Fantastisk smukt og farverigt farvel til Richard fra Givskuds bysbørn 

Den 17. maj skal der tages officiel afsked med zoodirektør Richard Østerballe, men dagen før fik den populære Østerballe sig en gedigen overraskelse, da Givskud by lancerede en flot hyldest og afsked for ham på plænen mellem zoo og vandrehjemmet.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVSKUD: Når en hel børnehave og en stor flok skolebørn samles med gode folk fra byen og lokalrådet for at sige pænt farvel i flot sommervejr med ens nu snart tidligere arbejdsplads som baggrundskulisse, så kan man slet ikke undgå at blive både glad, rørt og stolt.  

Og det blev Richard Østerballe da i den grad også torsdag over middag, hvor han ‘blev taget på sengen’ af Givskuds bysbørn. Han troede han skulle til et møde af en eller anden slags, men han blev klogere den snart 65- årige zoodirektør.  

Da han steg ud af bilen ved plænen mellem Givskud Zoo og Givskud Zoo Hostel, blev han mødt af stor skare jublende børn og en række voksne fra skolen og bybilledet. Heriblandt Elin Søbye fra Givskud GUF og Grethe Misser Hansen, lokalrådskasserer i Givskud, plus dertil hørende ‘partners in crime’. 

Der var simpelthen dømt surprise party for Østerballe.  

Grethe Misser Hansen (th.) fra Givskud Lokalråd holdt en rigtig flot tale for Richard Østerballe, og Elin Søbye havde styr på alle løjerne og konkurrencerne med Richard og børnene. Foto: Jim Hoff

Har om nogen sat Givskud på landkortet 

Han blev placeret på en træpalle, og så tog Grethe Misser Hansen ordet. 

-Hvorfor samles vi her i dag? Jo, vi vil såmænd bare på hele byens vegne sige dig, Richard Østerballe, tak for 33 års virke i Givskud by og Givskud Zoo, samt ønske dig alt det bedste fremover. Du har om nogen formået at sætte Givskud på landkortet; ikke så meget som indbygger i byen, for du er egentlig et meget privat menneske. Det er som ‘medielus’ i kraft af dit arbejde.  

-Du er fagligt hamrende dygtig, du har en enorm viden, som du gerne deler ud af. Du har en fantastisk evne til formidling i et sprog, som alle forstår, og som griber både store og små. Næsehornet Brutalis har du selv nævnt som det største mediestuntfor zoo, lød det indledningsvist fra lokalrådsmedlemmet.  

Brutalis & Østerballe: Den dynamiske TV-duo 

Grethe fortalte også hvilken impact både Richard og zoo, samt det berømte næsehorn med det fængende navn, har på byen. 

-Når man fortæller andre, at man kommer fra Givskud, siger folk: “Nåja, Løveparken, Zoo og Brutalis”. Jovist, Richard, det var et vildt sats med Brutalis, men det gik jo bedre end frygtet. Brutalis fik det liv, du under alle dyr: Bedst mulige omgivelser og helst ingen indespærring ud fra kerneværdier frihed og værdighed. 

Herefter kom Grethe ind på samarbejdet med byens byens skoler og institutioner, hvor der også var uforbeholden ros til den nu afgående zoodirektør. 

Enestående med byens børn og unge 

-Jeg tænker din holdning til børn går lidt i samme retning. Samarbejdet med Givskud Zoo og Givskud Skole er enestående. Børnene kommer ud af de trange skolestuer og ud i den friske luft og ind i et spændende miljø - helt sikkert til gavn for indlæringen. Som ‘forsøgskaniner’ har børnene været med til at få et indblik i zoos skoletilbud til andre skoler. Hvor mange børn i Givskud har ikke haft glæde af at kunne gå gratis ind i parken og benytte sig af blandt andet legefaciliteterne. Selv under coronaen, hvor alt andet var lukket ned 

-De ældste børn/unge er blevet dannet som sæsonarbejdere i parken. Her har de lært, at man når længst med et smil og en hjælpsom tilgang til andre mennesker.  

De herlige børnehavebørn fra Stjerneskuddet var naturligvis klædt ud som løver i dagens fine anledning. Foto: Jim Hoff

Med til at gøre Givskud grøn 

Selve byen Givskud har bestemt også nydt godt af Østerballes arbejde og personlighed. 

-Økonomisk har byen også nydt godt af Vejle kommunes største turistattraktion. Vi siger tak for de mange bord-bænkesæt midt i og udenfor byen, samt tak for renoveringen af skolens legeplads. Der var også et forsøg på at skaffe billig varme fra olieboringen “Løve 1”, men desværre ingen investorer til det fantastiske projekt.  

-Zoo har også været first mover på en grøn profil, hvilket er helt i tråd med Givskuds ønske om at være en landsby, der passer på miljøet., Også tak for din dronefilm om Givskud Sogn. Du er en virkelig dygtig fotograf, hvilket er noget, vi tænker, du nu får mere tid til.  

-Vi har meget at takke dig og dine medarbejdere for. Som Steffen Kjær Johansen, der er initiativtager til dette arrangement, udtrykker det: Gad vide, hvad folks huse herude ville koste, hvis det ikke var for Givskud Zoo og din mediebevågenhed. Det har helt sikkert gavnet byen.  

Afslutningsvist kom Grethe ind på den tid, der nu venter den pensionerede Mr. Løvepark. 

-Du har gjort det godt, Richard, og nu er det tid til at slappe mere af. Tænk ikke længere at skulle afbrydes af en telefon, der ringer. Fysisk skal du ikke blive alt for slap for din egen sundheds skyld. Vi har i dag besluttet at teste din form i konkurrence med byens børn. Håber du er med på den, lød udgangsbønnen fra Grethe Misser Hansen.  

 

Børnehavebørnene havde lavet gaver til Richard Østerballe. Han fik blandt to hjemmemalede kopper - naturligvis med dyr på. Og her flasher han en lækker cookie, der var med i gaveregnen. Foto: Jim Hoff

Så stod der konkurrencer på programmet 

Og så stod der sport og løjer på programmet. Elin Søbye forklarede, at Richard skulle køre cykelslalom på en gammel damecykel, klædes ud som næsehorn og jagtes af børneløber, deltage i en Givskud-quiz, løbe stafet og spille fodbold – og vi skal også lige have med, at børnehavebørnene og Firkløverskolens elever krydrede det hele med et par sange til zoodirektøren.  

Og sportsmanden Østerballe, der er en inkarneret fodboldspiller, kastede sit ud i alle opgaverne med krum hals og indædt fightervilje. Og børnene elskede det – hvilket den garvede nu forhenværende zoodirektør tydeligvis også gjorde. 

Anede intet om setuppet 

-Jeg anede intet om det her setup. Jeg vidste godt, at der skulle ske et eller andet. Men at det var med alle de her børn og folk fra byen med taler, gaver og det hele, det anede jeg intet om. Men det er virkelig fedt, dejlig overraskelse, lød det fra Richard i en pause mellem de små løvers jagt på ‘næsehornet’.  

I gave fik han en flaske rosévin påhængt et stykke smukt trædesign fra lokale Humør Møbler samt et gavekort til Aalbæk Strandhotel, noget han ifølge Elin Søbye havde ønsket sig. 

 

Richard Østerballe blev iklædt en næsehornsdragt, inden han skulle løbe om kap med børnene og spille fodbold med dem. Foto: Jim Hoff

Så var det fodringstid 

Og så var det ‘fodringstid’. Der var hjemmebagt kage og kaffe ad libitum på den vindomsuste græsplæne. Både børn og voksne, samt de dyreudklædte medarbejdere fra Givskud Zoo fik stillet deres sult. Det er vist første gang, at man har set giraffer, zebraer og løver spise chokoladekage og skylle ned med kaffe.  

Men sådan var det den dag, Givskud by sagde flot og farverigt farvel til Richard Østerballe - og mon ikke det bliver en dag han aldrig vil glemme. Et rigtig flot og godt tænkt initiativ af lokalrådet og andre medsammensvorne, og en flot måde at hylde en person, der har betydet så meget for landsbyen, der lægger geografi til Danmarks mest populære og bedste dyrepark. 

 Du kan se masser af fotos fra den fine farvel-dag med Richard og børnene HER