Hængekøjer og udendørs musik: Gives nye oase for unge indviet

Det var en tidlig julegave til ungdommen i Give, der onsdag eftermiddag blev pakket ud på Søndermarkskolen. Her blev det nye ungested indviet som et led i effektueringen af borgerønsker fremkommet via byvisionen. Håbet er, at byens unge her kan samles i fred og fordragelighed, og at de tager positivt ejerskab over stedet.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk    

UNGELIV: Mandag eftermiddag blev der klippet en rød snor, da SFO’en i Give indviede de nye lokaler på Ikærskolen, og onsdag var indvielsessaksen fremme igen. Endda tre af slagsen, da byens nye ‘Ungested’ blev pakket ud som en tidlig julegave til byens unge mennesker. 

Det nye “hænge-ud-sted" ligger ved Søndermarkskolen (afdeling under Firkløverskolen) på og omkring basketballbanen mellem hus 3 og natur- og tekniklokalet. Her har basketbanen ligget siden skolen åbnede i 1980, og området er løbende blevet opgraderet med en “hyggecontainer” i træ samt lidt borde og bænke. 

Det er også dette område, der i en periode desværre har været ramt af noget uhensigtsmæssig adfærd, hvor nogle få unge fra byen samt udefra kommende ældre unge har bedrevet hærværk og anden tåbelig aktivitet uden for pædagogisk rækkevidde.  

Steg fra 100.000 til 130.000 kroner 

Der har dog ifølge Firkløverskolens serviceleder Michael Pedersen været ro på her de sidste par år, og det glæder ham, at man nu langt om længe får etableret et officielt sted for de unge. 

- Det er et godt projekt det her, og en god ide, at man nu fra byens og kommunens side forsøger at give de unge et sted, de kan være. Der var indledningsvis en del snak om, hvor stedet skulle placeres. Her var midtbyen for eksempel i spil, men man endte med at vælge stedet her ved basketbanen, og det er rigtig fint. Her har de unge stedet for sig selv, det ligger pænt væk fra villakvarterer, så musikken og snakken ikke generer nogen. Det er lidt en lille oase, de unge her går ind i. Der var tildelt 100.000 kroner til projektet, men det løber alt i alt op i cirka 130.000 kroner, fordi vi også godt ville tilgodese eleverne i 7. årgang med for eksempel en hængekøje i deres område. Her var Camilla Jørgensen fra Vejle Kommune en stor hjælp i forhold til at skaffe de sidste penge, siger Michael Pedersen. 

Skoleleder hos Firkløverskolen, Mads Vilstrup Hoeg, yderst til venstre, var også på plads til indvielsen af det nye ungested. Foto:Jim Hoff

Skoleleder: Bedre med tilbud end med forbud 

Camilla Jørgensen, der er arkitekt og projektleder ved Byudvikling & Arkitektur i Vejle Kommune, har haft en del aktier i projektet sammen med idemanden bag ‘ungestedet’, Tue Bjørn Fyhn, og de unge fra Søndermarkskolen, der har haft mulighed for at byde ind med ideer i forhold til ‘Ungestedet’. 

Det var da også Camilla, der åbnede talerækken denne iskolde vinterdag ved det forhåbentlig hjertevarme nye ungested. Hun udtrykte glæde over, at man nu endelig kunne tage stedet i brug, og krediterede både eleverne og Tue Bjørn Fyhn for et godt samarbejde. 

Til stede var også skoleleder Mads Vilstrup Hoeg, og han har også positive forventninger til det nye setup. 

- Det er i min optik det eneste rigtige at åbne op og invitere de unge ind i stedet for at lukke dem ude. Det er min erfaring som skoleleder også fra andre steder, at det har en mere positiv effekt, at vi præsenterer de unge for tilbud i stedet for forbud, og i den ånd håber vi, at det her ungested kan blive et godt sted for de unge at samles på en god måde, konstaterede skolelederen. 

En ungdomsoase båret på hjerteblod 

Tue Bjørn Fyhn, der som sagt er idemanden bag ungestedet, ligger helt på linje med Mads Vilstrup Hoeg. 

- Det handler om at give de unge et sted, hvor det er deres hjerteblod, et sted de er fælles om at gøre til et godt sted og et sted, hvor det handler om godt samvær. Her er en god beliggenhed i en lille “oase”, hvor de kan spille deres musik, være sammen uden at genere andre – og netop føle, at det er deres sted.  

Det var de to piger fra elevrådet, Emma og Eva, der med godt med sommerfugle i maverne holdt den officielle åbningstale, og de kvitterede for det nye sted og konstaterede, at det bliver dejligt med et sted, der er deres helt eget, som de glæder sig til at tage i brug - når vejret bliver lidt bedre. 

Idemanden bag ungestedet, Tue Bjørn Fyhn, håber, at de unge vil tage stedet til sig og gøre stedet til deres eget med masser af hjerteblod i projektet. Foto:Jim Hoff

Udendørs musikanlæg, træterrasse og hængekøjer 

Det nye ungested består faktuelt af den føromtalte basketballbane, et lille hyggeskur af træ, bænke og borde, og så er der etableret et udendørs musikanlæg, som eleverne selv kan betjene med deres telefoner udefra. 

Derudover er der bygget en stor træterrasse i samme længde som basketbanen, der for øvrigt har fået nye kurve. Her kan de unge mennesker sidde og hygge sig, når vejret engang bliver til det. Der er ydermere sat to store hængekøjer op, som de unge mennesker kan slænge sig i.  

Indvielsesceremonien blev krydret med gratis chips og politisk korrekt økologisk designersaft, smiley, og det fik alt sammen ben at gå på, mens julemusikken strømmede hyggeligt ud af de nye udendørs højtalere.  

Det nye positive ungdoms-mødested 

Centerleder Martin Schmidt kiggede også forbi, og han ser også frem til, at dette sted kan blive det nye positive ungdoms-mødested. 

- Jeg husker selv stedet fra da jeg gik i skole her og der blev da spillet en del basketball dengang. Jeg håber, de unge vil tage godt imod stedet og behandle det godt og være med til, at vi her får et sted, hvor de gode unge mennesker trives, hygger sig og hænger ud – og at alle vil være medvirkende til, at der her skabes en positiv atmosfære, og at vi her nu får et sted, hvor det er godt at være for de unge. Det eneste jeg egentlig savner, er et overdækket område, men det jo være det kommer. Og så får stedet her jo også en rigtig god beliggenhed, når det nye store idrætscenter bliver taget i brug til foråret - så vil der være endnu mere liv her i området, konstaterer Martin Schmidt.  

Selv om det var pivhamrende koldt og sneen dækkede hængekøjerne, var Karolis frisk på at give den som glad, afslappet fotomodel. Foto: Jim Hoff

Så er det nu - kære unge mennesker 

Tillykke til byens unge med deres nye sted, håber I formår at skabe et godt, positivt sted, hvor det er det gode fællesskab, de gode venskaber og det gode sammenhold, der får fremtræd.  

Vi trænger til at høre nogle gode historier om de unge her i byen, og ikke kun de negative historier om de få, der får lov til at fylde i spalterne igen og igen pga. deres uhensigtsmæssige opførsel.  

I er så mange gode, ordentlige unge mennesker her i byen - træd nu frem og tag scenen på den allerbedste måde.  

Emma og Eva fra elevrådet holdt den officielle åbningstale ved indvielsen af det nye ungested. Foto: Jim Hoff