaccineret, for det koster mange penge at have syge folk, så selvom virksomhederne skulle vælge at betale for vaccinationerne, er det et økonomisk fornuftigt tiltag på den lange bane. Vi møder gerne op tidlig morgen eller sen aften for at vaccinere hos virksomhederne, alt efter hvordan det passer ind. For os handler det om at yde god service på et prisvenligt niveau. Det handler helt grundlæggende om at have glade og tilfredse kunder – og at man snakker positivt om os her i nærområdet, siger koncernchefen, der selv ofte er den, der tager ud og foretager vaccinationerne på virksomhederne.  

Dejligt med så fin en samfundsnyttig opgave 

Peter Bolther understreger, at det er en spændende og god opgave, at man som lokalt apotek kan være med til at hjælpe det danske sundhedsvæsen.  

- Det er fint, at vi med vores indsats her kan være med til at aflaste vaccinationscentrene. Det er også rigtig godt, at vi kan aflaste de privatpraktiserende læger, så de i denne periode her har mere tid til at hjælpe syge mennesker. Vi synes, at vi her udfører en nyttig samfundsopgave, og vi er glade for og stolte over at være en vigtig del af det danske sundhedsvæsen. Dernæst er det vigtigt, at vi er lokale, vi er tæt på borgerne, og det gør det let at blive vaccineret for alle borgere. Som apotek får vi mulighed for at shine og vores personale blomstrer op i denne periode, hvor de gør god gavn for samfundet. Derudover får de jo også nogle kompetenceudvidelser, så de ud over at kunne tilbyde medicinsamtaler og lave TPI (rådgivning af inhalationsmedicin) også kan vaccinere. 

 Give Apotek åbner søndag 1. oktober dørene for vaccination mod både influenza og corona. Foto: Jim Hoff

Sundhedsstyrelsen definerer risikogrupperne – ikke apoteket 

I forhold til at varedeklarere, hvem der er i risikogruppen, så understreger Mohammed Saeed, at det er Sundhedsstyrelsen, der har defineret dette. Det er ikke apotekerne. Her kan man orientere sig på Region Syddanmarks hjemmeside 

Vaccinationerne går som sagt i gang søndag den 1. oktober, og det forventes, at det vil blive muligt at foretage tidsbestilling på www.vaccine.dk i dagene op til den 1. oktober.  

Fakta om vaccinationerne:  

Følgende personer kan blive vaccineret fra den 1. oktober: 
Personer der er fyldt 65 år eller derover 
Personer under 65 år som har en øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 
Du kan få begge vacciner samtidig.  

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om, hvilke målgrupper under 65 år, der anbefales vaccination mod covid-19 og influenza. På samme hjemmeside kan du også få svar på typiske spørgsmål om vaccination. 

Målgrupperne vil modtage invitationen i løbet af september via digital post eller fysisk brev, hvis de er fritaget for digital post. Herefter vil det være muligt at bestille tid til vaccination på vacciner.dk