Engelske James cyklede 1100 kilometer for at besøge sin oldefars mindesten

I maj 1944 blev en engelsk Lancaster I LL950 skudt ned af en tysk natjager ved Vesterlund. De syv besætningsmedlemmer omkom, mens de kæmpede for både Danmark og England i krigen mod tyskerne. I sidste uge tog en mand fra England turen til Vesterlund på cykel for at mindes sin afdøde oldefar

Af Jim Hoff - jimhoff@voreslokalavis.dk

VESTERLUND: Engelske James Forsey har både en historisk og åndelig forbindelse til Vesterlund, og denne forbindelse blev på smukkeste vis markeret mandag den 31. juli, da James landede ved RAF mindestenene i Vesterlund for at hylde og mindes sin oldefar, Jack Maxwell Whiting der var en af de syv soldater, der måtte lade livet i de allieredes krig mod tyskerne, da den engelske Lancaster i maj 1944 blev skudt ned af en tysk natjager.

 Selve mødet mellem James og hans oldefar var naturligvis rørende, men mødet blev også sat i relief af, at James Forsey havde taget turen fra det engelske til Vesterlund – på cykel.

Det blev til en tur på 1100 kilometer, hvor starten på jernhesten efter en tur med færgen fra England gik fra havnebyen Hook van Holland lidt syd for Rotterdam.

I forbindelse med det bevægende og historiske møde mellem James og hans oldefar havde James været i forbindelse med Verner Pedersen, der er en af de tro vogtere af mindestenene i Vesterlund. Verner havde op til mødet ved mindestenene sammen med gode venners hjælp sørget for, at det så godt ud ved og omkring mindestenen, når James ankom.

I den forbindelse har Verner modtaget en besked fra James Forsey, hvor englænderen takker for det gode værtskab i Vesterlund.

James' oldefar var James Maxwell Whiting og han blev dræbt maj 1944, da et tysk fly skød den Lancaster ned, som James og hans 6 kammerater fløj i hen over Vesterlund. Foto: James Forsey

 Klar fornemmelse af tilhørsforhold til sin oldefar

- Mange tak fordi du mødte mig i går ved nedstyrtningsstedet. Det var en helt speciel oplevelse, og efter 7 dages solerejse på cyklen var det en fantastisk måde at ende turen på. Ikke mindst var det en stor oplevelse at blive inviteret på kaffe og wienerbrød hos Niels Vestergaard og hans hustru Lis i deres hus bagefter, lød det fra Forsey.

- Det er helt fantastisk, at I alle sammen har formået at bevare mindestenene er så velbevarede efter alle de år. At være der på stedet gav mig virkelig en fornemmelse af et tilhørsforhold til min oldefar. Han og holdet på flyet gav et kæmpestort offer for vores fremtids skyld, og det hele blev bare særdeles relevant, idet Max (James’ oldefar, red.) da han døde, havde samme alder, som jeg har i dag.

Efter det historiske møde i Vesterlund tog James Forsey toget tilbage mod Hamborg, og han ser frem til igen at tage turen til Vesterlund for at møde Verner og Niels – og sin oldefar.

James Forsey sammen med Verner og Niels ved mindestenene i Vesterlund. Privatfoto

Efter besøget ved sin oldefars mindesten blev James inviteret på kaffe og wienerbrød hos Niels Vestergaard og hans hustru Lis. Foto: James Forsey