Mette Kierkgaard blown away: Ministeriel hyldest til det fantastiske aktive idrætsliv for ældre i Give

Mandag lige over middag var der hektisk aktivitet ved og omkring Plejecenter Kastaniehaven. En perlerække af gode frivillige fra senioridrætten, byrådspolitikere samt ældreminister Mette Kierkgaard (M) blev spottet med noget så ikke-politisk som kroketkøller i hånden iført brede smil og ualmindelig godt sommerhumør, mens de bevægede sig for livet. Og hvorfor nu det? 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

Det gode foreningsliv: - Jeg er helt og aldeles blown away. Hvor er det fantastisk at mærke, hvor meget I er fælles om det gode idrætsliv for de ældre her i Give. Det er lige fra butiksassistenten til byrådspolitikeren, der er flot involveret i at give byens og egnens ældre et godt aktivt liv. Det er rigtig stærkt. 

Ovenstående udsagn leverede landets ældreminister Mette Kierkgaard (M), da hun mandag gæstede Give i forbindelse med Vejle Kommunes fokus på konceptet ”Bevæg dig for livet”. 

Her har kommunen eksempelvis fokus på borgere, der befinder sig i gruppen 60+, og det har man i høj grad også hos Give GIF i Give, blandt andet med afdelingen ’Aktive Ældre’. Det er den overordnede vision for Vejle Kommune at bevæge så mange mennesker i målgruppen fra inaktivitet til aktivitet – en ambition de så absolut deler med Give GIF og Aktive Ældre. 

Spotlight på Give GIFs indsats med ældreidrætten 

Ministerbesøget gik i sin enkelthed ud på, at Give GIF fik mulighed for at præsentere sit koncept for Mette Kierkgaard, samtidig med at Vejle Kommune stillede i tæt på stærkeste opstilling både på politikerfronten og med hensyn til de gode folk, der i forvaltningerne og de respektive udvalg skal være behjælpelige med, at foreningerne får de bedst tænkelige arbejdsvilkår. 

Det lokale idrætsliv stillede også i en stærk opstilling, idet A-kæden denne dag bestod af Gerda Jørgensen, formand for Give GIF (og byrådspolitiker for Venstre), Poul Mikkelsen, aktivitetsudvalgsformand, Aktive Ældre og krolf-fællesskabet under Give GIF. Susanne Rye var på plads som ambassadør for gå-fællesskabet, Anna Marie Bjørnskov som tovholder for idræt for psykisk sårbare, mens Rikke Ringsted, centerleder hos Kom og Træn, også var på plads. 

Borgmester uofficiel Givemester i krolf 

De folkevalgte og de frivillige mødtes med ældreministeren foran indgangen til Kastaniehaven, og efter en velkomst leveret af borgmester Jens Ejner Christensen (V), drog forsamlingen om på krolf-banen, der ligger på græsplænen ved Kastaniehaven. 

Her fik ministeren, borgmesteren og udvalgte byrådsmedlemmer lejlighed til at svinge krolf-køllen. Akkurat som ved det sidste kommunalvalg, var det borgmesteren, der løb med sejren, og det blev pudsigt nok fejret med det klassiske V-tegn – og det kan man jo så lægge flere fortolkninger over i, smiley. 

Poul Mikkelsen fortalte efterfølgende om krolf-tiltaget, der traditionelt kører udenfor, mens man også tilbyder petanque. Tæppecurling og billard kører inden døre i vinterhalvåret, og så er der også Tirsdags-Træf hver tirsdag i Huset, hvor man spiller diverse spil og hygger sig over kage og kaffe. 

- Uanset hvad vi laver, hvilken aktivitet vi har gang i, så er det helt sikkert, at det vigtigste er kaffepausen, lød det med et skævt smil fra den aktive herre og frivillige ildsjæl gennem mange år. Det med vigtigheden af kaffepausen, kunne samtlige byrådsmedlemmer nikke seriøst genkendende til, skal denne reporter lige hilse at sige. 

Borgmester Jens Ejner Christensen var nådesløs på krolfbanen. Han vandt i sikker stil over Mette Kierkgaard og partifællen Gitte Frederiksen .Og det endda med en socialdemokrat-rød kugle. Foto: Jim Hoff

Gå-værter der gør en forskel 

Efter borgmesterens triumf på det grønne græs, man er vel landmand, var det Susanne Rye fra Give GIF, der fik æren sammen med en af de faste deltagere af at føre an i en lille gåtur, hvor konceptet blev præsenteret for Mette Kierkgaard. 

- Det hele startede med gåture i plantagen hver søndag formiddag, men så bredte det sig til gåture for folk, der måske er knap så mobile, men som trænger til både motion og social kontakt. Jeg opdagede behovet på en pudsig måde. Der kom nogle kvinder ind i butikken, hos Mary, hvor jeg arbejde, og prøvede lidt forskelligt tøj, oftest sorte nederdel, som de så tog med hjem. Dagen efter kom de tilbage med nederdelen igen og afleverede den, og det viste sig, at det simpelthen handlede om manglen på social kontakt og omsorg. Derfor lancerede vi det nye tirsdagskoncept med gåture i Give by, hvor alle kan være med. Vi starter her ved butikken, og så slutter vi af med kaffe og kage – ja, der var den igen, lyder det fra Susanne Rye med det stort smil. 

Mette Kierkgaard fik under gåturen en god snak med Inger Bergstrøm og Grethe Henriksen, der fortalte om gåturenes både fysiske, og mentale kvaliteter. Foto: Jim Hoff

Cykeltur med indlagt kaffepause - naturligvis 

Gåturen endte ved Ikærhallen, hvor en flok friske gul-vesteklædte cyklister stod klar med Svend Andersen i spidsen. Han redegjorde over for ministeren for det succesrige mandagsholds cykelkoncept, hvor ikke mindst muligheden for at få sig en elcykel har fået endnu flere til at melde sig under cykelfanerne. 

- Her følges vi ad. Nu er vi blevet så mange, at vi må køre i flere hold for ikke at fylde for meget på vejene. Men vi samles altid på det aftalte sted – og så er der kaffepause med hjemmebragt kaffe, fortalte den gæve foreningskæmpe. 

Og indrømmet, dagens kodeord var ’kaffepause’. Meget apropos og helt i dagens overordnede tematik, var der efter Andersens tale til folket. dømt kaffe og toplækker Bevæg dig for livet-lagkage, lavet af mesteren hende selv, madchef Mette Vestergaard, til hele delegationen i Ikærhallens Cafeteria. 

Svend Andersen fortalte face to face ministeren om sit mandags cykelhold, hvor det handler både om motion og godt socialt samvær - med kaffepause.Foto: Jim Hoff

75-100 ældre er aktive i Give GIF-regi 

Her præsenterede Gerda Jørgensen flokken for Give GIFs og de overordnede koncepter med hensyn til ældreaktiviteterne. 

- Vi er en stor værdibåret forening med op til 1300 medlemmer, hvor der er 75-100 aktive ældre i gang i vores motionscenter med dertil hørende arrangementer som julefrokost, fælles fredagshygge osv. Vi har i en del år været en traditionel forening med et udbud af de klassiske aktiviteter, men de seneste år har vi tilføjet nye aktiviteter, der omfavner andre målgrupper. 

- Vi har på den konto implementeret idræt for psykisk sårbare med Anna Marie Bjørnskov som tovholder tilsat en 5-7 gode frivillige hjælpere. Her har vi tilknyttet 15-20 personer, der mødes en gang om ugen til aktiviteter og den meget populære 3. halvleg (et andet ord for kaffepause). Konceptet vandt i år en Idrætspris i Vejle Kommune, så man kan sige, at det i den grad har været en succes, konstaterer Gerda Jørgensen. 

Formanden for Give GIF , og byrådsmedlem for Venstre,Gerda Jørgensen fortalte forsamlingen om den cirka 1300 medlemmer store forening, der løbende tager nye idrætsaktiviteter ind. Foto: Jim Hoff

Det vigtige samspil mellem foreningsliv og myndighederne 

Det blev ligeledes debatteret, hvordan man får de psykisk sårbare over i det gode foreningsliv, og her handler det om et godt samspil mellem myndigheder/forvaltningerne og foreningslivet. 

- Vi skal arbejde på tværs af de her grupper for at finde folk til målgruppen. Det involverer også sagsbehandlere. Det gælder om at få udbredt en forståelse for de muligheder og de gode hensigter, der ligger i et koncept som idræt for psykisk sårbare. Og så handler det også om at få sat nogle ting i gang og se, hvor der er energi omkring tingene, akkurat som her i Give. Når disse ting er på plads, er der meget bedre mulighed for at lykkes, lød det fra Mette Schmidt-Laugesen, der er visionskonsulent under Bevæg dig for livet i Vejle Kommune. 

Og så er vi tilbage ved denne artikels indledning, hvor det var ministeren, der rundede mødet af med sit flotte og anerkendende citat, der i den grad er udtryk for et stort og velfortjent skulderklap til idrætsindsatsen for de ældre i Give.

Her kan du se fotos fra ministerbesøget i Give