Inkarneret naturmenneske og jæger: Torben er kommet på den grønne gren med Plantøren

1. januar overtog landmand Torben Thomsen Brink fra Filskov virksomheden ’Plantøren’, der blandt andet tilbyder skovrejsning og beplantning, efter firmaets ejer og stifter, Jesper Hartkopf. Dermed gik en stor drøm i opfyldelse for Torben, der som landmand i 4. generation og inkarneret jæger har en livslang kærlighed til og fascination af naturen.   

 Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

FILSKOV: Plantøren er en velrenommeret virksomhed, der blev stiftet af den skovfogeduddannede Jesper Hartkopf fra Blåhøj i 1996. Den 69-årige Hartkopf valgte at overdrage virksomheden til Torben Thomsen Brink pr. 1. januar 2023, og det var en ganske naturlig manøvre, der lå lige til højrebenet.  

Torben, der bor på Trædemarkvej 5 på Trædemark, har nemlig hjulpet Jesper siden 2007 med en masse skovrejsnings- og beplantningsopgaver. Og da Torben altid har været meget interesseret i naturen og sat en stor ære i at plante og bygge ting op, var det kun naturligt, at han gik ind og overtog forretningen efter Jesper.  

- Jeg har arbejdet meget sammen med Jesper i omkring 15-16 år, og her er min medfødte interesse for naturen og det at plante træer blevet yderligere forstærket. Man kan roligt sige, at arbejdet sammen med Jesper har inspireret mig mere og mere til at gå i denne her retning, og vi har gennem de sidste år effektueret en glidende overgang, hvor jeg hen ad vejen har købt nogle af Jesper maskiner osv. Nu er Jesper så blevet 69, og han ønskede sig mere tid til sin familie, så vi har løbende talt om, at jeg skulle overtage virksomheden, fortæller Torben, der er 4. generation på fødegården Trædemark ved Filskov.  

Sæsonbetonet arbejde 

Torben har gennem en årrække arbejdet i landbrug med kvæg, og sideløbende har han haft en række andre jobs i entreprenørbranchen og som sæsonmedhjælper på en lokal minkfarm. Han vil fortsætte med diverse opgaver for entreprenørfirmaer sammen med sin nye status som indehaver af Plantøren.  

- Det er jo et meget sæsonbetonet arbejde at arbejde med skovrejsning og beplantning. Det er primær til foråret, at der er knald på, og så igen lidt i efteråret. I mellemtiden handler det om vedligehold og rengøring. Nu står jeg jo som helt ny ejer, og her er det virkelig dejligt at have Jesper med på sidelinjen. Hans erfaring, netværk og knowhow er guld værd for mig. Han har også arbejdet som læplantningskonsulent i mange år, så alle i branchen kender jo Jesper Hartkopf – og det kun for gode ting. Det kommer jo mig til gode, når jeg skal ud at gøre mine hoser grønne i forhold til kunderne, konstaterer Torben med et stille smil. 

Skovrejsning med fine tilskudsmuligheder 

Plantøren tilbyder en lang række produkter, hvor hovedvægten ligger på skovrejsning, primært på entrepriser med EU-tilskud og etableringstilskud, hvor man kan få 32.000 kroner pr. hektar.  

- Vælger man dette tilbud med EU- og statstilskud, skal man vide, at der er fredskovspligt. Det er jo målet med de her tiltag, at der skal plantes mere grønt i Danmark via eksempelvis mere skovrejsning, siger Torben. 

Men man er meget fleksible i sit udbud, idet Plantøren også tilbyder skovrejsninger og beplantninger i mindre stil til for eksempel jægere og fritidslandmænd, som gerne vil have etableret lidt idyllisk hobbyskov, vildtremiser, læbælter osv.  Dette er typisk selvfinansieret, men dermed er der så heller ingen krav om at det skal være fredskov. 

Planterne kommer primært fra Johansens Planteskole i Børkop, som Jesper Hartkopf har haft et godt og tæt samarbejde med igennem mange år. 

Plantøren leverer også energiskov, plantning af juletræer og pyntegrønt og CO2 neutral klimaskov. Derudover leverer Plantøren også indhegning til og opsætning af til de nybeplantede arealer, ligesom vedligehold og renholdelse også er en del af serviceudbuddet.   

3 mand ansat i højsæsonen 

Rent geografisk opererer Plantøren naturligvis meget i lokalområdet, men man har også lavet opgaver i Vedersø i Vestjylland, nord for Holstebro, syd for Gram og på Fyn – så Plantøren kommer vidt omkring.  

- Jeg vil sige, at cirka 75 procent af vores arbejde ligger i april og maj måned mht. plantning. Fra maj /juni handler det en del om at rense det nyplantede, ligesom der også går timer med vedligehold og indhegning, så man kan holde dyrene væk fra de nyplantede planter. Når sæsonen kører, har jeg tre mand lejet ind til at hjælpe. Tre arbejder på maskinen, mens en styrer traktoren. Det er gode folk, der er vant til sæsonarbejde, heriblandt tidligere minkfolk, fortæller Torben, der selv har arbejdet i minkbranchen i 25 år i pelseri.  

Apropos minkbranchen, så har Plantøren en del kunder blandt de tidligere minkavlere, der har været nødt til at sadle om efter coronakrisen og nedlukningen af erhvervet.  

Det er jo ret oplagt, at de nu tidligere minkavlere beplanter de områder, der førhen blev brugt til minkfarme, lyder vurderingen fra Torben.  

Forventer stigende efterspørgsel på sine produkter 

Plantøren kører efter at Torben har overtaget forretningen nu ud fra Trædemark, hvor det tidligere skete fra Vildkærvej, ikke så langt fra Trædemarkvej.  

Torben vurderer, at der på sigt vil blive mere og mere efterspørgsel efter Plantørens services i og med, der ligger i tidsånden, at der skal beplantes mere og mere skov i Danmark i forhold til at blive CO2-neutrale og i forhold til det generelle CO2-regnskab.  

- Jeg tror, at der ligger en fin niche her og venter med rejsning af klimaskov og energiskov. Der er stadigvæk en del løse ender, men det er min klare opfattelse, at de ting her vil gå den rigtige vej i forhold til min virksomhed, og det glæder mig da, at der skal plantes mere skov i landet, siger Torben.  

Mange tidligere Plantør-kunder er fulgt med over 

I og med han har overtaget en forretning fra en dygtig og velrenommeret herrer som Jesper Hartkopf, oplever Torben, at mange af Hartkopfs tidligere kunder vender tilbage til Plantøren, når de skal have udført forskellige opgaver.  

- Det handler jo om, at Jesper har oparbejdet et godt ry, hvor det handler om tryghed og tillid i forhold til kunderne. Flere af Plantørens kunder vender tilbage også i 2. generation, og det kommer jo mit virke og firma til gode, pointerer Torben.  

Det fremgår tydeligt af vores samtale, at den inkarnerede jæger og naturelsker er virkelig på alle måder, er kommet på den grønne gren med sin nye status som indehaver af Plantøren – ikke så sært når en tæt på livslang drøm er gået i opfyldelse.