Med på den grønne delebølge: Nu får Gadbjerg også en delebil 

Borgerforeningen i Gadbjerg har indledt et samarbejde med ByensBil.dk, så borgerne fremover kan råde over en delebil. Bilen får fast holdeplads ved Hotel Margrethe og kan bookes på nettet. Tirsdag aften blev bilen og konceptet præsenteret for godt og vel 30 borgere ved Gadbjerghallen. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

GADBJERG: Kunne du godt bruge en ekstra bil en gang imellem, men har du ikke lyst til at smide gode jyske dollars efter bil nr. 2, så skal du lige læse med her. Især hvis du er fra Gadbjerg og nærmeste omegn.  

Borgerforeningen i Gadbjerg har taget et godt grønt initiativ, idet man har indgået en aftale med konceptet ByensBil.dk, hvilket betyder, at man fremover kan låne/låne/booke en delebil, der vil få fast holdeplads ved Hotel Margrethe. 

Bilen er en Suzuki Swift hybrid, og det er Arne Vestergaard Andersen fra landsbyen Højmark ved Ringkøbing, der sammen med sin hustru og søster står bag konceptet. Et koncept der havnede på tegnebrættet i 2014, og som blev effektueret i 2015.  

I tæt samarbejde med Vejle Kommune og lokale sponsorer 

I dag har ByensBil.dk over 50 delebiler fordelt over hele landet, og sidste skud på stammen er altså Gadbjerg, hvor konceptet blev introduceret for borgerne tirsdag aften ved Gadbjerghallen. Først fik borgerne et kig på bilen, hvor der ganske elegant blev sparket dæk både med de højhælede og træskoene. 

Bilen er et resultat af et grønt samarbejde mellem tre parter: Byens Bil.dk, Gadbjerg Borgerforening og Vejle Kommune. 

-Vejle Kommune har sponsoreret 30.000 kroner, og så har gode lokale sponsorer fundet 20.000 kroner, så vi tilsammen når op på de 50.000 kroner, det koster at få bilen/konceptet til byen, fortæller Jens Peter Jørgensen fra borgerforeningen.  

 

Arne Vestergaard Andersen er idemanden bag ByensBil.dk, og han besøgte tirsdag aften Gadbjerg, hvor han forklarde de fremmødte borgere om konceptet. Foto: Jim Hoff

Grøn løsning på transportproblemer på landet 

Efter den klassiske “dæksparkning” og nysgerrige blikke på bilen fortalte Arne Vestergaard Andersen om konceptet i cafeteriet for de godt og vel 30 fremmødte Gadbjergborgere. Først fik vi historien om, hvordan konceptet så dagens lys.  Da han i 2014 startede ByensBil, ville han afhjælpe de transportproblemer, der kan være forbundet med at bo på landet.  

Problemer han selv havde tæt inde på livet – og problemer man sagtens kan relatere til i Gadbjerg, hvor busserne ikke kører i weekenderne, og hvor toget heller ikke mere stopper for at samle passagerer op.  

”Nå, men så må jeg jo selv gøre noget”

I 2014 fik Arne så ideen om en delebil i Højmark, og da andre ikke gjorde noget ved sagen, sprang han selv til og realiserede konceptet.  

-En delebil i Højmark gjorde det muligt at booke en bil i et ønsket tidsrum, hvor man kunne slippe for de mange udgifter, der ofte er forbundet med billeje. Og så var vi i gang. 

Og efter et lille års tid tog projektet fart, idet ByensBil.dk fik delebiler i Ringkøbing, Borris, Højmark, Lem, Skjern, Spjald og Videbæk - og i dag er der som tidligere nævnt over 50 delebiler fordelt ud over det meste af landet, senest med 5-6 biler i Køge og nu også en bil i Gadbjerg. 

 

Minna Hansen var den første til at springe ind i bilen for at se den an - og hun var godt tilfreds. Foto: Jim Hoff

Blev medlem eller lej bilen 

Helt grundlæggende går konceptet ud på at gøre det nemmere at bo i de danske ydre områder. Konceptet tilbyder et alternativ til at have egen bil, man gør transport/mobilitet tilgængelig for alle, og så er der naturligvis også en grøn bagtanke, idet man reducerer antallet af personbiler til gavn for miljøet.  

Man kan tilgå delebilen på 2 måder: Man kan blive medlem af ByensBil.dk. Det koster et fast årligt beløb på 399 kroner, eller man kan leje bilen, hvilket gør det cirka 20 procent dyrere, og så skal man have med i ligningen, at medlemmer har fortrinsret på bilen. 

Booking online 

Bilen bookes online via et personligt login, og man betaler kun for sit forbrug. Man kan booke bilen fra en halv time og opefter ad gangen, og her skal man ikke bekymre sig om service, værkstedsregninger, banklån osv. Alt dette sørger Arne og hans folk for, ligesom han også sørger for en fast månedlig hovedrengøring af bilen.  

-Når man booker bilen på nettet, får man tilsendt en kode til nøgleboksen ved bilen, og hvis man er medlem, og bilen er booket, så stiller ByensBil.dk en bil nr. 2 til rådighed, hvis man er ude i god tid (2 dage før, red.)  med sin booking, oplyste Arne Vestergaard.  

Har godt fat i andre byer efter indkøringsperiode 

Han forklarede ydermere, at med hensyn til optankning af bilen, så skal man som udgangspunkt kun tanke bilen, hvor den er under kvart fyldt, eller skal man blot tanke efter behov.  

-Og vi forventer naturligvis også, at man gør rent efter sig i bilen og ikke efterlader madæsker fra McDonalds, tomme flasker osv. Vi leverer ikke bilen med børnesæder, men det kan man jo klare lokalt med et fast sted, hvor man kan afhente børnesæder. Og så håber jeg da, at det her er et koncept I vil bruge flittigt her i byen. Min erfaring siger, at man lige skal i gang, og folk skal lige opdage det smarte ved konceptet. Men så kører det også; det har vi set i mange andre byer, fortalte Arne Vestergaard. 

Der mødte godt og vel 30 borgere op til infomødet om Gadbjergs nye delebil. Foto: Jim Hoff

Borgerforeningens formand: Håber på positiv energi omkring projektet 

Formanden for borgerforeningen, Ole Lange, sluttede seancen af med en opfordring til folket. 

-Det her er et spændende projekt, og jeg håber, at vi her i byen kan skabe en masse positiv energi omkring delebilskonceptet. I har fået uddelt en folder, hvor der står en QR-kode på, og scanner I den ind, ryger I direkte ind på hjemmesiden www.byensbil.dk, hvor I bliver medlemmer. 

Nabobyen Givskud har forøvrigt også i et par år haft delebilskonceptet fra ByensBil.dk, og her er der kommet fint gang i bilen. 

Bonusinfo om ByensBil.dk  

Mere end 500 medlemmer der fast bruger bilerne  

Mere end 350 lejere pr. år.  

Mere end 600.000 kilometer om året.  

1 delebil erstatter mellem 4 og 12 biler  

En delebilist kører typisk færre kilometer  

Delebilisme øger bevidstheden om, at det er vigtigt at tænke anderledes  

 

 Delebilen er en Suzuki Swift hybrid og vil fremover holde på pladsen ved Hotel Margethe. Foto: Jim Hoff