Diesel på marken og i teltet: Jyllands hyggeligste traktortræk er ved at finde sin form 

Traktortrækket i Uhe har en stor og flot historik på over 25 år, og med tiden er eventen blevet større og større og ligger nu med en publikumstilstrømning i størrelsesordenen 2500-4000 personer alt efter vind og vejr og andre arrangementer i nærheden. Og nu har arrangørerne fundet den rigtige formel på konceptet.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DET GODE FORENINGSLIV: Fredag den 10. Maj genlød området ved Uhe, Karlskov, Lindeballe og Åst af dunkende dieselmotorer, festlig musik og masser af begejstrede Hancocksmurte stemmer. Der var nemlig “traktorbal” i Uhe.  

Ringive Lindeballe IF’s årlige traktortræk med dertil hørende fest i teltet og på pladsen ved traktortrækbanen løb af stablen for 26. Gang, og endnu engang leverede denne formidable kombination af traktortræk og byfest varen – og tiltrak folk både fra det lokale og langvejs fra. 

Avisens udsendte mand i marken var på plads fredag aften, og det blev til et festligt gensyn med både maskiner og mennesker, idet der er gengangere både i traktortrækfeltet og blandt det talstærke publikum. 

Tilskuerne tropper flittigt op til traktortræk i Uhe, og de kommer både fra lokalområdet og langvejs fra. Foto: Jim Hoff

Så blev køproblemerne løst 

Arrangørerne oplevede i 2023 ved 25-års jubilæet, at de godt 4000 folk i og omkring teltene skabe lange rækker af køer, som vi siger her ude på landet. Det medførte rigtig meget travlhed og stresse hos de gode folk, der stod i udskænkningsområderne, barerne osv. 

Den problematik havde man ifølge Jørgen Peter Lund fra styregruppen til traktortrækket til at stå øverst på to-do-listen inden dette års traktortræk.  

-Overordnet set havde vi igen i år et fantastisk traktortræk og fest. Vi havde arbejdet med at skaffe lidt flere frivillige til barerne og udskænkningsstederne, og vi havde etableret et par udskænkningssteder ekstra udenfor teltet. Alt sammen med henblik på at tage trykket af barerne pog de frivillige i teltet – og det projekt lykkedes. Vi undgik kødannelser, og folk bag barerne kunne lige få en lille puster på 5-10 minutter en gang imellem, fordi vi var ekstra godt bemandet, fortæller Jørgen Peter, der nu føler, at konceptet mht. Bemanding i teltet og udenfor nu er på plads til alles tilfredsstillelse. 

Selve traktortrækket er i gode professionelle hænder hos den lokale smed, Poul Gejl, der står for al praktikken og logistikken omkring kørere osv. En tjans han har taget gennem stort set alle 25 år, så det kører bare - på alle måder! 

 

I år var der bedre plads ved baren og andre udskænkningssteder, fordi der var skruet op for både antallet af frivillige og udskænkningssteder. Foto: Jim Hoff

Travle landmænd og Jydefest en udfordring 

Jørgen Peter kan ydermere oplyse, at der i år estimeres at være 800-900 færre gæster til traktortræk end i jubilæumsåret 2023. Og det er der et par ret gode forklaringer på.  

-I år var landmændene ikke klar til at rive 1-2 dage ud af kalenderen for at gå til traktortræk. De sad simpelthen stadig ude på traktorerne i marken og var i gang med markarbejdet. Folk på maskinstationerne var også i gang med markarbejde, og det betød også, at der ikke var nogle kørere i plus 14 tonsklassen, idet alle kørerne her sad ude på arbejdsmaskinerne.  

-Den anden grund var, at der var Jydefest i Sdr. Omme - og de havde 50-års jubilæum og tiltrak mange folk, også fra udkanten af det lokalområde, vi henter gæster fra. Det er sådan, at hver 4. år så falder Jydefesten sammen med datoen for vores traktortræk, men generelt er det nu ikke det store problem. Men måske lige i år, hvor det var jubilæumsår, vurderer Jørgen Peter. 

De unge viser flaget 

Alt i alt havde man en super god dag med traktortrækket i Uhe. Man blev ifølge Jørgen Peter forskånet for uheld både ude på marken og inde i teltet, og i det hele taget var det igen det sociale islæt, der var det fremtrædende aspekt. 

Efter selve traktortrækket var der traditionen tro bal i festteltet, hvor Dr. Diesel spillede op til dans, og her var der godt gang i danseskoene.  

-Musikerne var vildt begejstrede over hvor meget gang, der var i den, så vi levede her bestemt op til at prædikatet ‘Jyllands hyggeligste traktortræk’. Vi ser også rigtig mange unge mennesker til traktortræk og den efterfølgende fest sådan en aften. Det er vi rigtig glade for, ikke mindst fordi vi også har mange unge med i de frivilliges rækker, så der er basis for at føre det her koncept videre med nye arvtagere på vej – og på den måde bliver denne her event jo også alles event her i området. Det giver bare så god mening, at vi er sammen om det her unge, voksne som de lidt ældre, konstaterer den rutinerede traktortrækarrangør med et stort smil. 

-Mange fraflyttere fra egnen vender også tilbage denne aften for at give et nap med, uanset om de bor i for eksempelvis Aarhus eller Grenå - og det er jo bare herligt med så flot opbakning.  

 

Der er fine pokaler på højkant, når traktorpullerne tørner ud på marken i Uhe. Foto: Jim Hoff

Det handler først og fremmest om at give folk en god oplevelse 

Jørgen Peter pointerer, at man med den det nye setup omkring bar/boder og udskænkningssteder nu er gearet til at rumme og facilitere lige fra 2500 til 4000 gæster. Men han understreger også, at det i høj grad handler mere om kvalitet end kvantitet.  

-Det allervigtigste er, at vi giver vores gæster en rigtig god oplevelse. Det er det, vi skal satse på, frem for at stile efter at få 6000 gæster ind og så opleve, at det hele bare sejler, og at folk ikke får en god behandling. Det skal være en god oplevelse at komme til traktortræk i Uhe; det er den bedste måde at fastholde konceptet på - og ja, så skal vi også forny os lidt hen ad vejen, komme med nye tiltag osv. Det er vi meget opmærksomme på. 

Skaber et solidt økonomisk fundament til lokalområdets foreningsliv 

Lørdagen efter det store brag i Uhe ankom 30 elever fra Karlskov Friskole for at hjælpe med første del af rengøringen. Her blev der tjent gode penge til 7. klasses lejrskolekasse, og dagen efter var det de store stærke, gutter, unge som ældre, der dukkede op i tømmermandsfri tilstand og tog det store tung slæb med telte osv. 

Begge dage blev der sluttet af med lidt grillhygge, og søndag klokken 15.00 var man færdig med oprydningen.  

-Vi kommer ud af eventen i år med et solidt økonomisk fundament, og det betyder, at der igen er gode penge til lokalområdet og foreningslivet her i området. Det næste større projekt, vi går og pusler med, er et madpakkehus henne ved de grønne områder. Her er det meningen af familier, folk på vandre/cykelture på de 3 spor, forskellige komsammengrupper til eksempelvis Skt. Hans osv. kan samles og hygge sig. Derudover kan man som forening stadig søge hos Traktortrækpuljen om tilskud til gode tiltag, der er med til at forbedre vores lokalområde herude, siger Jørgen Peter.  

 Du kan se masser af fotos fra traktortrækker 2024 HER

 

 De unge mennesker kigger gerne forbi til traktortræk, fordi det er både sjovt og hyggeligt. Foto: Jim Hoff