Istiden tyvstarter allerede på fredag: Julebørn pynter træet før det store isshow lørdag

Lørdag går Give i istids-mode, men allerede fredag sker der ting og sager ved det store juletræ på Torvet, hvor sød børnehavebørn pynter træet. Lørdag står den på Ice For Kids, arbejdende kunstnere, skattejagt, gløgg og æbleskiver, Museum Give, Rotary, vanvittige Dyna-Mike og lysshow – og masser af musik og andet godt. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

JUL I GIVE: Det kommer næppe bag på folk, at det er på lørdag den 16. december, at der er Is-Skulpturfestival i Give. Men allerede fredag sker der faktisk ting og sager på Torvet i Give ved det store juletræ.  

Her er det de søde børn fra Grønborgvejens Børneunivers og Søndermarkens Børnehus, der kigger forbi om formiddagen Med sig har de en masse hjemmelavet julepynt, som de pynter det store træ med.  

-Når børnene er færdige med pynterierne, har vi en lille lækker spiselig præmie til dem, for selvfølgelig skal de belønnes, når de sådan vil være med til at forskønne byen og pynte juletræet, siger formanden for Give Handel og Erhverv, Hanne Lund.  

Ice For Kids og ‘guld’ i isblokken 

Lørdag går det så løs klokken 10.00 i midtbyen, hvor der gøres klar til Is-skulpturfestival anno 2023.   

- Det gennemgående højdepunkt er naturligvis de arbejdende kunstnere, der skaber flotte værker ud af store isblokke. Men derudover vil der også være en masse aktiviteter, både for store og små hen over dagen. For eksempel kan man ‘grave guldklumper” ud af en stor isblok. Er man dygtig/heldig og finder den rigtige guldchip, så kan man vinde et gavekort på 1000 kroner til Give Handel og Erhverv. En aktivitet både for børn og voksne, fortæller Hanne Lund.

Vinderen af et gavekortet findes på Torvet klokken 14.45. 

Ingen isskulpturfestival uden Ice For Kids, og i år er denne herlige og populære aktivitet delt op i to grupper. Et hold for børn under 7 år og et hold bestående af børn over 7 år. 

- Her er det vigtigt, at børnene er ledsaget af en voksen, idet de jo skal arbejde med hammer og mejsel, så lidt guidning er godt. Her har vi også indhentet lidt ekstra hjælp fra Give GIF, der velvilligt stiller med voksne, der kan hjælpe til med Ice For Kids-aktiviteterne, fortæller Hanne. 

Skattejagt, gløgg, vild jonglør, museet og juleneg 

De gæve lokale FDF’ere er også på plads med hele to aktiviteter: En skattejagt rundt i byen, hvor der er en fin præmie til vinderne, og så har de igen i år gang i GHEs store container, hvorfra FDF’erne sælger gløgg, æbleskiver, kaffe og klejner.  

Der vil også være besøg af Museum Give, der er på plads med en aktivitet, ligesom Rotary også igen i år er klar med deres hyggelige stand, hvorfra der sælges juleneg og den nye glimrende bog “Et halvt hundrede hele historier fra Give”.  

Gaderne vil også komme til at genlyde af musik, og så er der spændende underholdning ved selveste Dyna-Mike, der er en kendt jonglør, og som jonglerer med alskens farlige ting lige fra motorsave til billeder af svigermor. 

Der vil også være mulighed for ansigtsmaling, og som et ekstra spændende pift, er det lykkedes Hanne at lave en aftale med Vægterne fra Vejle. 

Streetperformer og jonglør DynaMike underholder i midtbyen i Give til Isskulpturfestivalen i år. PR-foto

Syngende vægtere og lysshow af lokal ekspert 

-De vil ankomme til Give cirka klokken 15.30 og gå rundt i gaderne og synge byen til ro i mørkningen. Og apropos mørkningen så kan jeg kun opfordre folk til at kigge ned i byen og se de flotte isskulpturer, når der er blevet mørkt. Det er en helt speciel flot oplevelse, og når man så kan krydre den med synet af de flotte vægtere, der går og synger, så er det da bare med at komme af sted, lyder opfordringen fra Hanne. 

Det er også lykkedes at lave en aftale med hele Gives lysmand nr. 1, Kristoffer Agnoletti Wojcik, der vil præsentere borgerne for et flot lysshow i området omkring Boutique Mary. Det vil ske løbende hen over dagen – og hvem ved, måske også hen over hele weekenden.  

Priser på is og kunst på frost 

-Der er på alle måder lagt op til endnu en rigtig god og sjov Isskulpturdag med masser af ting på plakaten. Læg dertil, at butikkerne netop denne dag har lagt deres priser “på is”, så der vil også være en masse gode tilbud at komme efter, siger Hanne.  

Bonusinfo: Igen i år har Give Handel og Erhverv lavet aftale med Give Køleservice/Peder Bergstrøm om, at man låner en frysetrailer og fryser to af værkerne ned. De kommer så ud af frostboksen 1. juledag, og så kan man gå en tur ned i midtbyen og både nyde synet af skulpturerne og få travet lidt af julefedtet vær fra sidebenene. 

 Det er en god ide at have en voksen med, når man går i gang med et Ice For Kids-projekt. Foto: Skulpturby