Fra ydmyge Knaspers i Give til big times i Malaga: DJ Ris Ras har taget hele turen!

I år kan DJ Ris Ras fejre noget så spektakulært som 40-års jubilæum, og alle der kender den farverige og festlige herre ved godt, at den slags milepæle ikke kommer til at gå stille af. Den 12. oktober holder Ris Ras nemlig stor jubilæumsfest på Diagonalkroen. Her kan du læse, hvordan det hele startede tilbage i de fede 80’ere. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

JUBILÆUM: Om aftenen lørdag den 12. oktober vil der blive gode muligheder for at slingre ned ad Vestergade sammen med selveste Mr. Swing King – og dagens hovedperson, DJ Ris Ras. Denne aften inviterer Henrik Møller Kjær nemlig til stor fest på Diagonalkroen. 

Henrik Møller Kjær? Hvem er det, tænker du måske. Men ok, så lad os bare bruge hans kunstnernavn, så alle kan være med. DJ Ris Ras holder 40-års jubilæumsfest, og det gør han med en anden Giveknægt for enden af den anden mikrofon, nemlig Mads Graver, der i dagens helt specielle anledning har taget sit forrygende Gnags-kopiband Mr. Swing King med til jubilæumsfest.  

Og med DJ Ris Ras og Mads Graver i samme hus på én gang og samme tid, så er der i den grad dømt partytime. Hvilket der jo er hver gang, DJ Ris Ras træder ind på scenen.  

Går selv på scenen til jubilæumsfesten 

Jubilaren går naturligvis også selv på scene denne aften, og det bliver med det velkendte Malaga-koncept, hvor 80’ernes overflødighedshorn af superhits vil blive sprøjtet gavmildt ud gennem højtalerne - og mon ikke også vi kommer til at høre en del til Henriks helt store danske favoritter Thomas Helmig, Kim Larsen og TV 2! 

-Jeg glæder mig helt vildt, og håber vi får en kanonfest. Det bliver en helaftensforestilling, der er sat 250 billetter til salg til 299 kroner, og det bliver en koncertfest, hvor folk naturligvis står op og kan danse og synge med. Der vil blive sat nogle ståborde, og der vil også være lidt siddepladser. Jeg håber på, at mange lokale samt folk fra omegnsbyerne vil være med til festen, og det tror jeg på, for billetsalget går fint. Ingen tvivl om at Mr. Swing King og Mads Graver, der jo også er en lokal knægt, tiltrækker folk, siger Henrik.  

 

Sensationelt makkerskab med selveste Jørgen de Mylius 

Den 56-årige pladevender og stemningssætter er på alle måder still going strong, både med sit velkendte 80’erkoneptog det nyere Giro 413-koncept.  

-Der er godt gang i festerne, og så kan jeg her breake en for mig personligt kæmpenyhed, idet jeg hr indgået en aftale med selveste Jørgen de Mylius om at skal ud spille sammen med ham. Han har altid været et kæmpeidol for mig, så det er bare helt vildt fedt. Jeg kan godt sige dig, der var bare helt surrealistisk, da telefonen ringede og stemmen i den anden endda sagde: Hej Henrik, det er Jørgen de Mylius. Jeg er klar, vi skal ud at spille nogle jobs sammen, lyder det fra Henrik med glæde i stemmen.  

De to rutinerede DJ’s (Mylius er 78), har allerede det første job på plads, og der er flere i støbeskeen. Konceptet bliver 80’er og 90’ermusik samt del velkendte Eldorado-koncept, som Jørgen de Mylius gjorde til hver mands eje i tv, dengang DR kunne finde ud af at sende ordentlige musikprogrammer. 

-Generelt er der godt gang i den, så der er nok at se til. Folk begynder mere og mere at ville ud at feste igen efter coronaen, og det kan godt mærkes i kalenderen, fortæller Henrik, der i sit civile job arbejder som vicevært på Diagonalkroen

 

Henrik skal snart ud og spille jobs sammen med radio- og tv legenden Jørgen de Mylius. Privatfoto

Debuterede i rideklubben i Farre – som pladerytter 

Henrik er født i det herrens år 1967, samme år hvor The Doors storhittede med kultnummeret “Light My Fire”, ganske symbolsk, for hvis der er nogen, der kan sætte ild til en fest, så er det netop DJ Ris Ras. Han var omkring de 15 somre, da han i 1982, for alvor fik øje på, hvad musik kan betyde for folk. Samme år hittede duoen Rugsted & Kreutzfeldt med “Går gennem tiden”, - og det gør vi så lige her.  

-Sammen med min kammerat Claus Sørensen begyndte jeg at interessere mig for og spille musik. Jeg husker stadigvæk med al tydelighed, da jeg debuterede solo til en fest i en rideklub i Farre. Min far kørte mit anlæg ud på stedet, og dengang foregik det jo med lp’er og en pladespiller, klassisk old school. Men det var hamrende sjovt, husker Henrik med et stort smil om læben.  

- I 1983 kom jeg i praktik hos Fona i Vejle, og så sagde det da for alvor bum medhensyn til interessen for plader. Dengang solgte man jo netop stakkevis af lp’er og singler i radioforretningerne, og her købte jeg min allerførste single. Det var TV 2 med ‘Popmusikerens Vise, og så gik det ellers derudaf. Jeg har gennem tiden købet tonsvis af singler og maxi-singler - og har dem selvfølgelig allesammen endnu, fortæller Henrik.  

Så kom der gang i diskoteksjobsene 

I 1984, da Kim Larsen væltede hitlisterne med ‘Jutlandia’, markerede DJ Ris Ras sig for alvor på den store lokale scene, da daværende indehaver af diskoteket Knaspers i Give, Jørgen Lundsgaard, hyrede den 17-årige unge mand til at spille på diskoteket. 

-Her kom jeg i mesterlære hos Brian Kristensen, der var DJ, og han var en skidegod læremester. Han havde spillet til anlægsfesten i mange år, så her fik jeg en mase staldfiduser. Det var her, jeg for alvor fik gang i 80-er hitsene, det helt store hit dengang var ‘Dolce Vita med Ryan Paris´, så den fik godt nok en masse rul på pladespilleren. I det hele taget var 80’erne jo et årti, hvor det ene store hit efter det andet bare væltede frem. Og det var fedt, lyder det med nostalgisk begejstring i stemmen fra Henrik.  

Han fulgte med da Knaspers blev til Swing Inn, Satisfy og Dalton, ligesom han også gav den som DJ på Tunnellen og Dragonen – han spillede stort set over hele byen – og det blev også til jobs på Jofi i Tørring og Bak Inn i Nr. Snede.  

Karrierens højdepunkt: DJ i Malaga 

Det er der blevet fulgt stabilt op på siden, hvor Henrik har spillet til et hav af fester, events og festivaler. Men det allerstørste han har været med til som DJ er uden tvivl, en event der foregår langt fra Danmark nede ved sydens palmer.  

-Jeg har nu været med som DJ seks gange i Malaga, hvor Thomas Helmig har optrådt 4 gange, Rasmus Seebach en gang og TV 2 en gang. Et kæmpeshow med masser af folk på lægterne, og her er vi igen tilbage i min ungdom, fordi, det netop var Claus Sørensen, der via Henrik Andersens Eventhuset hookede mig op til jobbet i Malaga, hvor Claus selv har været en succesfuld forretningsmand i mange år med Spain Holiday. De her shows har været en kæmpeoplevelse, og de er med til at skaffe mig både netværk og endnu flere jobs, fortæller Henrik.  

Livsbekræftende nyt koncept 

Som tidligere nævnt har DJ Ris Ras taget hul på et nyt koncept, Giro 413, hvor han tager rundt på plejehjem og bosteder og spiller for ældre, demente og handicappede. Og at han er gået ud af den sti, er han rigtig glad for.  

-Det giver vildt meget at spille for de her mennesker. De er så glade og taknemmelige, og at se hvordan demente helt liver op, når man spiller noget musik, de kender rigtig godt, det er virkelig livsbekræftende. Jeg bruger meget krudt på at involvere mit publikum, når jeg er ude til de her events, idet jeg har redskaber med lige fra tyrolerhatte til fiskestænger. Det er bare et fedt koncept, konstaterer Henrik med et stort smil.  

 

Giro 413-konceptet er en succes, og det glæder Henrik at vær med til at sende noget livsglæd eud over scenekanten til vores lidt ældre medborgere. Privatfoto

Hold nu fingrene fra Sølund Festivalen 

Han har netop spillet for 280 mennesker i regi af Ældresagen i Vejle, hvor han igen fik æren af at give en masse mennesker en god oplevelse. Og så har han lige en kritik omkring de planer, der er om at lukke Sølund Festivalen, der er en stor festival, der henvender sig til udviklingshæmmede 

-Det er faktisk trist og vildt ærgerligt, hvis det sker, at det må lukke ned på grund af kommunale nedskæringer, når man ser, hvor meget livsglæde sådan en festival kan bibringe de udviklingshæmmede. Jeg synes, det er det forkert område at spare, konstaterer Henrik, der selv laver en musikfest på Diagonalkroen i Give for handicappede onsdag aften den 17. april netop i anledning af sit 40-års jubilæum.