Nethandel eller butikshandel? Stærkt byliv eller tomme gader? Lave eller gode huspriser?

Skal man smide alle sine penge til handel på nettet? Skal man drøne ned over grænsen og fylde traileren med øl, vin og spiritus? Skal man sende sine gode danske penge ud til udenlandske kasseapparater – eller skal man lige stoppe op og tænke: Vi handler sgu’ i den lokale tøjbutik og hos den lokale købmand, det er godt for bysamfundet – og for prisen på vores bolig. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DIN BY: Der er talt, sagt og skrevet, ja ligefrem råbt, meget om hvad den stigende nethandel har af negative konsekvenser for bysamfund som Give. Mon ikke de fleste har forstået, at nethandlen er med til at underminere de fysiske butikker i byen?  

Nu kører vi så på en stor mental økonomisk krise, hvor folk holder ret godt på pengene, fordi truslen om inflation grundet krigene i Ukraine mellem Israel og Hamas hænger over hovederne på folk som et stort tveægget sværd.  

Krisen er mere af mental end af økonomisk karakter – men det er slemt nok. Det kan man mærke i de fysiske butikker, der først skulle have store økonomiske tæsk af coronapandemien, dernæst fik de lige sendt stigende inflation i nakken – toppet af kolonorme priser på energi.  

Usikre forbrugere 

Samme omgang blev den almindelige lønmodtager også ramt af - alt sammen faktorer der ikke ligefrem gjorde noget godt for købelysten. I 2023 er energipriserne og inflationstallet ikke så slemme som i 2021-2022, men spøgelset står og siger bøh ovre i hjørnet.  

Forbrugerne er usikre og bruger kun pengene på de allermest nødvendige ting – og de skeler også til nettet, når der skal handles tøj, sko, elektronik osv. 

Denne udvikling har ikke gjort noget godt for de fysiske butikker, der oplever en landsdækkende afmatning.  

Lidt tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget på landsplan (ikke kun i Give) faldt samlet med 4,4 pct. fra juni til juli. Det er årets hidtil største fald, og det kommer efter flere måneder på et stabilt niveau. Nedgangen ses i alle varegrupper, hvor fødevarer og andre dagligvarer faldt med 8,4 pct., mens beklædning mv. og andre forbrugsvarer faldt med hhv. 5,4 pct. og 0,6 pct.   

Tænk lokalt inden du tænder pc’en og nethandler 

Butikkerne kæmper altså lige nu en hård kamp, for nogle er der tale om en regulær overlevelseskamp, og det er her, vi har brug for, at kunderne tænker lokalt, lokalt, lokalt og lige overvejer det en ekstra gang, inden man tænder pc’en og går online for at handle ind. 

Vi kender godt argumenterne med at det er butikkerne/erhvervslivet, der holder gang i foreningslivet, vi ved alle, at man i en fin butiksby som Give, hvor det er hjerteblod, der står bag disken, får en rigtig flot og stærk service og en god indkøbsoplevelse. 

Tomme butikker = Dit hus rasler ned i værdi 

Men ved folk også, at ens hus ret beset falder i værdi, hvis man kun handler på nettet? For butiksdød i centerbyer som Give, Brande og Grindsted – for nu at tage byer tæt på - medfører et markant fald i huspriserne.  

Vi taler her om et fald på op til 10 procent – og her kan man selv regne, ud hvad et hus til 2.5 millioner så falder til, hvis vi ikke bakker loyalt op om det fine butiksliv, vi har her i Give.

Derfor: Brug butikkerne her i dit lokale område i det omfang, du kan. Støt dem - før du vælger nettet og de store kæder. De skal nok klare sig men det gør de mindre butikker ikke…. De kæmper for overlevelse.