Det stærke forbillede: Fra konstant knæskadet overvægtig målmand til DM-sølvvinder i bodybuilding

Søndag den 3. juni stod en dybt bevæget ung mand fra Give i kulturcenter Alsion i Sønderborg og hævede med et bredt smil de muskuløse arme i triumf. Den 27-årige værktøjsmager satte her trumf på flere års målrettet træning og kamp mod overvægt og knæskader ved at hente en DM-sølvmedalje i Danish Natural Fitness Athlete.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

FORBILLEDER: Vi befinder i håndboldhallen i Give for fem år siden. Bagspiller Joakim Larsen ligger lige pludselig og vrider sig på gulvet i smerte efter et hopskud. Den efterfølgende diagnose er benhård: Korsbåndet er røget. Dermed ryger en karriere som både håndboldspiller og fodboldmålmand på standby. Men genoptræningen går godt, og Joakim går topmotiveret i gang med fodboldtræningen. Og så slog lynet ned igen.

- Ved den anden fodboldtræning vrider jeg om på samme knæ, der lige var blevet genoptrænet. Godt nok noget af en nedtur, for nu vidste jeg bare, at min karriere som fodbold- og håndboldspiller var slut. Og det var hårdt. Jeg kommer fra en udpræget sportsfamilie, hvor vi altid har spillet fodbold og håndbold, fra vi var helt små. Det var simpelthen skidetræls, og jeg fik så ondt af mig selv, et jeg simpelthen begyndte at trøstespise, fortæller Joakim.

Joakim var en stor gut, da han 'toppede' rent vægtmæssigt på 118 kilo. Her poserer han sammen med sin familie foran en limousine. Privatfoto

118,7 kilo – det var et wake-up call

Det endte med, at han i en alder af 23 år var røget op på 118,7 kilo fordelt på 179 centimeters højde med en fedtprocent på 28,7. Men heldigvis var han del af et fællesskab som holdleder for 2. holdet i Give Håndboldklub, og det var i den forbindelse at 1. holdets holdleder, Rasmus Mikkelsen, tog Joakim med op til en vægt- og fedtprocentsmåling hos Kom og Træn.

- Da jeg så de her tal, var jeg godt klar over, at der skulle ske noget drastisk. Det var et regulært wake-up call. Det her kunne bare ikke blive ved. Jeg havde i forvejen dyrket styrketræning på hyggeniveau blandt andet sammen med Brian Sølund, og da jeg sagde til ham, at jeg følte mig lidt småtyk, han tog mig under sine vinger. Der blev udarbejdet en kostplan og et træningsprogram. Jeg tabte mig og kom i god form, så det kørte lige efter bogen, fortæller Joakim, der gik fra 118,7 kilo til 97 kilo.

Kom ned på 87,6 kilo

Under coronaen stoppede han så med træningen, da fitnesscentrene jo var lukket ned, så her spiste han sig op på 107 kilo ved hjælp af masseindtagelse af en masse ”lækker” junkfood.

- Heldigvis havde jeg en kammerat, der havde noget træningsudstyr hjemme hos sig selv, og her begyndte jeg så igen at træne igen. Jeg kæmpede mig ned på 87,6 kilo, og folk kunne for alvor se, at der skete noget med mig. Nogle opfordrede mig til at stille op i bodybuilding, men er det ikke sådan nogle, der ser lidt syge ud med små ansigter og brunsprayede kroppe? Det var nok sådan, jeg tænkte lidt i starten, men jeg var blevet lidt tændt, husker Joakim med et stort smil.

Og sådan ser Joakim så ud i dag, når han stiller op til DM i Danish Natural Fitness Athlete. Privatfoto

Brian Sølund med som wingman gennem hele forløbet

Nu er han jo sportsmand med den helt rigtige indstilling og et udpræget vindergen, så Joakim gik og puslede videre med ambitionerne om at bygge noget mere muskelmasse op og trods alt gå mere ind i selve bodybuilding-disciplinen. Ilden var tændt. Og hans faste wingman, Brian Sølund, var i den grad med på ideen. Og tog den igen som personlig coach og har været med på rejsen hele vejen til det flotte DM-sølv i Sønderborg.

- Det var lidt pudsigt, for med henblik på at bygge noget mere muskelmasse op, var jeg simpelthen nødt til at tage på – for man må faktisk godt se lidt tyk ud, når man går i gang med at bygge muskler på. Men det var godt nok noget af en omvæltning og psykisk hårdt. Pludselig skulle jeg til at spise mere fedt og flere kulhydrater for at få gang i muskelmasseopbygningen.

Holder afstand fra fester og alkohol

- Og det kræver også en noget anden livsstil at gå seriøst efter de her ting. Jeg holdt afstand til alkohol og fester og har de sidste par år sagt nej til mange arrangementer. Ok, jeg prøver da at være lidt social, men jeg er blevet den de andre lidt har glemt, men omvendt så er det jo de rigtige ægte venner, der er tilbage, pointerer Joakim.

Han besluttede sammen med Brian Sølund, at han skulle tilmelde sig Danish Natural Fitness Athlete i Sønderborg i juni i år. Dermed var der planlagt et helt faktuelt mål at gå efter – og det gjorde ikke træningsindsatsen mindre målrettet og ambitiøs.

De sidste 9 uger før konkurrencen blev der bygget mere cardiotræning på, der blev skåret ned på kosten, i hvert fald den fede del, så nu var det slut med Marabou og andre lækre sager.

- Jeg blev mere lean, der blev bygget mere muskelstruktur op og jeg fik i det hele taget lagt en god basis for konkurrencen. Jeg trænede i denne fase 5 gange om ugen, og til sidst var jeg ude i 2 ½ timer klange træningspas. Så var der også lige en gåtur hver morgen, men i ugen op til konkurrencen holdt jeg lidt mere fri fra træningen, for lige at cleare hovedet, siger Joakim.

Hårdt mentalt

Og det var der brug for, for én ting er den hårde målrettede træning og frasigelsen af et almindeligt socialt liv med gutterne, men noget helt andet er den mentale tilstand, man murer sig ind i, når man bevæger sig på det niveau, som Joakim gør her.

- Man bliver virkelig testet psykisk hele tiden. Man sammenligner konstant sig selv med konkurrenterne. Den ene dag synes man, at man ser tyk ud, den næste sidder det hele lige i skabet, så rent mentalt er der virkelig meget på spil. Og så har jeg også den personlige udfordring, at jeg har meget svært ved at stille mig op foran andre og vise mig frem. Som i virkelig svært, så det kan godt ende med et regulært blackout. Men nu her tre dage efter kan jeg jo med stor glæde og stolthed sige, at jeg gjorde det – og at den værste frygt og angst nu er væk. Og det er også en stor sejr i sig selv, pointerer Joakim.

Hovedet tæt på at eksplodere

Han stillede op til konkurrencen uden de vildt store forventninger. Som sagt var den største hurdle reelt det at skulle stå og posere i sit frie program foran godt 900 mennesker, det der fyldte mest i Joakims bevidsthed.

- Jeg tænkte sådan lidt, at bare jeg ikke havnede på en femteplads, så var det ok, og efterhånden som navnene og placeringerne tikkede ind, og jeg ikke blev nævnt hverken ved 5.,4. og 3. pladsen begyndte det for alvor at myldre i hovedet på mig. Da mit navn blev nævnt ved 2. pladsen eksploderede det helt i hovedet på mig, og jeg var reelt helt væk i 4-5 sekunder, inden jeg fattede, at jeg havde vundet en sølvmedalje. Det gav godt nok lige en del lynhurtige flashbacks til de 118 kilo, de to knæskader, det benhårde arbejde i fem år med de mange seje træninger. Waugh, jeg havde fået en podieplads, mig Joakim fra Give – det havde jeg ikke regnet med, lyder det fra den seje unge mand med stolthed i stemmen.

Satser på VM 2024

Men det stopper naturligvis ikke her, for Joakim har flere ambitioner. Det næste mål er DM 2024, hvor han går efter en podieplads, som kan kvalificere ham til VM 2024.

- Jeg ved godt, det er en stram målsætning, og at der nu igen for alvor skal bygges på. Men jeg har lært rigtig meget af denne her rejse, og den viden og de erfaringer vil jeg bygge videre på. Jeg synes, at det her forløb – og DM-medaljen - har givet mig et boost og noget selvtillid, som jeg klan bruge både i min karriere som bodybuilder samt privat og på arbejde. Egentlig startede alt det her jo, fordi jeg følte mig lidt for buttet, og fordi at jeg gerne ville have det bedre med min krop, men nu har der jo åbnet sig en dør ind i en spændende verden for mig, konstaterer den nykårede DM-sølvvinder.

Nu skal der holde slidt fri fra de mange hårde træningspas, der skal kobles af og restitueres, og så går Joakim i gang igen til juli/august med at arbejde sig frem til det næste mål, en podieplads ved DM i 2024.

Joakim sammen med sin trofaste wingman, o g coach, Brian Sølund. Privatfoto

Joakim sammen med sin trofaste wingman og coach, Brian Sølund. Privatfoto

Helt naturlig muskelopbygning

Det er vigtigt for Joakim at understrege, at han har opnået sin flotte form totalt uden brug ad anabolske steroider. For ham er det no go. Den konkurrenceform han stiller op i hedder jo også Danish Natural Fitness Athlete, og det varedeklarerer jo meget fint, at der her er tale om en naturlig og helt sober fremgangsmetode.

Lidt sjov bonusinfo: Da Joakim skulle gøre klar til konkurrencen, drak han 16 liter vand torsdagen før. Det handlede om at få gang i nyrerne og blærerne – og få tømt kroppen for væske. Og så var han ellers noget groggy, den gode Larsen, mens den proces stod på.

Og så var det hans rigtig gode venner, Dorthe og Henrik, der fik æren af at totalbarberede Joakims krop, så han kunne stå knivskarp inden konkurrence.

- De barberede min krop den 1. juni 2023, og den 1. juni 2024 skal de så giftes – det er da herligt, konstaterer Joakim Larsen, Gives nyeste DM-sølvvinder, med et stort smil.