Krig og corona de værste modstandere til lokalt handelsliv - modsvaret er positiv markedsføring

Give Handel & Erhverv har afholdt den årlige generalforsamling, igen på Diagonalkroen, og her kunne foreningens formand, Hanne Lund, berette om både de udfordringer og den kampiver, man i foreningen er klar til at søsætte som modsvar på stigende priser og ditto energiomkostninger.

Af Jim Hoff - jimehoff@gmail.com

GIVE: - Covid-19, krig i Europa, stigende priser på indkøb af varer samt energiomkostninger.Ja, kom ikke og sig at detailbutikker og erhvervslivet ikke har været under pres de senere år.
Således lød det indledningsvist fra Give Handel & Erhvervs (GHE) formand, Hanne lund, da hun tirsdag aften i sidste uge efter en lækker og hyggelig omgang fællesspisning gik i gang med sin beretning om årets gang i foreningen i 2022. 

Og hun leverede også en del af den lokale løsning på det pres, som butikkerne og detailhandlen har været under grundet de indledningsvist omtalte udfordringer.
- Med de forhåndenværende udfordringer in mente er det vigtigt, at vi i GHE skal være endnu mere opmærksomme på, hvordan vi profilerer Give og gør den til den foretrukne handelsby.Vi skal hele tiden være opmærksomme på, at give kunderne gode oplevelser og god service – altså gøre det attraktivt at handle i fysiske butikker i stedet for netløsninger. Det ved jeg, at I alle er gode til, og som forening skal vi så bakke op med godmarkedsføring og fine aktiviteter, der trækker endnu flere kunder til, pointerede formanden.

Masser af aktiviteter hen over 2022

At det netop er godt benarbejde og udadvendte aktiviteter, der står på menuen, uanset tidernes ugunst, var 2022 et godt eksempel på i GHE.
Eventkalenderens første nedslag hed “Forår i Give” i starten af april, hvor den i samarbejde med GHE stod på gratis kage fra Nytorvs Bageri, FDF’erne lavede et flot påskeløb med stor deltagelse, hvor der var præmier og snobrød til alle deltagerne. Er rigtig familievenligt tiltag.

Selvom verden og dermed også Danmark led hårdt under eftervirkningerne af corona samt krigen i Ukraine formåede Give Handel & Erhverv at holde aktivitetsfanen højt i 2022 og sørgede for massevis af gode aktiviteter til borgerne. Fotos: Give Handel & Erhverv

At Give er kommunens største og mest aktive cykelby fik vi så beviser for,den 6. maj, da der blev arrangeret børnecykelløb på Torvet. Et velbesøgt løb, hvor børnehaverne var på besøg om formiddagen og tegnede på Torvet, så det til forveksling lignede et Tour de France felt. Der var masser af aktiviteter for både børn og vopksne, hoppeborge, gratis popcorn, samt ikke mindst tømrermester Torben Bruuns berømte cykelbowling, der blev flittigt brug hen over sommeren. 

Om aften kørte det hele videre i cyklingens tegn, idet Lions Club holdt sponsorcykelløb, og ind imellem disse to cykelløb havde foreningen entreret med et helt forrygende akrobatisk cykelhold fra Viborg, som lavede de mest halsbrækkende stunts på den tohjulede.

Postnord væltede både Give og Danmark

Og det cyklede videre den 18.-20. august, hvor feltet fra Postnord Danmark Rundt drønede  gennem byen.

- Her fik vi virkelig den fineste TV-omtale af en by, der virkelig tog godt imod rytterne og lavede fest ud af det. Her kan man da i den grad tale om positiv markedsføring af en by, konstaterede Hanne Lund. En positiv påsætning af Give på det positive danmarkskort, der i den grad fik et yderligere monumentalt positivt løft, da der den 20. august, på løbets afgørende løbsdag, for alvor igen cykel- og folkefest i byen Her var Give startby for det store cykelløb, og dermed var et kæmpe set-up i gang.

- Vi havde lejet storskærm, levende musik, hoppeborg til børnene og Torvet var sort af glade mennesker. Hele byen var klar til fest. Vi havde bl.a. fået lavet to kæmpebannere til rundkørslen ved Solhjulet – dem er der forhåbentlig nogle der er blevet rigtig glade for! Og igen duftede det af guld på Torvet, og igen med dressurrytteren Tobias Thorning Jørgensen i hovedrollen, idet han i samme uge var blevet dobbelt VM-mester i dressur. Naturligvis skulle han igen hyldes på Torvet for sine flotte og forbilledlige bedrifter. og flotte promovering af Give-området.

Events med fokus på det lokale

Igen i 2022 blev der afholdt Kunst og Skulpturfestival to gange. Første gang den 3. juni med temaet “Når det lokale bliver til kunst”, hvor lokale kunstnere fik foretræde.
Sanger, producer og komponist Esben Svane gav to koncerter, der var lokale trædrejere, veterankøretøjer, hoppeborg, gratis fadøl, gadeteater, gademusikanter som gik rundt i gaderne. 

Give Egnens Museum deltog, Plan D (stammer fra T-Birds) afsluttede dagen med et brag af en koncert.
Vores efterårs by-night blev afholdt den 2. september, hvor temaet var  ”Aktiv i Give”hoppeborge, trampoliner samt FDF’ernes bud på et klatrebjerg af bigballer. Udover disse aktiviteter havde man hyret med den topmusikalske duo Claus & Morten.

Halloween, Black Friday og Juleshopping

I uge 43 pyntede FDF’erne flot op til Halloween, og fredag den 25. November var det Black-Friday. Et event som uddeler Claus Villumsen og krofatter Henrik Henriksen endnu en gang tog sig godt af. Udvalget valgte i samarbejde med bestyrelsen at neddrosle aktiviteterne, så økonomien kunne bære. Der var mange mennesker og som vanligt er det især konkurrencerne der tiltrækker folk, konstaterede Hanne Lund.

Den traditionelle juletræstænding fandt sted den 26. november og igen var der masser af mennesker til tændingen. Der var gløgg og æbleskiver til alle og masser af godteposer.
Gennem mange år har det været en fast tradition, at JFM har lavet juleshopping ibyen. Men sådan er det ifølge Hanne Lund ikke mere.- Det valgte de ikke at gøre i 2022, da de ikke havde kapacitet til det. Vi besluttede, at det kunne vi ikke undvære, så vi arrangerede det selv. En glad vinder kunne derfor gå ud og bruge et gavekort på kr. 5.000.

I Give er de vilde med is

- Den 17. december blev en fantastisk isskulpturfestival afholdt. Vi havde denne gangvalgt at annoncere på TV Syd, og vi tror, det virkede. Aldrig har der været så mange mennesker som dette år, og de kunne nyde drillenisser, isdronningen, gademusikanter, iskunstnere samt Ice for kids og en del lokale foreninger, som var deltog med hver deres aktivitet.

Tømrermester Torben Bruun havde foreslået, at GHE købte en container og fik den rigget til, så den kan bruges af forskellige foreninger til events. Den nåede man lige at få hjem og gjort klar til, at FDF’erne kunne sælge kaffe, klejner og æbleskiver fra den.

- Gennem hele december opfordrede vi børn til at tegne tegninger og ønskesedler og lægge i julemandens postkasse på Torvet. Det er en succes – der bliver lagt så mange tegninger i og hver søndag i advent trækkes tre heldige vindere som får overrakt en gave af selveste julemanden, som i år måtte fryse lidt i sit hus – for vi skulle jo spare på strømmen, konstaterede formanden.

Udfordringer i samarbejdsklimaet med Jysk Fynske Medier


Hun kom også ind på nogle af årets større udfordringer i sin beretning. Således kunne Hanne Lund med udgangspunkt i generalforsamlingen i 2022 berette om, at samarbejdet med Jysk Fynske Medier har fyldt meget i det forgangne år. Det er der flere årsager til ifølge formanden.

-JFM har valgt radikalt at ændre på deres redaktionelle linje, således at der ikkeskrives om sport og kultur. Dermed er det minimalt, hvad der kan skrives om af aktiviteterne i Give. 

- Vi har derfor udfordringen med, at ligegyldigt hvor meget vi arrangerer, kommer vi nemt til at fremstå som en død by, når der ikke må skrives om det hverken før eller efter. Jeg har haft flere møder med chefredaktør Kim Dahl samt forskellige salgschefer. Foreløbig er det kulmineret i en afskedigelse af redaktør og journalist på GIve Avis gennem 13 år, Jim Hoff.

- Vi har i bestyrelsen derfor valgt, at konsekvensen af denne udvikling med mindre Give-stof i avisen må være, at vi ikke pt. kan underskrive en mediepartneraftale med JFM. Dette har så den konsekvens, at de ikke længere er medlem af GHE, idet de kun vil have en medlemsaftale, hvis de kan fradrage kontingentet i annoncekroner, fortalte Hanne Lund.

"Åh, hvor er det dog kommunalt"

Hun kom også ind på BID-samarbejdet, der blev betegnet som fint og konstruktivt. Hanne har også deltaget i flere møder med Vejle Kommune via blandt andet erhvervskontaktudvalgsmøder, hvor også andre handel og erhvervsforeninger deltager. Der har også været afholdt flere møder omkring bymidten og udviklingen heraf. 

- Gode møder, men alligevel fristes man til at sige: ”Åh, hvor er det kommunalt” for ting tager tid. Også byvisionspuljen har trukket ud i næsten det uendelige. Nu har der dog lige igen været et møde, og vi har ansøgt om flere midler fra Nordea-puljen, så der er en god chance for at vi i år får siddepladser, grønne områder samt leg i gaderne og på Torvet, kunne Hanne Lund afsløre.

Hun kom også ind på lokalplanen for midtbyen, hvor byens høringssvar medførte, at der ikke kommer bebyggelse i Gullestrups have samt at der nu gives mulighed for ændring til privatboliger i Vestergade.
Sammen med Give udviklingsråd har GHE også haft dialogmøder med såvel Vejle Kommune som folketingspolitikere angående afkørslen til ny motorvej. 

 På den konto får Give fredag den 10. marts af blandt andet den nye transportminister, som vil kigge på sagen.

Stor opbakning til GHE fra andre foreninger


Hanne Lund sluttede sin fine beretning med en tak til medlemmerne, foreningerne og aktivitetsudvalget for deres hjælp til aktiviteter. Dette tilsat en stor tak til Flemming Thisgård, Henning Larsen og Give Sværgods plus en gavekurvsbelønnet tak til Torben Bruun, som virkelig har vist sig som “byens mand” i forbindelse med diverse events og arrangementer.

 - Det er en sand fornøjelse, at idrætsforeninger, spejdere, humanitære foreninger og mange flere som gør det til et fælles projekt at vores by skal være et endnu bedre sted.Også tak til  Vejle Kommune for at være lydhøre overfor vores ønsker og er behjælpelige med praktiske ting.

Og til allersidst vil jeg takke bestyrelsen for et godt og konstruktivt samarbejde. Det er altid en fornøjelse at afholde bestyrelsesmøder. Vi får absolut noget lavet – men vi glemmer heller aldrig at have det sjovt og hyggeligt i hinandens selskab, lød det afslutningsvist fra Hanne Lund.

Eneste ændring i bestyrelsen var den, at Hanne Juhl træder ud, og hun bliver afløst af ejendomsmægler Lars Secher. Dermed ser bestyrelsen anno marts 2023 således ud: Hanne Lund, formand. Marianne Dragsbæk, Ulla Kristensen, Martin Tirsgaard og nyvalgte Lars Secher.