I skovens dybe stille ro: Marianne og Mælkebøtten hjælper børn og voksne i mistrivsel

Stress og mistrivsel både hos børn, unge og voksne er desværre problematikker, der er mere og mere fremherskende i dag. Flere og flere ryger over på medicin, ofte uden succes. Og det er her Marianne Ploug Hansen kunne være en løsning med sit koncept Naturtid-Mælkebøtten. Her er naturen terapeuten, og Marianne er assistenten, når der skal skabes psykisk ro, harmoni og balance.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

SUNDHED: En stille rislende å, store smukke grønne knejsende bøgetræer med solstråler, der bryder deres vej gennem løvet og en beroligende skovsø i horisonten. Det er de fysiske rammer, denne mandag morgen, hvor Marianne Ploug Hansen skal fortælle om sit koncept Naturtid-Mælkebøtten.

Vi befinder os ved Hastrup å ved Thyregod, og det harmoniske og smukke naturscenarie krydres af spontan fuglekvidder og friske vandkluk fra den rislende å.

- Det er her, det foregår. Det her er mit sted, og det er her, det kan også være Rørbæk eller et sted klienten ønsker, jeg tager mine klienter med hen, når de skal have naturtid, fortæller Marianne, mens hun kigger med glade øjne rundt i det smukke naturscenarie. Her er hun på hjemmebane.

Har arbejdet meget med mennesker

Til oktober fylder hun 61 år og kan se tilbage på et liv med mange forskellige jobs. Hun blev uddannet folkeskolelærer i 2009, og tidligere arbejdede hun blandt andet som postmedhjælper, pædagog, sagsbehandler i en A-kasse, så det har altid handlet om omgangen med mennesker for Marianne i de arbejdsvalg, hun har truffet.

- Det er de mange erfaringer fra mit tidligere arbejdsliv, ikke mindst som lærer, jeg nu vil gøre brug af. Jeg siger altid, at vi som mennesker har en dannelsesrygsæk, og den skal vi blive ved med at fylde op. Den livslæring der ligger i det, er nu det jeg bruger i mit virke som terapeut, fortæller Marianne.

Meget ofte tænder Marianne og klienten et bål i forbindelse med seancen i skoven. Det kan være før gåturen eller lige efter. Foto: Jim Hoff

- Naturen en stor del af mit liv

Hun stoppede sin lærergerning på Thyregod Skole i 2021, hvor hun startede som IT-vejleder i forbindelse med skolens tilbud til ordblinde på Sunds-Ilskovskolen. Her sagde hun op januar 2023, for at blive vikar på Ikærskolen i Give og Firehøjeskolen i Nørup – og for at hellige sig sit nye projekt som terapeut/samtalepartner med naturen som ”klinik”.

- Naturen har altid været en stor del af mit liv. Min far, der var landmand, lærte mig rigtig meget om naturen, så det har fyldt rigtig meget i mit liv. Samtidig kan jeg rigtig godt lide at arbejde med mennesker, hvilket jeg stort set altid har gjort. De to ting kombinerer jeg nu hos Naturtid-Mælkebøtten, og jeg elsker det, lyder det med glæde i stemmen fra Marianne.

Naturen som terapeut

I 2019 tog hun grunduddannelse i naturterapi. I 2021 fik hun mulighed for at videreuddanne sig inden for naturterapi og tog den 1-årige uddannelse. NBMC står for Nature-Body-Mind-Community. Grundlæggende handler det om, at naturen kan forbedre vores trivsel og mentale sundhed, reducere stress, styrke immunforsvaret samt fremme vores generelle overskud og kreativitet.

Især i selskab med en person, der er uddannet i metoden, og som kan stille de rigtige spørgsmål og videregive de rigtige værktøjer til klienten

- Jeg blev så fascineret af NBMC-metoden, at jeg da jeg var færdig med uddannelsen i 2021 mere og mere følte, at jeg ville gå den vej med mit arbejdsliv. Jeg sagde op i januar 2023 og tilmeldte mig som vikar på to skoler her i området for at have lidt til bundlinjen. Og jeg kan mærke, at det bare er den helt rigtige beslutning at gå denne vej her med mere fokus på Naturtid – Mælkebøtten, siger Marianne.

Stillegang og mentale oaser

En seance hos Marianne foregår som udgangspunkt med en indledende snak, hvor man lige ser hinanden an, og finder ud af, om den rigtige kemi er på plads mellem Marianne og klienten. Klikker det, planlægger Marianne et forløb, der altid tager 100 procent udgangspunkt i klientens behov, og så starter første seance eksempelvis ude ved åen og søen i Hastrup Plantage.

- Her starter vi med en lille gåtur, hvor vi snakker om løst og fast – en lille opvarmningstur. Så finder vi et godt sted i skoven, hvor vi laver nogle øvelser, der løsner op i kroppen, og herefter går vi en ny tur, hvor det hedder stillegang med fokus på en af vores sanser – uden at snakke sammen. Her kan man finde nogle mentale oaser, være i nuet og komme helt ned i gear og finde fokus. Efter stillegangen finder vi et nyt smukt sted i naturen, hvor vi så laver åndedrætsøvelser, finder et sted at sidde, oftest ved et træ, og så kan klienten fortælle, hvad hun/han på hjerte, hvad der er af udfordringer osv.

Tænder bål som en del af seancen

- Det er sådan, at når man er ude i naturen, så vækkes og skærpes vores sanser nærmest helt af sig selv. Derfor vil man opleve harmoni og ro, og at der nu er tid til fordybelse. Og det er via denne fordybelse, man vil opnå en større indsigt og forståelse. Det kan være med til at give en den balance, man søger i sit liv og give svar på nogle af de spørgsmål, der fylder samt få et nyt syn på de udfordringer der evt. fylder meget i sit liv, forklarer Marianne.

Meget ofte tænder Marianne også et bål sammen med klienten. Det kan være i starten eller lige efter gåturen.

- At tænde bål giver også indre ro. Det foregår helt lavpraktisk med strygestål og vat, og når der så er gang i bålet, giver det ofte anledning til at få gang i snakken igen – her har bålet og den ro det signalerer, en rigtig god effekt – ikke mindst på børn, som ved at fokusere på selve bålet pludselig får hul på bylden og fortæller løs, siger Marianne.

Stor fokus på stigende mistrivsel hos børn og unge

Apropos børn banker hendes gode gamle folkeskolelærerhjerte lidt ekstra for netop denne gruppe. I dag tales der mere og mere om, hvor meget børn og unge af forskellige årsager mistrives. Her har Marianne allerede haft nogle gode ture med børn/unge i naturen med positiv respons fra børnenes forældre – og hun har da også i sit tidligere job som lærer benyttet naturen meget i forbindelse med sin undervisning oftest med fokus på begrebet trivsel.

- Jeg oplever, at der i dag er behov for flere naturtiltag i skolen. Det gælder både små og store børn i forhold til deres trivsel. Det kan være issues i skolen, derhjemme i familien eller internt i vennegruppen. Her er det min klare opfattelse, at det hjælper at komme væk fra skolen og de rammer, der måske kan være kvælende. Vi skal have dem ud i naturen, hvor de kan ånde frit og mærke alle deres sanser, og hvor de får tiden og roen til at komme helt ned i tempo, og dermed får tid og overskud til at fortælle om deres udfordringer. Og det virker, der har jeg oplevet flere gange, og det er også de tilbagemeldinger, jeg får fra de voksne i børnenes liv.

 

Naturen omkring Hastrup Plantager er som skræddersyet til Mariannes Naturtid. Her er der smuk skov, en stor sø og rislende vandløb. Foto: Jim Hoff

På alle måder helt nede på jorden

Marianne pointerer, at hun ikke er teoretiker, der slynger om sig med mange lange fine uforståelige sætninger om sindets tilstand osv.

- Jeg er meget praktisk orienteret i min tilgang. Det foregår på alle måder helt ned på jorden, alle kan være med uanset alder og udfordringer. Det er klart, at det tager lidt tid, inden man mærker den positive forandring. Bare det at lære at bruge åndedrætsøvelser rigtigt er en læring – og elve det at bruge naturen som terapeutisk virkemiddel er jo også en proces, man skal igennem. Men det virker, det har jeg virkelig erfaret på egen krop – og det er også derfor jeg kan stå på mål for de her principper, pointerer Marianne.

Stressforebyggende wellness

Hun guider både enkeltpersoner, personer i små og lidt større grupper, ligesom hun også tilbyder sine services til virksomheder og skoler og institutioner. Man kan også bruge Naturtid-Mælkebøtten som stressforebyggende og som wellness – det er helt op til klienten/klienterne selv.

- For en virksomhed er det en god investering i de ansatte. Man kan forebygge stress og sygemeldinger med noget naturtid, og hvorfor ikke give sine ansatte et klippekort hos mig til en 5-6 seancer fremfor den traditionelle vin- og chokoladekurv til jul, lyder det med et stille smil fra Marianne.

Vores LokalAvis har her et par udtalelser fra to kvinder, der har gjort brug af Marianne og Naturtid-Mælkebøttens ture i naturen.

Som at lande på månen

Jeanette Warburg Nielsen:

Jeg har haft fornøjelsen af at komme med Marianne en tur i skoven. Ærlig talt, jeg vidste ikke hvad jeg skulle forvente.  Kort om mig: Jeg er et sted i livet, hvor jeg er frosset fast i sygdom og stress. Jeg kan slet ikke finde mig selv i alt det her.

Nå, men jeg tog med Marianne i skoven, og det første der gik op for mig var, at hun var der for mig, for at hjælpe mig med at finde mig. Stilheden ramte mig ret hurtigt, vi sad bare der op ad et træ, jeg fik vejledning i at få trukket vejret i bund, lytte og mærke.

Jeg blev ret overvældet af stilheden, vi snakkede lidt, og pludselig blev jeg ret så ked af det. Ikke på den dårlige måde, men på den måde hvor det hele bare løsner op i alt det, der spænder inden i. Jeg fik en grankogle i hånden, sad og rullede den i hånden, det virkede meget beroligende.

Jeg prøvede også at sidde selv og bare sidde i nuet, trække vejret og være stille. Det var som en lande på månen, jeg fik ro inden i.  Jeg ser frem til at lære mere, for jeg ved, at det her kan noget. Og jeg ved, hun brænder for at hjælpe andre. Jeg kom hjem fra skoven, træt men med en ro inden i.

Mange ville have godt af sådan en oplevelse

Bitten Jørgensen fortæller således:

Jeg havde fornøjelsen af en naturoplevelse/vejledning med Marianne. Vi gik en tur i den skønne skov, hvor jeg fik mulighed for at snakke om præcis det, jeg havde brug for. Marianne var/er en utrolig god lytter, der gav mig tid og ro og plads til alle mine tanker.

Hun var god til at spørge ind til nogle ting, der hjalp mig med at sætte ord på mange af mine tanker/følelser. Samtidig var det også helt ok, hvis der var noget, jeg ikke havde lyst til at snakke om.

Jeg fik en lille hjemmeopgave, som skulle hjælpe mig slippe nogle bekymringer, og det fik jeg gjort. Oplevelsen var helt fantastisk, da naturen også giver en ro og fred samtidig.
Ved Marianne altid er klar med vejledning og gode råd - og jeg vil til enhver tid anbefale Marianne. Mange ville have godt af sådan en oplevelse.

Man kan læse meget mere om Naturtid – Mælkebøtten på Marianne side på Facebook, som du finder her: https://www.facebook.com/Jordknuden.

Der er også en ny hjemmeside på vej, som der vil blive linket til fra Facebook-siden.