Lokal verdensvirksomhed: Erhvervsministeren dybt imponeret over Welcon

Erhvervsminister Morten Bødskov og det lokalt valgte folketingsmedlem Birgitte Vind besøgte mandag den lokale vindmølletårnproducent, Welcon, mellem Give og Brande. Her var indgangsvinklen for besøget fokus på den grønne omstilling og grønne industriarbejdspladser i provinsen, ligesom Welcon fik mulighed for at vise virksomheden frem. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

ERHVERV: Vidste du, at når vi taler om produktion af tårne til vindmøller, så ligger verdens største tårnfabrik i Svindbæk mellem Give og Brande. Her finder vi virksomheden Welcon, der ejes af brødrene Jens og Carsten Risvig Pedersen. De kommer fra Brande og er henholdsvis administrerende direktør og bestyrelsesformand. Welcon blev etableret i 1985, og virksomheden er i flere omgange blevet udbygget og opgraderet.  

Senest i 2022/23, hvor virksomheden på bagkant af en udmelding fra regeringen om en femdobling af dansk vindenergi i 2030 med lokale KT Erhvervsbyg som tæt samarbejdspartner iværksatte en udvidelse på 30.000 kvadratmeter bygninger og 45.000 kvadratmeter befæstet lagerareal samt 11 hektar belægning. Man råder over 15 monterings- og svejselinjer, alt sammen med henblik på at etablere et effektivt produktions-setup med moderne teknologier som en nødvendig basis for en effektiv og konkurrencedygtig masseproduktion af høj kvalitet.  

 

Erhvervsminister Morten Bødskov og det lokalt valgte folketingsmedlem, Birgitte Vind, besøgte mandag vindmølletårnproducenten Welcon - og var meget begejstrede for det, de så på rundturen. Foto:Jim Hoff

Har investeret 1,2 milliarder i udbygning af virksomheden 

Mandag havde virksomheden besøg af erhvervsminister Morten Bødskov (S) og det lokale folketingsmedlem Birgitte Vind (S), der er valgt i Vejle Sydkredsen.  

-Vi kommer her på Welcon i dag i forbindelse med regeringens fokus på den grønne omstilling, grønne industriarbejdspladser og provinsen, og regeringens arbejde med at nedbringe sagsbehandlingstider, så det bliver lettere at være en virksomhed, der bidrager til den grønne omstilling, forklarer Birgitte Vind, mens Jens og Carsten Risvig gør klar til en kort introduktion i konferencerummet, inden den store rundvisning på virksomheden.  

-Vi har nu bygget ud og opgraderet for 1.2 milliarder kroner. Vi har 120.000 kvadratmeter under tag og der er ansat 1000 medarbejdere. Vi har med udvidelsen nu en årlig kapacitet til at bearbejde 200.000 ton stål til vindmølletårne samt yderligere 40.000 ton stål til Stiesdals (Welcons faste samarbejdspartner, red.) flydende fundamenter. Vi har bygget et 210 meter lang ny hal, hvor vi maler tårnene - det største i Europa, og vi er den største producent af vindmølletårne i Europa, og måske endda i verden efter denne her udvidelse, fortæller Jens Risvig.  

 

Administrerende direktør og indehaver Jens Risvig Pedesen fortæller her erhvervsministeren og Birgitte Vind om Welcon. Foto: Jim Hoff

Udfordringer på transportvejene til Esbjerg 

Halvdelen af de tårne Welcon producerer eksporteres til USA, og med de nye teknologiske muligheder producerer virksomheden nu off-shore tårne med en diameter på op til 10 meter i diameter. Og det er godt for eksporten, men det giver nogle mere lavpraktiske udfordringer omkring logistik og transport.  

-VI har en fast transportrute med vores tårne her fra Svindbæk til havnen i Esbjerg. En rute der i forvejen grundet smalle veje og mange sving ikke alle steder er ideel til den slags transport her. Og det er klart, at jo større tårnene bliver i diameter, desto bedre veje kræves der, så vi kan komme sikkert og trygt frem til Esbjerg. Her håber vi på fra hjælp fra ministeren, konstaterede Jens Risvig.  

Her kunne Morten Bødskov fortælle, at han er bekendt med problematikken. 

-Samtlige borgmestre i de kommuner der ligger i “korridoren” fra Svindbæk til Esbjerg, har sendt et brev til mig om de her udfordringer. Så vi er i dialog om de her udfordringer. Det er klart, at vi i erhvervsministeriet skal være med til at sikre optimale transportforhold for en virksomhed som Welcon, der jo med sin eksport og store produktion er en meget vigtig spiller på markedet for grøn omstilling, pointerer Bødskov.  

Producerer 30 tårne om ugen 

Til den melding kunne Jens Risvig supplere, at man grundet en helt unik placering midt i Jylland er udfordret i forhold til mange konkurrenter i Europa, der har valgt at lægge deres virksomheder i europæiske havnebyer og dermed har en fordel, hvad angår transport og logistik.  

-Det handler om historien her. Der var vores far, der for mange år siden grundlagde virksomheden her i Svindbæk, og så har virksomheden udviklet sig herfra. Og det er jo ikke beliggenheden, vi vælges ud fra, det er kvaliteten af vores arbejde – her på verdens største tårnfabrik. Vi producerer 30 tårne pr. uge, mens vores nærmeste konkurrenter ligger på 10 pr. uge. Det siger jo noget om vores effektivitet og produktivitet, konstaterer Jens Risvig. 

Verdens største producent af vindmølletårne skal naturligvis også have en af verden største og stærkeste kraner - og den hedder selvfølgelig Rex, som i T-Rex. Foto: Jim Hoff

Robotteknologi helt afgørende 

Kombinationen med at holde en høj produktivitet og samtidig også holde en høj kvalitet er funderet i indførslen af robotteknologi. Det er ifølge Jens Risvig med til at effektivisere processen i produktionen af tårnene.  

-Vi har som sagt omkring 1000 ansatte i virksomheden, og her har vi en del udenlandsk arbejdskraft. Det er rigtig svært at finde dansk arbejdskraft, eksempelvis smede, så i dag har vi ansat folk fra 22 forskellige nationer, mestendels Østeuropa, men vi får også flere og flere vietnamesere ansat. De har i Vietnam en stor tradition med skibsværfter og stålindustri, så de folk her ved nok, hvad det drejer sig om. Og jeg vil bare understrege, at vi har dygtige arbejdere her på Welcon, ellers kunne vi jo heller ikke producere på det niveau, vi gør. 

Erhvervsministeren spurgte ind til, hvor Welcon får sit stål fra, og her kunne Jens Risvig fortælle, at det er fortrinsvis Sydkorea, Tyskland og DanSteel i Frederiksværk, der leverer stålet til produktionen. 

En veloplagt Morten Bødskov var imponeret over de store stålringe, der udgør elementer, der tilsammen bliver til vindmølletårne. Foto: Jim Hoff

Imponerende rundtur 

Efter denne intro- og spørgerunde, var der dømt sikkerhedssko og gulve veste til dagens delegation fra folketinget, der under kyndig og kompetent guidning af Carsten og Jens Risvig Pedersen fik en guidet rundtur i produktionshallerne på Welcon.  

Det blev til flere positive udbrud fra både Bødskov og Vind, der begge var meget imponerede over størrelsen af produktionen, de store elementer til tårnene og den effektivitet, som den manuelle og digitaliserede arbejdskraft til sammen udgør på Welcon. Mange husker nok tv-serien ‘Størst’ med Peter Ingemann, og her må man bare sige, at den gæve og jordnære journalist faktisk burde kigge forbi her i Svindbæk. Her er der da i den grad potentiale til en flot udsendelse.  

Efter rundturen leverede såvel Birgitte Vind som Morten Bødskov masser af rosende ord om det, de netop havde oplevet på verdens største producent af vindmølletårne. Damerne først, så her kommer Birgittes ord om oplevelsen. 

Bødskov: Vi skal være stolte over at vi har sådan en virksomhed i Danmark 

- Hvor er det bare fantastisk, at vi i Vejle Kommune har så stærk en virksomhed som Welcon. En virksomhed, en af Vejles største, der er med til at fremme den grønne omstilling, og som vi så absolut skal være stolte af ligger i vores kommune. Og så synes jeg, det er virkelig stærkt, at virksomheden har valgt at holde fast i sine rødder og er blevet her i Svindbæk. Dejligt at vi i dag fik den vist frem for erhvervsministeren, så han kan se, hvad vi også kan her på egnen, siger Birgitte.  

Morten Bødskov var også fuld af beundring over det, han lige havde oplevet. 

- Det har været en fantastisk oplevelse at se denne flotte og store virksomhed. Rigtig spændende at komme rundt og se, hvordan man arbejder med høj faglighed og moderne teknologi på en stor virksomhed som Welcon, og interessant at få et indblik i det fine håndværk, man udfører her.  

- Vi skal i Danmark være stolte af at have den slags virksomheder, som leverer vindmøller i store dele af verden, og som er førende indenfor vindmølleindustrien. Samtidig også kredit til Welcon for at være med på den grønne omstilling, lyder det anerkendende fra erhvervsministeren.  

Og det var da positiv snak, der i den grad var vind på Jens og Carsten Risvig Pedersen mølle!  

Carsten Risvig Pedesen (tv.) forklarer her, at Welcon modtager sit stål fra lande som Sydkorea, Tyskland og fra DanSteel i Frederiksværk. Foto: Jim Hoff