Frivillige syersker på overarbejde: Her laver de ‘pommes fritter’ til over 100.000 kroner

Der er mange måder, hvorpå man kan lave penge til inventar til det nye idrætscenter. Men at man ved at sy pommes fritter kan tjene pænt over 100.000 kroner – det er nu alligevel lidt af en nyhed. 

Tekst og foto Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

FORENINGSLIV: Som de fleste nok ved, kan Give snart klippe snoren til det spritnye idrætscenter på Sdr. Ringvej. Et projekt der i den grad er båret i mål af lokal sammenhængskraft og massevis af frivillige hænder i arbejde.  

For det har været nødvendigt, for at få et projekt man kan være stolt af og glad for, at byen selv spytter et tocifret millionbeløb i projektet. Den proces har været i fuld gang i to-tre år nu, og det seneste skud på stammen af frivilligt initiativ, er et af de mere spektakulære af slagsen. 

Helt konkret handler det om, at den nye springgrav, der er en del af projekt nyt idrætscenter, og som befinder sig i den nye store motoriksal, skal fyldes op med en hel hær af skumfiduser, eller pommes fritter, som man har valgt at kalde dem i GISK-regi.  

Sparer over 100.000 kroner ved selv af færdiggøre 2200 ‘pommes fritter’ 

Pommes fritterne skal naturligvis agere sikker landingspude for de mange flyvske akrobater, når de lander med brede smil og adrenalinen susende i kroppen efter en tredobbelt salto med hel skrue.  

De her såkaldte pommes fritter/skumfiduser kan man naturligvis sagtens tilkøbe i færdig udgave. Men man har valgt at gå en anden vej i Give Gymnastikforening, som jo naturligvis er den gruppe af foreningsfolk, der vil komme til at nyde ekstra godt af den nye springgrav.  

- Der skal 2200 “pommes fritter” ned i springgraven. Selve skumpuderne er købt ind, men de skal forsynes med betræk, og ved selv at sy betræk til de 2200 pommes fritter, kan vi spare pænt over 100.000 kroner, som så kan gøre godt andre steder i projektet. Da vi hørte det beløb, blev vi lynhurtigt enige om, at den opgave kunne vi godt klare her i gymnastikforeningen, fortæller Mette Vestergaard, der er formand for gymnastikforeningen. 

 

Mette og Susanne kan med tilfredshed konstatere, at syerskerne bare kan deres kram, så nu skal de færdige pommes fritter pakkes ned. Foto:Jim Hoff

Kan I klare 1800 på to dage? 

Som sagt så gjort. Der blev linet kontakter op til folk med evner ved symaskinen, der blev skaffet netop symaskiner til jobbet plus en række frivillige, der kunne være med i hele processen fra “nøgen pommes frit til fuldt påklædt skumfidus”.  

Inden de to fast aftalte arbejdsdage i weekenden lørdag den 3 og søndag den 4. februar var der som en testballon blevet syet 400 pommes fritter den 14. januar. Dermed lå der 3. og 4. februar 1800 ikke-betrukne skumfiduser og ventede på det effektive fabrikshold, der mødte frem med opsmøgede ærmer og masser af gå-på-mod i Ikærhallens kantine/SFO’en. 

- Processen starter med at pommes fritterne ved bord 1 får “tøj på”. Så bliver de mast ned i en ramme, og så havner de i den tekniske design-afdeling, hvor stoffet sys sammen. Nu skal de jo ikke direkte over i springgraven, så vi opbevarer de færdige pommes fritter på et hemmeligt sted. Skumfiduserne kommer i to hårdheder, blå og sort, der er i samme størrelse, og når vi så har dem alle klar, og vi kan komme ind i motoriksalen, bliver de alle 2200 hældt i springgraven i én stor pærevælling, forklarer Mette.  

 

Her er vi i 'presseafdelingen', hvor de udpakkede skumfiduser skal presses ned i nogle "faste rammer". Foto:Jim Hoff

Højgravid syerske 

Avisens udsendte er på pletten lørdag formiddag, hvor det første arbejdshold på 14-15 personer er godt i gang. De 5 symaskiner er bemandet med kompetente kvinder, der arbejder fokuseret med tungen lige i munden, heriblandt Joan, der er højgravid i 9. måned og et par dage over tid.  

- Jeg håber da, at hvis jeg nu giver den en skalle her, så kan det være, der endelig kommer gang i fødslen, lyder det fra Joan med et smil, mens symaskinen spinner lystigt med nål og tråd. 

I “presse-afdelingen” møvres skumfiduserne ned i stoffet, og her skal der bruges både muskler og håndelag. Et par af de gode frivillige, har taget deres små børn med på “pommes frittes-fabrikken", og de leger muntert i baggrunden med SFO’ens fine legesager.  

Det kører bare derudaf, stemningen er superfin, humøret er højt og effektiviteten ligeså.  

- Nu må vi se, hvor meget vi når at lave i dag. Vi møder op igen i morgen, og hvis vi er gode, så når vi at få lavet alle 1800 pommes fritter, men når vi det ikke, så har vi aftalt at mødes igen i næste weekend, forklarer Mette. 

 

Så fik Georg Gearløs lige en idé 

Hun kan også fortælle, at det er GISKs tidligere formand og gymnastikinstruktør, Michael Egsgaard, der har pustet liv i ideen om de ‘hjemmelavede pommes fritter’.  

- Michael er en iderig mand, så han undersøgte mulighederne og markedet, og han er jo lidt af en Georg Gearløs, så vi fandt frem til en model, så vi selv kunne løfte denne her opgave – og dermed spare en hel masse gode penge, som så kommer det nye idrætscenter til gavn. Michaels forældre er jo også begge med her i dag, Michaels far er med i “presse-afdelingen”, og mor Margit styrer tropperne ved symaskinerne, hvor hun også selv giver den gas. 

 

Flot frivillig opbakning til projektet 

Et projekt med denne her volumen kan kun lade sig gøre ved hjælp af en række gode frivillige, der gerne smider et par weekender efter “projekt idrætscenter”. En tendens der har gennemsyret hele arbejdet omkring det nye center.  

- I dag lørdag møder der 14-15 frivillige op, og i morgen bliver det i omegnen af 20, der kommer og hjælper til. Det er bare fedt, at der er så mange, der byder sig til som hjælpere. Det er både instruktører, det er frivillige, og det er forældre til gymnastikbørnene, lyder det anerkendende fra gymnastikforkvinden.  

Alle i afdelingen ser meget frem til den 15.-16. marts, hvor den store forårsopvisning skal afvikles for første gang i det nye idrætscenter. Det bliver stort – og en flot og særdeles folkelig måde at indvie det nye center på.  

Søndag klokken 15.49 var den sidste ‘pomfrit’ klar! 

Og så til den supergode nyhed: Søndag eftermiddag kunne en glad, og lidt træt, Mette Vestergaard med bredt smil og armene hævet over hovedet fortæller, at samtlige pommes frittes er syet.  

- Jubii, vi blev færdige. Klokken 15.59 i dag blev sidste “pomfrit” syet. Over 40 hjælpere har der været de 2 dage i denne weekend og til vores “prøvedag” den 14. januar. Det er bare så megaflot med så mange hjælpere, og de har virkelig givet den max gas, lyder det fra en glad Mette Vestergaard. 

I sidste weekend blev der cyklet 102.000 kroner ind til inventar til det nye center ved et cykelsponsorløb i Brugsen i Give, og denne weekend blev der altså lavet yderligere godt og vel 100.000 kroner – alt sammen med hjælp af en hær af gode, inkarnerede frivillige, der kæmper en brav kamp for at Give kan få det nye idrætscenter, som alle ønsker sig. 

Spinningscykler og symaskiner har dermed lige hentet tæt på en kvart million på to weekender – ved hjælp af gode frivillige hænder og ben!