Med øl og vin i blodet: Malthe er kommet i lære i forældrenes vinforretning

Mange har nok bemærket et nyt ansigt hos Kælder-vin det sidste halve års tid, idet 23-årige Malthe Overmark er blevet en fast del af personalet i den hyggelige vin- og specialitetskælder. August 2023 kom han nemlig i lære i butikken som butiksassistent – naturligvis med speciale i vin. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DET GODE BUTIKSLIV: Som fader, så søn, siger et gammelt ordsprog, og det passer egentlig ret godt på situationen hos Kælder-vin i disse måneder. For her er indehaverne Pia og Johnny Mortensens søn, Malthe Overmark, nemlig blevet en fast del af butikken, idet den unge mand august 2023 startede i lære i butikken som butiksassistent – og hans speciale indenfor butiksbranchen handler naturligt nok om vin. Passer ret godt ind i konceptet, må man sige. 

Arbejder meget med events og arrangementer 

Hans lærlingeforløbe varer to år, idet han kom ind som læring med en HHX-uddannelse, og dermed kan man spare et år i uddannelsesforløbet.  

-Jeg er så i praktik/i lære her i butikken på de tre faste åbningsdage torsdag, fredag og lørdag, hvor jeg arbejder med ekspeditioner, rådgivning osv., ligesom jeg også er her næsten hver onsdag. Derudover arbejder jeg ud i kulissen med at arrangere diverse events og smagninger på benene – og det kan jeg jo godt gøre hjemme fra min faste bopæl i Aarhus, fortæller Malthe.  

Udover arbejdet i butikken i Give har han i alt 6 skoleforløb af hver en uges varighed. Det foregår på Business College Syd i Mommark på Als, og her er eleverne samlet en uges tid ved hvert forløb. 

Malthe har som sagt været i gang i butikken i et halvt års tid, og han har i den periode leveret 1 officiel vinsmagning og 3 officielle ølsmagninger - plus en del private smagninger. 

-Der er ingen tvivl om, at jeg brænder rigtig meget for at lave events og smagninger. Og her vil jeg sige, at lige nu er det primært ølsmagninger, der er mit speciale. Men der er flere og flere vinsmagninger på vej, for det er bestemt også vildt spændende, fortæller Malthe.  

 Malthe har fået ansvaret for Kælder-vins ølafdeling - og her har han skaffet en del nye spændende varer ind på hylderne. Foto: Jim Hoff

Er du født med øl og vin i blodet? 

Nu ligger det jo lige til højrebenet at formode, at han har fået en medfødt interesse for øl, vin og spiritus med den familiemæssige baggrund, han har.  

-Er du født med øl og vin i blodet? Vil avisens udsendte godt vide.  

-Både og. Tidligere interesserede jeg mig faktisk ikke så meget for de her ting, men da jeg så flyttede til Aarhus og fik nogle venner, der gik vildt meget op i special-øl, og de vakte min nysgerrighed specifikt på det område. Det der fascinerer mig her, det er det gode håndværk og det, at man faktisk kan lave øl af meget, meget høj kvalitet, og øl til vildt mange lejligheder – det synes jeg er virkelig spændende, pointerer Malthe.  

Fra sko/tøjbutik til Kælder-vin 

Han arbejdede på et tidspunkt i en sko- og tøjbutik i Aarhus, men følte at han hverken ville gå den vej eller læse videre, så han forhørte sig, om muligheden for at komme i lære i butikken hjemme i Give. 

-Jeg tog en snak med min mor og far i forhold til, hvad de tænkte om, at jeg kunne starte i lære i butikken. Den var de med på, og ja, det er da lidt specielt at arbejde så tæt sammen med sin familie i hverdagen. Meget af snakken kommer jo også privat til at handle om vin, events osv. Og det er da også noget andet, at ens chef er ens far eller mor – men det går nu fint med det. De vil jo kun mit bedste, og der er jo også dage, hvor jeg kan arbejde hjemmefra og være mig selv, konstaterer den unge mand med et stort smil. 

Kronprins? 

Nu kan man jo ikke lade være med at tænke “kronprins”, når junior træder ind i gesjæften som elev. Ligger det i kortene, at Malthe på et tidspunkt overtager gesjæften, når Pia og Johnny går på pension? 

-Jeg tænker faktisk overhovedet slet ikke på det på den måde. Her og nu har jeg nogle opgaver i Kælder-vin, som skal løses. Jeg synes jo, det er en helt fantastisk og unik butik, som det er spændende at være en del af. Jeg kommer ind med en moderne og ung tilgang til markedsføring, det er her, jeg bruger en del kræfter - og synes det er fedt jeg på den måde kan bidrage med noget nyt. Om jeg er kronprins og skal tage over en gang? Det har jeg som sagt ikke tænkt på. Det er ikke en del af planen nu, men det er heller ikke sådan, at jeg her kan sige, at jeg ikke vil det på sigt, pointerer Malthe og tilføjer:  

-Det er fedt at arbejde her, hvor man via sit arbejde kan komme ud på nogle fede vinrejser og gode oplevelsesture. Det er da et kæmpeplus i min verden, at man kan komme ud at rejse med sit arbejde.  

Give-Rommen 2023 blev udvalgt af publikum til en hjemmekamp i håndbold - og her var det Malthes blend, der løb af med sejren. Det kan den unge mand godt leve med. Foto: Jim Hoff

Løfter markedsføringen ind i den nye tidsalder 

Med Malthes indtog i butikken har Johnny og Pia fået en vaskeægte øl-specialist ind i butikken, og netop dette område har Malthe nu fået ansvaret for. 

-Jeg står 100 procent for ølafdelingen. Det er mit område, og her har jeg det fulde ansvar. Og det går jeg rigtig meget op i. Jeg har taget et par nye bryghuse ind her i butikken, og på den måde været med til at udvikle og forfine sortimentet i ølafdelingen. Vi kører med større udvalg og højere kvalitet, men det er samtidig også en kunst at lære folk at drikke special-øl og tage det til sig som en unik mulighed for at gå andre veje med øl, siger Malthe, der 14. marts afholder en åben ølsmagning i kælderen - delt op i to seancer klokken henholdsvis 18.00 og klokken 20.00. 

- Dejligt at køre de her smagninger på ”hjemmebane”, så føler man sig bare safe, og jeg glæder mig allerede.  

Malthes ølklub - og fodbold

Malthe har også laver en ølklub i Kælder-vin, hvor en der pt. er 6 med i klubben. Folk i 30-50-års alderen, og der er selvfølgelig plads til flere. 

-Her får man en ny lækker øl hver måned, og på sigt er det meningen, at vi skal ud på nogle ølsmagningsture både her i Danmark og i Tyskland – akkurat som man gør det i min fars vinklub her i kælderen. 

Når Malthe ikke fortæller om øl og vin og laver markedsføring for Kælder-vin, så er han en del sammen med kæresten og familien, ligesom der også er tid til at spille lidt fodbold og løbe nogle ture i den smukke natur i Marselisskoven i Aarhus.  

-Nogle vil måske mene, at jeg er lidt sådan en “gammelfar-type”. En der elsker ældre musik fra 80’erne og 90’erne, en der elsker god vin osv. Men jeg hygger mig jo bare med de ting, jeg godt kan lide - også arbejdsmæssigt, og det er vel ikke så dumt endda, lyder det fornuftige pointe fra den 23-årige butikselev med speciale i vin. 

 

 I alt to år skal Malthe stå i lære som butiksassistent med speciale i vin - og han har som vi kan se, gode folk i ryggen. Foto: Jim Hoff