Det lugter ret meget af Anlægsfest: Give Festival og Give Lystanlæg fester sammen 

I år fylder Give Lystanlæg 100 år, og det kommer naturligvis ikke til at gå ubemærket hen. Lørdag den 31. august bliver der fest i gaden lige fra morgenstunden, hvor Anlægget og Give Festival i tæt samarbejde sørger for, at dagen vil få en snert af go’e gamle dage, da Anlægsfesten var på sit højeste. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

FEST I BYEN: I 1924 løb den første Anlægsfest af stablen i Give, og sidenhen er det blevet til mange mindeværdige oplevelser med optog, flotte udsmykninger, festlige indslag, tivoli, rappe fyre og tøser i andeteltet og gang i det store festtelt i anlægget.  

De sidste årtier har der dog været slukket for Anlægsfesten, men Give Festival, der også er en vigtig del af anlæggets dna, kører ufortrødent videre og kunne i 2023 fejre 40-års jubilæum, hvilket blev fejret med et brag af en fest. 

Naturligvis skal 100-års året for starten på anlægsfesten markeres, så derfor er Give Lystanlæg og Give Festival gået i tæt samarbejde om at lavere en 100-års jubilæumsfest i Give Lystanlæg lørdag den 31. august. 

Morgenmand i bymidten og fælles fodslag 

Vores LokalAvis har talt med Benny Karlskov, der er formand for Give Lystanlæg og Thomas Klinke fra Give Festival for at høre om planerne for den kommende store bybegivenhed. 

-Vi starter ud klokken 9.00 - 11.00 med morgenmad på Torvet med Give Handel og Erhverv som tovholdere. Vi sørger for flagallé i byen, ligesom byens butikker åbner allerede klokken 9.00 denne festdag. Cirka klokken 11.00 drager vi så i fælles procession til anlægget med FDF’erne og et tamburkorps i spidsen, forklarer Benny Karlskov. 

Og fælles fodslag er netop temaet for denne festdag, fordi de to foreninger arbejdet tæt sammen om at skabe en god, hyggelig og festlig dag for borgerne.  

-Vi sørger for at anlægget er festligt pyntet op blandt andet med lys ved andedammen, som i gamle dage og andeteltet er også tilbage, siger Benny. 

 

Give Festival samarbejder med Give Lystanlæg i forbindelse med anlæggets 100-års jubilæum. Derfor starter musikken først klokken 17.00 i år. Foto:Jim Hoff

Bankospil og hoppeborge 

Når folket ankommer til festpladsen efter turen med pigegarden og FDF’erne i spidsen, står Give Festival klar i deres eget festtelt.  

-Her er vi klar i spiseteltet med mad og drikke, hvor det er Dørken Kiosk, der står klar med mad til folk. Klokken 12.00-13.00 er der så bankospil, og i år, kære venner, er der sørget for øl i hanerne fra Hancock, så man kan få slukket tørsten. Der er stillet to hoppeborge op plus lidt cirkusgøgl i form af en “stærk-mands-hammer", så der er også noget for børnene, fortæller Thomas Klinke. 

Tryllerier, komik og god musik 

Traditionelt er det sådan, at Give Festival starter klokken 13.00 med musik, men i år venter festivalen høfligt til klokken 17.00 med at starte med musikløjerne for at give plads til Give Lystanlægs aktiviteter  

Klokken 13.15-13.30 er der velkomst/åbningstale på scenen i anlægget ved Benny Karlskov, Henrik Vestergaard og Gerda Jørgensen, og klokken 13.30-14.30 går tryllekunstner Michael Rugborg på scenen med sit herlige trylles- og ballonshow for at underholde børnene.  

Klokken 14.30-15.00 er det den lokale komiker og stand-upper, Daniel “Hoffe” Hoff, der går på scenen og fyrer den af. Så står der musik på plakaten, når Maria and The Boomers fra klokken 15.00-16.00 serverer en time med masser af velkendte hits og ørehængere.  

 Spisning revy og dans i andeteltet 

Give Festivals musikprogram starter som sagt klokken 17.00, og klokken 18.00 er der indbudt til spisning i Give Lystanlægs festtelt. 

-Vi har i første omgang afsat plads til 250 gæster, men vi kan altid udvide med en ekstra sektion, hvis billetsalget til spisningen stikker helt af. I forbindelse med spisningen vil Give Revyen komme og underholde en time, og når selve spisningen og underholdningen er vel overstået, vil der blive spillet op til dans ved bandet Festfabrikken, der virkelig forstår at sætte gang i en fest – og som kan spille al slags musik, fortæller Benny.  

 

Der vil være hele 2 hoppeborge til børnene at muntre sig i,når der invoyeres til 100-årsjubilæumsfest iGive Lystanlæg. Foto:Jim Hoff

FDF og Museum Give på plads 

FDF’erne i Give er som altid på pletten, når der gang i byen, og de vil have udgangspunkt ved anlæggets shelterhus, hvor de vil facilitere en række aktiviteter. Museum Give har også meldt sin ankomst, idet de vil være på plads med et telt, hvor man kan se og høre om anlæggets historie.  

-Der vil køre nogle film fra anlægsfesterne gennem tiden på en stor skærm, ligesom man kan se fotos fra årene med anlægsfest. Derudover kan man også købe et 100-års jubilæumsskrift, som Mathias Arico har skrevet, oplyser Benny.  

Jubilæumsfestfyrværkeri klokken 24.00 

Klokken 24.00 kommer der så for alvor lys over byen, når det store 100-års festfyrværkeri går i gang, og efter de mange lyspunkter, knald og brag, inviteres der til fælles fest i Give Festivals musiktelt, hvor det er bandet “Dansetider”, der spiller op til den store jubilæumsfest. 

-Vi stræber efter at skabe en fest for alle, store som små, denne dag. Der er sørget for underholdning og tiltag hele dagen, og festivalen udvider endda med en ny bar, en cykelbar fra 15.00 til 21.00. Den kommer til at stå oppe på bakken lidt inde i skoven, og her kan man i et lille hyggeligt aflukket område nyde en god Hancock-øl og der er også drinks til pigerne her, siger Thomas.  

Både Benny og Thomas kan berette om fuld tilslutning fra de frivillige, så holdet er allerede sat med gode kræfter til at løse de mange praktiske opgaver hen over sådan en dag. 

-JK Byg har sponsoreret tøj til alle vores frivillige, og det er vi superglade for, siger Thomas, der sammen med Ole skal styre barerne, mens det er Henrik Vestergaard, der har styr på musikken.  

 

Det kan godt risikere at blive en varm dag den 31.august, så der er sørger for depoter, der kan opretholde væskebalancen. Foto: Jim Hoff

Håber folk bliver på pladsen 

De to foreninger satser meget på, at folk bliver på festpladsen denne specielle dag i Gives historik, så man får denne her gode fornemmelse af byfest, og at alle er med. Det er også en stor familiedag, idet der jo er masser af aktiviteter for børnene hen over dagen. Det er stadig gratis at komme ind til Give Festival, det eneste sted man skal købe billet, er til spisningen med revy og dans i andeteltet. Her kan man, når billetterne bliver frigivet, bestille dem hos Erling Lund, der sidder i Give Lystanlægs bestyrelse.  

Vi vil løbende her i avisen komme med opdateringer på den store festdag, både mht. tiltag, indhold og lidt omkring de bands/kunstnere, der spiller til Give Festival.