Motion og historisk viden: Skal du ikke med på Rans Togt med Museum Give? 

Nu kan du komme med på en rigtig hyggelig og informativ maj-tur på den såkaldte Landsby-vandrerute. Det foregår torsdag den 23. Maj med Apostlenes Heste, altså på gå-ben, og hvor turen går til og fra, kan du læse mere om her. 

Af Jim Hoff –jimhoff@voreslokalavis.dk 

PÅ TUR I HISTORIEN: Museum Give og Rans Orden er nu klar med en ny historisk vandretur gennem lokale landskaber her på egnen. Turen er en del af landsbyruten Rans Togt, Vejle kommunes svar på Caminoen, og den går fra Hærvejscenter Kollemorten, der hvor der i dag er børnehave, og til Museum Give. 

Med på er Peter Sepstrup, som er tovholder for landsby-vandreruten Rans Togt, og han vil naturligvis øse ud af sin store viden om de lokale historiske forhold på turen. 

Mødested og dermed også startsted for turen er ved Hærvejscentret i Kollemorten, og ønsker man at deltage, er der to ting, man skal have styr på:  

1. Mødestedet er Hærvejscenteret, Hærvejen 218, Kollemorten torsdag d. 23. maj klokken 9.00. 

2. Det er meget vigtig, at man tilmelder sig turen, inden man møder frem. Det skal ske senest fredag den 17.maj foregår til mailadressen booking@museumgive.dk eller SMS til tlf. 30708224. Man skal huske at angive navn og adresse og tlf.nr. på alle deltagere.  

3. Arrangementet er gratis. 

4. Og sidst men ikke mindst: Husk selv at medbringe frokost. 

Lidt info om Rans Togt: 

Den alt i alt cirka 130 km lange landsby-vandrerute, Rans Togt, er opkaldt efter bronzealderens Kong Ran, som ifølge sagnet om Kong Ran og alle hans krigere skulle ligge begravet i Firehøje. Ruten følger de gamle landeveje, som snor og bakker sig gennem landskabet med lokale afstikkende stier og grusveje.  

Den byder på masser af seværdigheder som Tørskind Grusgrav, Engelsholm Slotspark og Gudenåens udspring, men ruten kaldes landsbyvandreruten, fordi den er skabt for at åbne op for landsbyernes fortællinger. Det handler om menneskerne i landsbyerne - de sjove, de skæve og dem med dybe rødder i lokalsamfundet.

De kan fortælle spændende og sjove historier om, hvad der gør deres by til noget særligt. 

Her kan du se programmet for turen:

9.00: Kaffe og fortælling ved tidl. købmandspar i Kollemorten

9.30: Vandring langs Hærvejen, Tysklandsvej, Oksenbjergevej og Donneruplundvej til museet, ca. 9 km. Man sørger selv for transport til Hærvejscenteret.

Forkort evt. turen : Aftal fælles-kørsel i to biler og drop en bil ved Oksenbjergevej 22, hvor det er tilladt at parkere på græsset foran gylletank. (Ca. 6 km. fra Kollemorten)

11.30 - 12.00: Ankomst i eget tempo til Museum Give. Spis medbragt mad.

Mulighed for at besøge den nye udstilling ”På kanten af en ny tid”

12.30: Fortælling ved Mathias Christiansen Broch, museets nye leder, over en kop kaffe med kage.

Tilbagetur med bus til bilerne i Kollemorten ca. kl. 13.

BONUSINFO: Turn fra Kollemorten til museet i Give er naturligvis ikke 130 kilomoter lang - bare lige for en god ordens skyld!