Naturlig gemmeleg: Nu kan du blive væk i en solsikkelabyrint i Sdr. Kollemorten

Når ens tre skolesøgende børn pludselig står med 8 ugers sommerferie, så er gode råd dyre. På den konto fik Kent Iversen fra Sdr. Kollemorten en lys ide, da han foreslog sine børn, at de skulle være med til at lave en labyrint i solsikkemarken. Mandag den 31. august åbnede labyrinten så for offentligheden.

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

SDR. MOLLEMORTEN: Kent Iversen og hans kone Birgitte stod med en spændende og lidt lang opgave, da skolen i Øster Nykirke sendte børnene afsted på sommerferie. I år har børnene nemlig hele 8 ugers sommerferie, og så gælder det som forældre virkelig om at være opfindsom for at få det hele til at gå op i forhold til egen ferie osv.

Nu bor Birgitte og Kent på en gård på Hærvejen 190 med en masse fin landbrugsjord til. Birgitte er dagplejemor, Kent arbejder ved et VVS-firma i Tørring, så deres ferie bliver hurtigt brugt op.

- Vi dyrker en del kartofler og jordbær i jorden, som vi går og passer. Og så har vi cirka en halv hektar jord med solsikker. Her var det så, vi fik en god ide. Vi har været på Samsø, hvor vi var inde i fem hektar skov, hvor der var lavet en stor labyrint, og den oplevelse har inspireret os til at lave vores helt egne solsikkelabyrint her i Sdr. Kollemorten, fortæller Kent, mens de to børn Lauge og Johanne gør klar til at vise pressens udsendte gennem labyrinten, mens storebror Marinus giver et nap med inde hos mor Birgitte, der i denne uge har lidt ekstra børn i dagplejen grundet ferie hos kollegerne.

Kent har skåret plader ud af genbrugstræ, og så har børnene malet monstre på, som man kan finde rundt omkring i labyrinten. Foto: Jim Hoff

 Mangler lidt højde pga. tørken i juni

Labyrinten har Kent lavet gennem solsikkeparadiset med en buskrydder, og her har børnene hjulet til med kreative ideer – og opfundet nye stier hen ad vejen.

- Labyrinten er løbende blevet testet. Den anden dag havde vi besøg af et par fætre, og sammen med vores børn blev det vel til en 5-10 kilometers leg i labyrinten. I dag mandag indviede Birgittes dagplejebørn så labyrinten, og det var rigtig hyggeligt og sjovt, fortæller Kent.

Lauge og Johanne kan stort det gå gennem labyrinten med bind for øjnene.

- Lige i starten var det lidt svært at finde rundt, også selvom vi selv har været med til at lave labyrinten. Men nu kan vi den udenad, så det er let nok, lyder det med et stort smil fra Johanne og Lauge.

Grundet de usle vejrforhold med en lang tørkemåned uden regn, er solsikkerne ikke kommet helt op i gear endnu – de største solsikker er cirka på højde med Lauge, altså omkring 130 centimeter. Så medmindre man er under en meters penge, så skal man nok kunne finde sikkert rundt i labyrinten – og de mange blindgyder, som børnene har fået puttet ind i den.

Pas på monstrene

Det var familiens store håb, at labyrinten kunne være klar til sommerfesten i Kollemorten, men der manglede lige nogle centimeter i højden. Kent håber på, at blomsterne for alvor vokser til og springer ud de næste 2-3 uger, og at der således kommer lidt mere høj de på.

Men mandag åbnede den for offentligheden, så nu kan man møde op på Hærvejen 190 og prøve labyrinten med sine børn. Labyrintruten er 1½ til 2 kilometer, og her kan man gå på jagt efter saft og kage, og det koster en flad 20’er at tage turen med dertil hørende drikkevarer. Der kan betales både kontant og med Mobile Pay. Labyrinten, der er selvbetjent, er åben for alle.

Kent har skåret nogle træfigurer ud af genbrugstræ, og dem har børnene så malet og lavet til monstre, der er placeret rundt omkring i labyrinten for at give lidt spænding til skattejagten.

Midt i labyrinten er der en lille fin rutschebane, som Lauge her tester af. Foto: Jim Hoff

Smukt syn - og godt for biodiversiteten

Når sæsonen er slut bliver solsikkerne til grøngødning og b er med til at danne struktur i jorden – og det er et paradis for blandt andet regnorme. I det hele taget tiltrækker marken en masse insekter og sommerfugle, så ud over at have været god ferieunderholdning for børnene, så bidrager familiens labyrint også med en vis form for biodiversitet.

- Solsikker er jo et lidt sjældent syn her i Danmark, og det er jo vildt flot, når først sådan en solsikkemark står i fuldt flor. Labyrinten har fået det mundrette og geografisk logiske navn ”Sdr. Kollemorten-labyrinten”, og vi håber da at der er mange, der får lyst til at kigge forbi og prøve den af, lyder samstemmende fra Lauge, Johanne og Kent.

Bonusinfo: Ganske bemærkelsesværdigt kunne Kent fortælle, at hans børn er 6. generation på gården på Hærvejen 190 – så her kan man da tale om et tilhørsforhold til en ejendom, der vil noget.

Hvis man når rigtigt frem i labyrinten, havner man ved denne bod, hvor der er saftevand og kaffe til labyrintgæsterne. Foto: Jim Hoff

 

 Kent har lavet denne flotte edderkop i genbrugsmaterialer fra sit arbejde som VVS'er. Foto: Jim Hoff