Musik og skuespil: Kreative elever fra Hedegård Friskole gav Skatteøen nyt liv

I 1883 udgave Robert Louise Stevenson romanen ‘Skatteøen’, og det gik hen og blev en af de mest læste og dramatiserede bøger i historien. I uge 12 fik fortællingen om Jim Hawkins og de drabelige pirater og etbenede sømænd med papegøjer på skulderen så nyt liv, da eleverne på Hedegård Friskole syngende og dansende drog på skattejagt. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DET GODE SKOLELIV: Der er bare bøger og romaner, som ethvert ungt menneske i skolealderen bør få læst, inden voksenlivet kalder. Her kan man nævne Jules Vernes fortrinlige romaer om rejser under havet og til månen, ‘Robinson Crusoe’ af Daniel Defoe – og naturligvis også “Skatteøen” af Robert Louis Stevenson. 

Sidstnævnte roman dannede da også rammen om den store emneuge, som eleverne lige fra og med de små nuttede pirater i børnehaveklassen til og med de store brovtende fribyttere i 8. klasse på Hedegård Friskole kastede sig ud i i uge 12.  

Ugen igennem har de unge mennesker og deres lærere og pædagoger arbejdet med at producere kulisser, kostumer og scenografi, ligesom skuespillerholdet naturligvis også har haft travlt med at få replikker og mimik til at sidde lige i skabet. Og så har en flok musikalske elever også øvet sig på at levere musikken til stykket. 

 

Pirater kan altså også godt være nuttede,se bare de to her. Foto: Jim Hoff

Fra Hedegård til Skatteøen 

Det var alle disse forskellige grupper og enheder, der torsdag aften skulle få det hele til at spille maksimalt, da der var inviteret til den store årlige skolefest, hvor børnenes forældre og andre familiemedlemmer var inviteret ud på en skibsrejse på skibet ‘Hispaniola’ til Skatteøen - som denne aften lå i hallen ved Elkjærskolen.  

Vores LokalAvis’ udsendte kulturmedarbejder fik æren af at være med til generalprøven torsdag formiddag, hvor den første regulære gennemspilning af stykket skulle testes. Og det var netop lige så meget en praktisk test som det var en decideret generalprøve, så der blev coachet og guidet en hel del, mens eleverne prøvede til på de skrå brædder. Og det var en fin og spændende proces at overvære både de tekniske og skuespiltaktiske overvejelser. 

 

Her har vi så Hedegård Friskoles svar på Eric Clapton. Foto: Jim Hoff

Interview med piraten Sorte Hund 

Det lykkedes at få et interview med piraten ‘Sorte Hund’, som blev spillet af Sidor fra 7. klasse, og han var klar til at fortælle om processen med at forvandle denne klassiker fra roman til skuespil.  

-Skatteøen er en engelsk piratroman fra slutningen af 1700-tallet. Op til emneugen har vi set en film og læst bogen, så vi vidste, hvad det handlede om, og på den måde fik vi inspiration til skuespillet. Vi fik så udleveret et manuskript, og så gik vi i gang med at øve os på skuespillerholdet, fortæller Sidor. 

Han kan også fortælle, at eleverne selv har lavet kulisser og dragter, og at det har været en sjov uge med alle forskellige opgaver.  

-Det var min lærer, der spurgte mig, om jeg ville spille piraten ‘Sorte Hund’. I starten vidste jeg ikke rigtig, om det var noget for mig at være skuespiller, men efterhånden som vi fik øvet os, fandt jeg hurtigt ud af, at det var fedt at spille denne rolle, og nu kan jeg alle mine replikker udenad, lyder det fra den flotte pirat med et stort smil. 

- Lidt nervøs, men glæder mig også 

Sidor synes, det har været en god uge sammen med kammeraterne, hvor der er gået meget tid med at øve sig på skuespillet.  

-Men jeg lidt nervøs for i aften. Det er første gang, jeg skal stå på scenen overfor så mange mennesker, men jeg glæder mig også rigtig meget, siger Sidor, inden han velvilligt stiller op til en fotoseance i den fine fotoboks, eleverne har lavet til skolefesten. 

Her kan man komme hen i fotoboksen og få taget et rigtigt piratbillede til minde om dengang, Skatteøen kom til Hedegård. 

 

Sidor gav den i rollen som piraten Sorte Hund, og det gjorde han flot. Foto: Jim Hoff

Elkjærhallen valgt for en sikkerheds skyld 

Grunden til at skolen i år har valgt Elkjærskolen som skueplads for skolefesten og ikke som normalt Søndermarkskolen handler ifølge skoleleder Jette Bech Mathisen om byggeriet af det nye idrætscenter i Give. 

-Vi vidste jo ikke, om byggeriet og ombygningen kunne spænde ben for, at vi kunne være i Søndermarkshallen. Så for at være sikre på, at vi kunne være i en ledig hal, og vid det i god tid, bookede vi Elkjærhallen, som vi kender i forvejen fra vores idrætsundervisning, og som er en rigtig fin hal. Det gav bare ro i maven at vide, at det praktiske var i orden, og at der ikke kunne ske noget uforudset, forklarer skolelederen. 

Tilbage til Skatteøen, hvor eleverne gav den gas lige fra de små pirater til de store dansepiger og musikholdet. Herligt at se børn og unge mennesker folde sig med skuespil, dans, sang og musik, og ingen tvivl om, at der ventede forældrene en fin oplevelse om aftenen, hvor det blev alvor for Jim Hawkins og hans jagt på kaptajn Flints skat – og den benhårde kamp mod Long John Silver og hans tandløse kumpaner.  

 Du kan se en masse fotos fra Skatteøen lige HER