Fra Massey Ferguson til topavancerede varmepumpeanlæg: Smeden i Uhe fylder 60

Siden 1. april 1990 har Poul Gejl været selvstændig smed i Uhe, og de 34 år har været en spændende rejse fra decideret klassisk landbrugssmed til digitaliseret VVS’er med stor ekspertise i avancerede varmepumpeanlæg og store markvandingsanlæg. Den 14. marts fylder Poul 60 – og han er still going strong. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

UHE: Det er en af Lindeballe-Uhe områdets mest markante personligheder, der torsdag den 14. marts træder så godt og vel ind i de voksnes rækker. Denne dag fylder Smeden i Uhe, Poul Gejl, nemlig 60 år.  

Han har haft smedeforretning i Uhe siden 1990, hvor han sammen med sin hustru Ghita overtog smedeforretningen fra daværende indehaver, Villy Larsen. Og dermed var en cirkel på en måde sluttet.  

Poul er født og opvokset i Blåhøj, og han kom i lære som smed hos Villy Haubjerg, indehaver af Karstoft Smedje. Her arbejdede Poul sammen med føromtalte Villy Larsen, der senere købte smedeværkstedet i Uhe – og så altså solgte til Poul i 1990. 

Mor Gejl: Gør det da!

-Efter min læretid hos Villy i Karstoft arbejdede jeg 3 år hos Rahbek VVS i Brande. Da Villy Larsen så købte smedeforretningen i Uhe kontaktede han mig og tilbød mig job i Uhe. Her arbejdede jeg som svend i 2 år og lærte rigtig meget af Villy. Han tilbød mig så efter et par år at købe forretningen. Og det passede faktisk fint, for jeg havde stor mod på at blive selvstændig, og der var hundrede procents opbakning fra Ghita.

-Både hende og jeg kommer fra familier, hvor man har været selvstændige i mange år, og da min mor uden tøven sagde: “Gør det da”, var jeg slet ikke i tvivl - også selv om Ghitas forældre mente, vi skulle lade være, fortæller Poul med et stort smil over mod Ghita, der nikker bekræftende. 

 

Ghita og Poul Gejl har kørt forretningen sammen sien 1990. Ghita er kontordamen, der også tager sig af de løse ender .Foto: Jim Hoff

Alt fra badeværelser til landbrugsmaskiner

Ghita og Poul var unge, de havde ungdommens gejst og gå-på-mod, og her bød der sig en mulighed for at komme godt i gang på økonomisk spiselige vilkår. 

-Jeg følte mig klædt rigtig godt på rent smedefagligt, jeg var kun 24 år, men vi havde motivationen, så det var bare med at komme i gang. I starten var der mange forskellige smede- og maskinopgaver, hvor vi lavede alt fra badeværelser til landbrugsmaskiner. Men i dag er det faktisk et rent VVS-firma, hvor det ser meget anderledes ud, idet der er sket meget på opgavefronten, siger Poul og tilføjer:  

- I dag er vi mere eller mindre et rent VVS-firma, hvor vi arbejder med opgaver inden for større stålkonstruktioner, vi laver trapper i stål, elevator-rammer, som til for eksempel Solhøj, Kølbækgård og Enggade i Give. Vi gør også rigtig meget i varmepumpeanlæg (med tæt samarbejde med danske DVI), markvandingsanlæg, solceller, jordvarme. Vi har en fast entreprise med Danepork, en af de store spillere på markedet, hvor vi servicerer dem med pumpeanlæg, ligesom vi også har gang i 10 varmepumpeanlæg på Hjarnø. 

Tilgængelig 24/7

Ghita pointerer, at der hos Uhe Smeden er åbent 24 timer i døgnet; forstået på den måde, at Poul altid er tilgængelig rent telefonisk, hvis man kommer i knibe med VVS-relaterede problemer. 

-Jeg er sikker på, at det at Poul altid har været tilgængelig og klar til at hjælpe sinekunder 24/7, er en stor grund til, at vi har kunnet holde os oven vande gennem så mange år på trods af svingende konjunkturer, corona, krig i Ukraine osv., konstaterer fruen i huset. Hun har siden 1990 klaret tjansen som det man på godt jysk kalder kontordame – plus med ret til at tage sig af alle de løse ender, der nu engang kan være i en stor smedeforretning.  

-Da vi startede tilbage i 1990, havde jeg et godt job som trafikassistent, som jeg var glad for, men vi kunne godt se, at Poul ikke skule stå selv med de hele, så jeg tog tjansen på kontoret, konstaterer Ghita med et smil.  

 

Poul arbejder rigtig meget med varmepumper fra DVI, Dansk Varmepumpe Industri. Foto: Jim Hoff

Enkeltmandsfirma? Glem det!

Nu vi er i gang med at spole filmen tilbage til dengang Poul startede op i 1990, så var det den dengang unge mands udgangspunkt, at det skulle være et enkeltmandsfirma. Men den opsætning varede kun i 14 dage. 

- Arne Elvstrøm kom hurtigt ind og hjalp til på halv tid, og så hentede jeg også folk ind udefra på freelancebasis. Derudover ansatte jeg Jørn Peter Lund (kendt ansigt i Uhe, red.). Han kom ovre fra Farre Smeden, og så var vi pludselig et team – og det var dælme også nødvendigt, fastslår den nu snart 60-årige smedemester, der har spillet håndbold sammen med Jørn Peter gennem tiden. 

Gennem de nu 34 år, Poul har haft smedeforretning, har han ifølge Ghita ikke brugt en eneste krone på annoncering.  

- Det handler om at levere ordentligt arbejde, at være troværdig og tilgængelig for kunderne. Og det har Poul og vores folk altid været. Derfor har mund-mund metoden fungeret godt for os. Jeg vil jo mene, at Poul er en levende reklamesølje i sig selv. Vi har opgaver over hele landet, så det er jo også en anbefaling i sig selv, pointerer Ghita.  

Sønnen er gået med i firmaet

I dag er Ghita og Pouls næstældste søn, Esben på 28, gået ind i firmaet som medejer med 25 procent. Derudover har parret datteren Malene på 26, der er politibetjent i Odense og Thomas på 30, der er pædagog.  

Firmaet i dag har udover Poul og Esben to mand fast ansat, Nikolaj og Thomas, og to mand, Knud og Bjarne, der kommer og hjælper til med en masse praktiske opgaver, så de tre andre fagfolk har tid til at tage sig af de store tunge smede/VVS-opgaver.  

Hvis man spørger ind til, hvad 60-års fødselaren går og pusler med i sin fritid, ud over at arbejde ekstra for sit hjerteblodsfirma, så handler det også om maskiner. Eller én maskine. 

Motorcykler og traktortræk

-Jeg elsker at komme ud at køre på min BMW-motorcykel. Jeg har været rundt mange steder i verden på den, steder som USA (2 gange), Vietnam og New Zealand – og naturligvis også rundt i Danmark. Men tiden er ikke så mere til det i dag, så jeg kører det jeg kan, når jeg lige kan finde lidt tid til det.  

-Men så er der jo min anden helt store hobby, traktorpulling. Det har jeg haft gang i siden 90’erne. Vi afholder jo traktortræk her i Uhe hvert år i maj, lige her nede bagved på marken – og her er jeg fast med i arrangørgruppen, hvor jeg har kontakt til kørerne og det firma, der stiller med den store slæde, der skal trækkes. Det er virkelig sjovt, og vi har jo en kæmpebyfest hvert år med traktortræk - og det giver også gode penge til området, siger Poul.  

Flyttede til Vejle for 4 år siden

For 4 år siden flyttede Ghita og Poul til Vejle, og det har givet mere ro på, mere privatliv, ikke mindst i weekenderne. Sønnen Esben bor dog blot 3 kilometer fra værkstedet i Uhe, så han kan rykke hurtigt ud, hvis det er påkrævet. Og det kan Poul stadigvæk, for det er, som tidligere skrevet, vigtigt for Ghita og Poul, at man er tilgængelig for kunderne 24/7. 

-Det er vilkårene, det er den måde, vi har valgt at drive forretning på. Nogle mener måske det er gammeldags, men det vores måde at gøre det på - og det har virket godt i 34 år, lyder det samstemmende fra Ghita og Poul.  

34 år som smedemester, på vej mod de 2 gange 30. Det er lang tid at drive forretning og stadig være godt i gang i en branche, der såvel som andre konjunkturfølsomme brancher har været ramt af op- og nedture.  

-Vi har klaret os gennem de forskellige udfordringer, der har været. I 2009 havde vi således lige investeret et millionbelæg i udvidelsen og opgraderingen af værkstedet og udenomsarealer. Der var så et år efter den store finanskrise, og her måtte vi 2009 virkelig kæmpe os gennem krisen. Men ved hjælp af en god og forstående bank og nogle spareforanstaltninger kom vi gennem krisen, fortæller Ghita.  

 

Poul Gejl har absolut ingen planer om snarlig pension: Jeg ville dø af kedsomhed uden mit arbejde, siger han. Foto: Jim Hoff

- Ville dø af kedsomhed uden mit arbejde

Nu ved vi jo, at Esben er gået ind i firmaet som medejer, vi ved den gode Poul Gejl fylder 60 år, så det logiske spørgsmål herfra går naturligt nok på, om der er lagt op til en snart forestående pensionistbillet til Poul.   

-Overhovedet ikke, kommer det prompte fra den gæve smed. -Jeg bliver ved her, så længe, de andre kan holde ud at se på mig. Jeg ville da dø akut af kedsomhed, hvis jeg ikke skulle møde på arbejde her hver dag. Jeg duer ikke til at lave ingenting. Men det kan da ikke udelukkes, at der på sigt kan blive tale om et glidende generationsskifte – men lige her og nu fortsætter vi i samme stil som hidtil, fastslår Poul. 

Den store dag fejres med en indbudt flok venner og familiemedlemmer den 16. marts i Foreningshuset i Karlskov, og mon ikke det bliver en dag, hvor den både står på røverhistorier fra de go’e gamle dage, snak om motorcykler og traktortræk!