Julehygge i Filskov: 36 søde og sultne børn til superfin julefrokost på kroen

Det er som bekendt store julefrokost-sæson, og det gælder ikke kun de voksne. Mathilde og Bo fra Filskov Kro havde således inviteret hele børnehaven i Filskov på julefrokost på kroen tirsdag den 5. december – og det blev en kanonhyggelig julefest. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

FILSKOV: 36 glade og herlige børnehavebørn indtog tirsdag formiddag med brede smil og masser af nissehuer den store sal på Filskov Kro sammen med 7 af deres pædagoger. De skulle nemlig til julefrokost på den gamle smukke hæderkronede kro, hvor værtsparret Mathilde og Bo havde invitereret til julehygge med god mad og julehygge.  

Ideen med at invitere byens børnehavebørn til julefrokost blev søsat i det tidligere kropar, Louise og Bent Bredvis Sandfelds tid, og efter et par sæsoner med corona blev den fine tradition genoplivet i 2022.  

Da Mathilde Kastbjerg og Bo Haubjerg overtog kroen i marts 2023, var det med en klar bevidsthed om, at den fine tradition skulle videreføres, og sådan blev det også.  

Så blev det store juletræ pyntet 

De 36 børn ankom med en masse hjemmelavet julepynt, som det store juletræ i krosalen blev pyntet op med. Meget af pynten klarede børnene selv at hænge op, men der måtte da også et par menneskelige kraner samt en stor stige til for at få de øverste etager af det 3-4 meter høje træ dækket til.  

Da træet var pyntet, skulle der naturligvis danses om juletræet, og så var der da ellers for alvor dømt julehygge på kroen. Vi fik endnu engang slået fast, at nissen sidder på loftet med sin risengrød, og at der også bor en lille nissemand samme sted. Det er heller ingen overraskelse, at Rudolf har en rød tud, og at julen varer lige til påske. God basal grundviden om julen, som de søde børn havde helt styr på - endda med musik til. 

Efter en fælles legestund, hvor der var en, der havde taget hundens kødben, stod den så på frokost. Og det endda en helt gratis en af slagsen.  

Det store juletræ i krosalen blev pyntet efter alle kunstens regler - og der skulle da også både en høj kromand og stige til for at nå helt til tops. Foto: Jim Hoff

Supersøde og velopdragne børn 

- Det er Peter Junge fra den lokale købmandsbutik, der har sponsoreret rugbrød og sodavand plus godteposer. Vi giver så maden og lægger lokaler til – og det er virkelig noget vi har set frem til. Det er jo vores første jul her på kroen som værtspar, og at hole julefrokost for de her dejlige børn, det er en helt fantastisk følelse, lød det samstemmende fra Mathilde og Bo, der diskede op med frikadeller, sild, æg og rejer, fiskefilet, leverpostej med bacon samt en masse tilbehør til de respektive retter.  

De 36 børn plus de voksne blev placeret ved fire runde borde og fik så efter tur lov til at forsyne sig ad libitum. Her skal der med det samme lyde en kæmpestor ros til både børnene og pædagogerne: Hvor var det en fornøjelse at se, hvor meget styr der var på tingene, og hvor pænt de 3-5-årige julefrokostgæster opførte sig. Der var ro på, der var køkultur - og de herlige unge mennesker hyggede sig bare gevaldigt ved det fine setup.  

Bo og Mathilde hjalp børnene godt på vej ved det store tag-selv-bord. Foto: Jim Hoff

Rugbrød med 4 stykker bacon, ja tak! 

At vi, når vi er på Filskovegnen, befinder os ude på landet med den medfødte sans for ægte mormormad, der følger med her, er vel næppe den store overraskelse. Og det blev lige understreget af en herlig ung mand, der nok mente, at hans første ret skulle være et stykke rugbrød med fire skiver nystegt bacon, mens en sød pige mente, at hun skulle ringe til sin morfar, så han kunne komme op og få en sildemad – naturligvis med en snaps til.  

- For det elsker han bare, lød det fra den unge dame med et stort smil.  

Dagens kulinariske højdepunkt fik vi så, da flere store skåle med risalamande kom på bordet med dertil hørende kirsebærsovs - smukt flankeret af nogle fade med hjemmebagte julekager. Her fik vi da i den grad rammesat begrebet “den søde juletid”. Lækkert var det.  

Men pludselig blev den hyggelige risalamande-seance afbrudt af noget larm nede fra rummet bag det store forhæng, der denne dag delte krosalen op i to halvdele. Et rum, der af Mathilde og Bo havde fået titlen “Julemandens Værksted”, da de 36 børn ankom.  

Smager det godt, unge mand? Gæt selv svaret. Foto: Jim Hoff

Og hvem dukkede så pludselig op? 

En af pædagogerne mente, at det måtte være en smed, der var i gang med at bøvle med nogle rør, men her blev hun hjulpet hurtigt og myndigt p rette spor af en hær af børnestemmer, der nærmest synkront med galde stemmer konstaterede, at “det helt sikkert er julemanden, der kommer nu”.  

Og som man siger, så skal man jo høre sandheden fra fulde folk og børn, og heldigvis var der ingen til stede af første kategori denne dag på kroen, så børnene fik eksklusivt ret: Det var vores rødklædte ven fra Nordpolen, der var landet med kanen ude i sneen på fodboldgolfbanen ved kroen – og han havde guf med til dagens julefrokostgæster.  

Han er nemlig gode venner med den lokale købmand, Peter, så han havde julesækken fuld af godteposer til børnene. Det indslag vakte naturligvis også stor jubel, også hos børnene, smiley, og dermed blev en perfekt julehyggedag hos de flinke krofolk, Mathilde og Bo, rundet af på allerbedste vis. 

På den konto på det være helt legalt at konstatere, at julen i den grad også er kommet til Filskov.  

Du kan se masser af fotos fra julefrokosten HER.