Lokal forfatter på banen med bog der skal vække børns interesse for naturen 

For mange af nutidens børn er naturen ikke en naturlig del af deres hverdag. Deres kendskab til fugle, træer og dyr er på et lavt niveau, og det vil forfatter Jytte V. Damgaard fra Jelling nu lave om på via sin bog “Møllehavens Skjulte Skatte”.  

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

JELLING: - En dejlig højtlæsningsbog, hvor børn og forældre/bedsteforældre kan dele en god historie og lade naturen være omdrejningspunktet. De lidt større børn vil kunne læse bogen selv og kombinere den fiktive historie med fordybelse og faktatekster via QR-koder. 

Således beskriver forfatter Jytte Vestergaard Damgaard fra Jelling selv sin bog “Møllehavens Skjulte Skatte”, og intentionen med bogen er netop at drage børn ud i naturen, at liste noget naturkendskab ind i dem og den vej rundt skabe base for at børnene kan få nogle flere oplevelser i og med naturen - og meget gerne også indhente så meget viden om naturen, at de også får lyst til at passe på den. 

Både analog og digital 

Jytte er uddannet lærer og cand.pæd.psyk, og i sin varedeklaration af bogen tøver hun ikke med at kalde “Møllehavens Skjulte Skatte” for nytænkning indenfor børnebogsbranchen. 

-Bogen er en hybrid mellem fiktion og fakta, og via QR-koder er der adgang til fakta-tekster, billeder og lyd. Bogen er både analog og digital. Det er en mindful bog, hvor børn får en lille pause fra konflikt og ufred. Gennem leg/læsning og læring inspirerer bogen til nysgerrighed på den nære natur, som børnene har i deres egen baghave eller nærmeste buskads og skov, fortæller Jytte, der ydermere kan fortælle, at “Møllehavens Skjulte Skatte” er en højtlæsningsbog fra 5-års alderen og egenlæsning til børn i 8-12-års alderen. 

Omdrejningspunktet i bogen er de to børn Bosse og Vildes oplevelser i Møllehavens natur. De to friske børn finder naturligvis en vildt spændende skat mellem ruinerne i den gamle mølle, og på deres vej gennem Møllehaven støder de på en masse dyr, fugle og træer, som man kan få en masse viden om ved at trylle sig ind en masse informative faktabokse via de i bogen indsatte QR-koder. Og det fungerer rigtig godt. 

 

Højbjerg: En vigtig bog 

To lokale forfattere fra Jelling, Jim Højbjerg og Aage Brandt, har begge lavet en anmeldelse af Jyttes bog, og disse anmelder har vi plukket lidt og bringer dem her i spalterne. 

Jim Højbjerg påpeger, at vi lever i en tid, hvor mange bliver fremmede over for naturen, og det de kender til den, er naturudsendelser på tv. Derfor er en bog som "Møllehavens skjulte skatte" vigtig, idet forfatteren formidler en glæde og kærlighed til naturen og viser, hvordan man selv kan få del i denne oplevelse. De dejlige illustrationer formidler budskabet fint og supplerer teksten på fineste måde. Så læs bogen og bliv inspireret til en tur ud i den danske natur. Den får fem agern og fire fuglefløjt. 

Hyggelig bog med indbygget naturbegejstring 

Aage Brandt noterer sig blandt andet, at bogens kombination af fiktion og fakta giver læserne mulighed for at dykke ind i virkeligheden ved at anvende sin mobil og zoome ind på QR koderne, der er integreret i teksten, og se naturens billeder, høre lydene og blive klogere på de mirakler, vi er midt i, når vi færdes i naturen.  

-Jeg synes, at bogen er indbydende, i passende format, med lækkert glat indbindingsmateriale, og en rigtig god lokkende forside-tegning, samt fine illustrationer af to nysgerrige og spændte børn på opdagelse. Bogens fortælling om de to børn Vilde og Bosse på uledsaget oplevelse i naturen er hyggelig og smitter læseren/læserne med børnenes uhæmmede oplevelsestrang og forfatterens smittende naturbegejstring.  

Helt oplagt til både biblioteket og klasseværelset 

Aage Brandt påpeger, at de indbyggede fakta-oplysninger kan anvendes i undervisningssituationer, både i situationer, hvor børn og forældre/bedsteforældre får lyst til at gå på opdagelse i den rigtige natur og se, om de kan genkende billederne og lydene fra mobilen i virkeligheden - en slags natur-skattejagt, som både kan give lidt frisk luft og bevægelse af de sidde-trætte lemmer. 

-En rigtig god ide i vore skærm-tider. Bogen kan også danne basis for undervisningssituationer i skolen, hvor historien kan være oplæg til naturundervisning ude i virkeligheden, og ikke på en skærm eller et lysbillede. Min svigerdatter, der er uddannet biolog, mener, bogen bør være at finde på skolebiblioteket - og burde kunne rekvireres i klassesæt. Jeg er enig i hendes vurdering - med min erfaring som skolelæge gennem 15 år: Alt, hvad der kan lokke børnene og deres lærer op fra stolene og ud i den virkelige natur og verden, er både lærerigt og godt for kroppen, konstaterer Aage Brandt. 

Bogen kommer også som e-bog, ligesom der er knyttet en hjemmeside til bogen: bosseogvilde.dk.  

 

Lærer og cand.pæd.psyk Jytte Vestergaard Damgaard fra Jelling er på banen med en bog, der skal lære børn mere om naturen - både med analoge og digitale virkemidler i værktøjskassen. Foto: Jim Hoff