Leg, fællesskab og sportslige udfordringer: Give Golfklub er også for børn og unge

Give Golfklub kan i år fejre 30-års jubilæum, og her er der tale om en veldrevet og velfungerende klub, som vægter det sociale aspekt højt. Og det er også en klub, der meget gerne vil tage børn og unge spillere ind. Det er netop de helt unge denne artikel skal handle om.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

FORENINGSLIV: Golfklubben i Give har en del klubber i klubben, og det skal forstås på den positive måde. Der er for eksempel Mandagsklubben, Ladies Section og Men’s Section – alt sammen båret oppe af voksne medlemmer.

Men klubben har også en ungdomsafdeling, der består af de små mikrogolfere fra 5-9 år fra Giverafferne og juniorholdet, de 10-18-årige. Det er Morten Løvstad og Kristian Jakobsen, der er udvalgsformænd i denne afdeling, og det er også de to golfentusiaster, der er trænere for såvel Giverafferne som for juniorspillere.

Fra leg til golf hos Giverafferne

De kan berette, at der pt. er 3 spillere på Giverafferne; her har coronaen for alvor været hård ved klubben, for inden pandemien brød ud, var man oppe på omkring 30 af de helt små spillere.

- Hos Giverafferne er det hele meget legebetonet. Her går vi fra leg til golf og vi hygger os rigtig meget og har det sjovt sammen, fortæller Kristian. Og den påstand underbygges fint af, at de tre herlige små golfgutter sidder og får sig en fyraftensis efter veludført dåd på greenen.

Her koster det blot 200 kroner om året at være med, og klubben lægger golfkøller, bolde og andet nødvendigt udstyr til helt gratis. Giverafferne træner fra 16.00-17.00 og sæsonen kører fra 1. april til oktober.

 De tre Giveraffer hygger sig efter træningen med en dejlig kold is i sommervarmen. Foto: Jim Hoff

Svært at holde på de unge spillere

Juniorholdet kan mønstre omkring 20 unge, der kommer og træner hver mandag, og 8 af dem er også med på klubbens to turneringshold, der dyster mod en række lokale golfklubber samt Odense, der er med for at ’fylde op’, så der er hold nok i rækken at dyste imod.

- Pt. ligger Give 1 nummer 1 i deres række, mens Give 2 faktisk ligger nummer 2 i deres række. Vores to hold klarer sig altså rigtig godt, og det er rigtig fint, fortæller Morten Løvstad.

Den store udfordring med juniorgruppen er, at de når de bliver ældre, så søger de ofte af uddannelsesmæssige årsager andre græsgange – og så er de tabt for den lokale golfklub.

- Det er en problematik, vi deler med andre sportsgrene og foreninger, men heldigvis ser vi en positiv tendens. En del af de her spillere vender nemlig tilbage her til klubben, når er flytter hjem til byen igen – og det er jo glædeligt, siger Kristian og Morten.

 

 Fokus og koncentration er nøgleværdier, når der skal puttes. Her har spillerne 2 slag, og lykkes det ikke, vanker der fem armstrækninger. Foto:Jim Hoff

Fem trænere til 20 spillere – det funker

Tankegangen med en juniorafdeling er jo, at den skal være fødekæde til klubbens 4. divisionshold og holdet i kvalifikationsrækken. Der er da også et par spillere af egen lokal avl på holdene, men vi vil helt sikkert gerne have flere.

Juniorholdet i Give består naturligvis af lokale spillere fra Give, men der er også spillere fra Vandel, Tørring og Grejsdalen. Det er som sagt Morten og Kristian, er trænere holdene, men de har også tre faste hjælpetrænere, der giver et nap med til træningspassene om mandagen.

- At vi er fem til at træne de cirka 20 spillere, betyder jo at vi kan give dem god træning, hvor vi kan holde dem til ilden hele tiden. Kristian tilbyder også helt gratis nogle 20-minutters 1:1 træninger, hvor han coacher hver enkelt spiller – hvilket også giver meget rent golffagligt, fortæller Morten.

Indendørs træningsmuligheder på vej

Vinterpausen er en stor udfordring for klubben, for i de cirka fem måneder, hvor golfen ligger stille bliver spillerne dels lidt rustne, og dels er der simpelthen nogle af dem der finder andre græsgange, andre sportsgrene. Men nu er der håb forude.

- Vi har fået en sponsor i klubben, Lars Vegas Golf fra Egtved, og her kan spillerne eventuelt få mulighed for at træne indendørs i nogle fantastiske faciliteter og på den måde forlænge sæsonen. På den måde tror vi, at vi både kan gøre spillerne bedre og undgå en del af frafaldet hen over vinterpausen. For vi må bare erkende, at vi er i benhård konkurrence med sportsgrene som håndbold og fodbold. Og her kunne jeg godt tænke mig, at vi kunne få noget mere dialog og koordination omkring træningsdage/tider, så det hele ikke lige sker på én gang – for så er det, vi oplever, at vi bliver valgt fra, siger Morten.

 Morten Løvstad er formand for juniorudvalget og træner for juniorspillerne. Foto: Jim Hoff

Samarbejder gerne med skoler

Klubben fastholder det fine koncept med at invitere skoleklasser fra både folkeskoler, friskoler og efterskoler ud og spille golf, og det er også med til at give nye unge medlemmer.

- Vi kommer også meget gerne ud på skolerne og fortæller om klubben, tager golfkøller og bolde med osv. Vi vil rigtig gerne udbrede budskabet om vores fine klub og de gode ting, der er at hente for vores unge golfspillere her i klubben, siger Kristian.

Apropos unge spillere har Vores LokalAvis talt med de to juniorspillere Cecilie Jørgensen og Magnus Carstensen, der i en særskilt artikel her i avisen fortæller om deres oplevelser med at spille golf i Give Golfklub.

 Kristian Jakobsen er træner for både juniorholdet og Giverafferne. Han er selv en af klubbens tidligere juniorspillere, der har holdt fast ved Give Golfklub, Foto: Jim Hoff