Det hårde farvel i april - Slagterbutikken i Farre totalt væltet omkuld af kunder

Man ved, at der er tæt på udsolgt i slagterbutikken i Farre, når man som journalist bliver budt på en lækker bolle med Nutella i stedet for et af butikkens fremragende produkter. Men sådan var det fredag formiddag den 28.april et kvarter før butikkens absolut sidste åbningsdag. En historisk dag som var hård for butikkens mange trofaste kunder. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

FARRE: Da Ole Sørensen og Peter Aalbæk i midten af april annoncerede, at de lukker slagterbutikken i Farre med sidste åbningsdage torsdag og fredag den 27. og 28. april, udløste det en lavine af både flotte, positive og anerkendende tilkendegivelser.

Men samtidig udtrykte rigtig mange også en sorg over, at denne historiske perle af en slagterbutik, der siden 1956 har serviceret en masse glade kunder fra nær og fjern på Anlægsvej i Farre, nu lukker ned. 

Ole Sørensen og Peter Aalbæk havde meldt ud, at grunden til, at de nu lukkede og slukkede i Farre, var den, at de begge søgte nye udfordringer, og at de ville i forskellige retninger i deres arbejdsliv. 

De havde holdt butikken kørende i de sidste tre måneder efter jul med en viden om, at det her sandsynligvis ville ske, men for at give personalet en chance for og tid til at finde nyt arbejde, holdt de den altså kørende til slut april. 

Torsdag stak det hele bare af

Torsdag og fredag den 27. og 28. april var der som sagt sidste åbningsdag, og det udløste ikke mindst torsdag formiddag en kø så lang foran butikken, så man skulle tro at selveste Elvis Presley skulle give koncert i butikken. 

- Torsdag var helt vild, som i aldeles vild. Vi havde i hvert fald 20 ekspeditioner i timen, og et hurtigt slag på tasken viser, at vi nåede op over 200 kunder i butikken i går. Varerne blev revet af hylderne i en grad, så vi virkelig skulle løbe stærkt for at følge med, fortæller Ole Sørensen, der i de her to sidste åbningsdage har assistance af sin faste wingman i butikken Birgitte Jendrizki Aalbæk.

Birgitte kan også berette om en hektisk torsdag, hvor både fysikken og hovedet var på overarbejde. 

Der var, som man siger her i Jylland, lange rækker af køer, da slagterbutikken torsdag startede nedlukningssalget. Foto: Jim Hoff

Både positivt og hårdt

- Vi var i gang fra 7.00 til 18.00, og jeg gik i går 15 kilometer bare her i butikken. I dag er man bare træt og smadret fysisk, og hovedet er også godt fyldt op. Vi fik jo rigtig mange spørgsmål om, hvad vi så skal lave osv. Mange folk udtrykte jo også deres bekymringer i forhold til, at de nu ikke mere kan handle ind her. Det var der mange, der var rigtig kede af, siger Birgitte. Den udmelding er Ole helt med på, da han oplevede det samme. Men der var også gode ting at tage med. 

- Det var jo også en fin og dejlig dag. Der var ingen sure miner, og vi fik så mange positive tilkendegivelser i forhold til, at vi har været her i så mange år og leveret gode produkter til folk. Vi fik også rigtig mange hilsner med til Åse og Egon (butikkens mangeårige populære ejerpar, red.), og det ved jeg vil varme dem. Og så vil jeg sige, at vi havde så travlt, at der ikke var tid til at tænke på følelse. Men der skal da nok komme en reaktion om et par dage, når indtrykkene fra de her sidste åbningsdage får tid til at bundfælde sig, konstaterer Ole med et stille smil. 

Birgitte havde en hård torsdag den 27.april, hvor hun gik i omegnen af 15 kilometer - bare med butiksekspeditioner. Foto: Jim Hoff

Smil og krammere

Og så er det han byder avisens udsendte på en bolle med Nutella, idet der er udsolgt af diverse lækre pølse- og pålægsprodukter. Glimrende, men også lidt grotesk i sidde i en af Danmarks mest populære og bedste slagterbutikker og spise boller med Nutella.

Denne mangesidede oplevelse blev så heldigvis skyllet ned med en Pepsi Max, som Ole havde skaffet til reporteren. For helt kendetegnende for serviceniveauet i butikken, så ved man godt, hvad kunderne foretrækker hos slagteren i Farre. 

Birgitte og Ole kan ydermere berette, at det hen over torsdagen blev til en masse smil og krammere fra kunderne i butikken. Selvfølgelig ganske følelsesbetonet, men som Ole påpegede før, så er der simpelthen ikke tid til at bearbejde følelser lige nu. 

Ikke plads til følelser midt i en svær nedlukningsproces

- Lige nu er vi midt i en hektisk, svær og definitiv nedlukningsproces. Derfor er det svært lige nu at skulle håndtere følelserne omkring denne her lukning. Lige nu handler det om de praktiske opgaver, om at få tømt butikken og om at få lukket ned. I går solgte vi tre gange så meget, som jeg havde regnet med, og det betød, at vi måtte melde ud på Facebook, at varesortimentet fredag er meget sparsomt.

- Vi fik torsdag leveret varer ud for omkring 40.000 kroner i gavekort, der skulle indløses, og jeg regner med at vi her fredag nok kommer til at sende varer ud for omkring 20.00 kroner - bare i gavekort, der skal indløses. I går kunne vi sagtens have solgt 40 procent mere, hvis vi havde haft varer til det, så det er klart, at diskene ser lidt tomme ud i dag, konstaterede Ole på sin sidste åbningsdag i butikken.

Der var ikke meget at komme efter i disken fredag formiddag, da Ole og Birgitte åbnede butikken. Foto: Jim Hoff

 Fra Lille Ole til Store Ole

Han skulle nu bruge de næste 14 dage til at lukke butikken og helt ned, mens Birgitte allerede lørdag den 29. april startede i nyt job hos Dansk Mobilopvask i Gadbjerg. 

- Det betyder at Birgitte skifter chef fra Lille Ole til Store Ole, lød det kækt fra Ole med vanlig dybtgående slagterværkstedshumor  - med henvisning til at Birgittes nye chef i Gadbjerg er Ole Lange, indehaver af Dansk Mobilopvask. 

Så blev klokken 10.00. Birgitte åbner butiksdøren, og de første kunder tøffer stille og roligt ind i butikken, mens der udenfor danner sig en kø på 12-15 mennesker. Og hvor er det bare vildt mærkeligt og surrealistisk at tænke på, at det her er den sidste kø nogensinde foran Danmarks bedste slagterbutik. 

Hvad skal svigermor nu have i julegave?

Det er godt nok en kendsgerning, der er mange, der lige skal hjem og tænke over og tage ind! Indrømmet, rent privat er undertegnede og dennes bedre halvdel alvorligt på spanden i forhold til de årlige jule- og fødselsdagsgaver til svigermor og svigerfar. 

De har gennem 10-15 år med største glæde og fornøjelse modtaget den veldisponerede julekasse fra slagteren i Farre – og så har ens egne børn jo også nydt godt af, når mor og far har haft lækre pølser og specialiteter med til dem hjemme fra slagteren i Farre, da de studerede i Ålborg, København og Aarhus. 

En fantastisk epoke er slut, en fantastisk butikshistorie om en fantastisk slagterfamilie, der har gjort Farre landskendt, får i disse dage skrevet sine sidste kapitler. Og lad os bare være ærlige: Der er godt nok ikke meget H.C. Andersen over slutningen. 

 

Klokken 10.00 sharp kom de første kunde rind i butikken fredag formiddag - og selv om varelageret var tyndt, var de brede smil alligevel fremme. Foto: Jim Hoff

"Tak for mad"

Når det er sagt, så skal der herfra lyde en stor ”tak for mad” til Åse, Egon, Peter og Ole og Birgitte samt alle de andre gode folk, der gennem 67 år har forsynet os med fantastiske gode produkter. 

Man var bare stolt, når man til den årlige familiejulefrokost kunne diske op med produkter fra slagteren i Farre – så vidste man bare, at succesen var i hus, og at alle var glade. 

Rigtig god vind herfra fremover til Birgitte, Ole og Peter og det nu tidligere personale i butikken. 

PS: Og tak for Nutellamaden, smiley.