Give er stærkt tilbage på landkortet: Leverede et brag af en byfest! 

Den store årlige sommerfest i Give i maj/juni har i en del år stået i kunstens tegn, hvor arbejdende kunstnere har præget bybilledet. Men i år havde arrangørerne Give Handel og Erhverv, Give Udviklingsråd og Skulpturbyen strikket et program sammen, hvor byens gæster var inddraget i aktiviteterne, og hvor der var forøget fokus på byens børn. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GIVE: Det hele startede med massive regnbyger og en del panderynker hos arrangørerne fra morgenstunden, da Give den 31. Maj inviterede til Kunst & Skulpturdag/Open By Night.  

Men vejrguderne fortrød deres van(d)vittige velsignelser op ad dagen, og da formanden for Skulpturbyen, Jørgen Lundsgaard, bød gæsterne velkommen til den årlige fernisering i teltet på Torvet, var det med solbeskinnet og en lammesky behængt sommerhimmel som baggrundslærred.  

Kunstneriske børn sparkede dagen flot i gang 

Vi skal dog lige spole filmen 3 timer tilbage, for her indtraf dagen første fine højdepunkt, da 5. og 7. klasse på Hedegård Friskole holdt fernisering over de fine værker, de havde produceret hen over ugen i samarbejde med kunster Henrik Kramer Westergaard. Det skete i lokalerne i Østergade 4, hvor der som bekendt åbner en cykelhandel.  

Eleverne havde arbejdet med at frembringe skulpturer af materialet sitka-gran, og det var der, ud over at de unge mennesker havde været gennem en lærerig og god kreativ proces, kommet rigtig meget fin kunst ud af – samt en række skulpturer, der sagtens kunne være en fast relevant lokal del af Danmarks største udendørs galleri.  

Godt tænkt at tilføre Kunst & Skulpturdagen dette fine lokale strejf af lokal kunst i børnehøjde.  

 

Elever fra 5. og 7. klasse på Hedegård Friskole udstillede deres kunstværker i Østergade 4. De havde lavet skulpturer af sitka-gran sammen med kunster Henrik Kramer Westergaard. Foto: Jim Hoff

Masser og liv og aktiviteter i bymidten 

Efter de to ferniseringer gik der for alvor byfest og liv og glade dage i den i bymidten i Give. En lille byge kiggede forbi, men den blev slået retur til afsenderen af den gode stemning i byen og af den energi, som tiltagene fra både handels- og foreningslivet producerede.  

Der var handelsboder ude foran butikkerne, der var en række friske foreninger, der viste ansigt, der var hårrejsende reptiler på spil lige midt i Frederik den 7., der var street cirkus, golf, hoppeborg, veteranbiler, ansigtsmaling, masser af god mad fra en række gode lokale udskænkningssteder, revyorkestret spillede op til hygge, man kunne lave graffiti på boghandlerens udtjente Berlingo.  

Den lokale multikunstner, Knud Buhl afslørede i al hemmelighed sin nye skulptur “Ready For Disaster” ved stationen, i Vestergade sprang popcornene ad libitum i luften. Der var med andre ord liv i gaden, og på Torvet var der linet op med masse af borde/stole, så man kunne nyde en kold Pepsi Max eller anden flydende stimulans, masser af god mad og det gode selskab i de hyggelige omgivelser.  

 

Der var et telt med reptiler på plænen på Frederik den 7.s plads - og det var en stor succes, hvor børn og andet godtfolk kunne røre ved både slanger, fugleedderkopper og varaner og øgler. Foto: Jim Hoff

Lions på slap line på Mont Moulin 

Da klokken nærmede sig 17.00 dukkede flere og flere både unge og ældre knægte op i stramme shorts medbringende toptrimmede racercykler, smarte solbriller og masser af watt i benene. Flittige og målrettede gutter fra Give Cykelklub tryllede på ingen tid en masse sikkerhedshegn frem, og så kunne Martin Nielsen fra Lions Club i Give pifte det velgørende sponsorcykelløb i gang.  

Efter en times kørsel blandt flere gange op daf Gives svar på Alpe d’Huez, Møllebakken, (Mont Moulin) kunne kloge folk med endnu klogere regnemaskiner bekendtgøre, at der var kørt 29.700 kroner ind til velgørende formål i regi af Lions Give.  

 

Lions Club Give afholdt sponsorcykelklub i bymidten, hvor der blev kørt penge ind til velgørende formål. Foto: Jim Hoff

Vanvittig sjov canadier henrykkede folket 

Så var der dømt underholdning i topklasse, da DynaMike foran apoteket i Østergade leverede sit fantastiske sjov, hvor han på fornemmeste vis formår både at involvere publikum og en luftbåren motorsav i sine både verbale og fysiske jongleringer.  

Det er street stand up og cirkus-show på højeste niveau – og så er der så meget humor, der bare sprøjter ud ad denne fremragende canadiske entertainer, at både ung og gammel er er ved at vælte af grin. 

Nikolaj og Piloterne fløj byfesten sikkert i land 

Da den canadiske humorkanon var færdig, var der dømt aftenkoncert på Torvet, hvor det danske band, Nikolaj og Piloterne, med hits fra et mangeårigt bagkatalog af ørehængere og hits, skabte en rigtig fin stemning i Give downtown.  

Nogle sang med, nogle dansede foran scenen, andre fik engang helstegt pattegris med cacaomælk, eller var det Hancock, mens andre hentede lækker mad fra kroens buffet. 

Da det velspillende og topprofessionelle band havde slået den sidste akkord an, blev folk i bedste festivalstil hængende på Torvet frem til tæt på klokken 23.00 for at nyde de sidste timer af denne fine dag, hvor Give fik et seriøst flot comeback på landkortet over vellykkede byarrangementer.  

 

Nikolaj og Piloterne fyrede et brag af en koncert af og lukkede på fineste facon en stor dag i Give med en flot byfest med massiv opbakning fra folket. Foto:Jim Hoff

GHE-formand: Det har været en superfantastisk god dag! 

Formanden for Give Handel og Erhverv, Hanne Lund, havde da også umindeligt svært ved at skjule sin store glæde over en flot, flot dag for Give of arrangørerne. Med et bredt smil og løftede arme fangede hun avisens udsendte midt i den lækre buffet i familiens skød og proklamerede med udbredte arme. 

 - Her ser du bare en meget, meget glad formand for Give Handel og Erhverv. Det har simpelthen bare været en fantastisk dag med superflot opbakning. Det er længe siden, at vi har set så mange mennesker i byen. Jeg har været rundt i butikkerne, og her har indehaverne berettet om en rigtig god dag med godt med folk i butikkerne.  

 - Jeg har også mødt mange folk i byen, der har udtrykt glæde over de mange gode aktiviteter, som jo alle var gratis. Spændende, sjove og gode aktiviteter, som var med til at skabe liv i byen. Og så fik vi jo lige sluttet denne dejlige sommeraften af med en superflot koncert med Nikolaj og Piloterne.

- Igen var Torvet fyldt med mennesker, og jeg kan faktisk ikke huske, hvornår der sidst har været så mennesker til en Open By Night, lød det fra den begejstrede formand, som selvfølgelig også sammen med den øvrige bestyrelse og de mange gode frivillige håndlangere skal have et stort skulderklap for sin store andel i denne fine bysucces.  

 Du kan se MASSEVIS af fotos fra den store byfest HER