Det stærke kultursamarbejde sætter Give flot på landkortet

Give har siden 2016 afholdt to store kunst- og skulpturfestivaler om året. En sommerfestival ved navn Kunst og Skulpturdag i juni, og Isskulpturfestivalen i december. De to events er funderet på et tæt samarbejde mellem Skulpturbyen, Give Handel & Erhverv og Give Udviklingsråd- Vejle Kommune byder hvert år ind med et helt uundværligt økonomisk tilskud. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

GIVE: Give er en af fire centerbyer, der skal forsøge at finde sin egen identitet og sit eget habitat i Vejle Kommunen, hvor Vejle som bekendt er den store by med den klart største eksponering – og muligvis vil nogle også mene byen med den største politiske bevågenhed. Nok om det, det er ikke det, denne artikel skal handle om.

Det skal handle om, hvordan tre foreninger i bylivet i 2016 fandt hinanden i et tæt og frugtbart samarbejde med det fælles fine formål at sætte Give både på det kommunale og det landsdækkende landkort. 

Et år tidligere havde man via en flot folkeindsamling fået rejst byens nye vartegn, Solhjulet, og netop dette flotte monument blev fundamentet for at italesætte Give som byen med Danmarks største udendørs galleri – og dermed var der taget hul på tanken om, at skulpturbyen skulle danne grundlag for den fremadrettede branding af Give. 

Solhjulet kickstartede det hele 

Den første store brandingsevent blev søsat sommeren 2016, fulgt op af den fabelagtige Isskulpturfestival i december – og så er det ellers gået slag i slag siden hen med to store events med byfestagtigt karakter hvert år. 

De to events har sat Give på landkortet, og både de skrevne og de elektroniske medier har fundet vej til Give, når der blev formet skulpturer i træ eller is. TV 2 har sendt vejrudsigt fra Isskulpturfestivalen, og alt dette har medført, at Give i dag er kendt som Solhjulets By. 

Men alt dette var ikke sket uden stærk kommunal økonomisk opbakning – for der er en del udgifter forbundet med at afholde den slags events. 

Der skal findes midler til kunstnerne, materialer, musikere/bands osv., for den slags kan de arrangerende foreninger ikke bare hive ud af ærmet – til gengæld kan de finde en masse frivillige, der gerne giver en hånd med – og det er i den grad også guld værd. 

Kommunal velsignelse  

Den kommunale velsignelse satte borgmester Jens Ejner Christensen (V) så fint ord på tilbage i 2017, hvor han deltog i Skulpturbyens fernisering. 

- Give er ikke blot en god handels- og erhvervsby. Nu er byen også ved at opbygge et ry som en kunst- og skulpturby. Det er den takket være energiske og fremsynede folk, der for år tilbage startede Skulpturbyen. Det har udviklet sig til et flot samarbejde, der nu også omfatter Give Udviklingsråd og Give Handel & Erhverv. En sådan udvikling vil vi fra Vejle Kommune gerne støtte, og vi har derfor givet pæne beløb til at fremme det som en ny branding af Give, lød det dengang fra borgmesteren. 

Og han har holdt fast i støtten til Give lige siden sammen med sine kolleger i byrådet ved løbende at støtte de to årlige events i Give midtby. Og det er i den grad noget. Der bliver værdsat af de tre oprindelige foreninger bag brandingprojektet. 

- At vi foreninger her i byen på denne måde hvert år for mulighed for at markedsføre vores dejlige by på bedste vis via en økonomisk håndsrækning fra Vejle Kommune er vi enormt taknemmelige for. Det betyder rigtig meget for os og for byen, at vi på denne her måde virkelig får mulighed for at vise os fra vores bedste side. Det er med til at give byen et godt ry som en driftig og interessant by, hvor det er godt at være, lyder det anerkendende fra formanden for Give Handel & Erhverv, Hanne Lund.

 Hanne Lund (tv.) og Mette Hindhede er skulpturbyens faste guider - og det job løfter de begge fremragende. Foto: Jim Hoff