Nu kan børnene i Give og omegn for alvor komme ud og bruge naturen og skoven i deres undervisning

Den nybyggede hytte i plantagen, der rummer toiletfaciliteter, blev ved hele to seancer indviet på smukkeste vis tirsdag. Om formiddagen var det en flok veloplagte skolebørn, der indtog plantagen, og om eftermiddagen var der officiel indvielse med taler fra både plantagens brugere og fra officielt hold i Vejle Kommune.

Tekst og foto Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk

NATUREN: Tirsdag den 13. august kunne Give Plantage og Give Jagtforening sammen med Vejle Kommune officielt indvi den nye træhytte ved siden af Jægerhytten på Højgårdsvej 2 i Give Plantage. Hytten rummer fine toiletfaciliteter til de brugere, der via Udeliv.dk låner hytten.

Netop sådanne faciliteter har været længe efterspurgt af såvel skoler som institutioner og private, der gerne vil bruge netop Give Plantages smukke rammer til undervisning, fælleshygge samt diverse arrangementer.

Jagtforeningen har også længe ønsket af koble toiletfaciliteter på ved Jægerhytten, og derfor gik de i tæt samarbejde med Give Plantage i gang med at bygge en ny hytte ved siden af.

Startede på den nye hytte i 2018

Projektet startede i 2018 også på foranledning af Lars Bo Nielsen fra Udeliv Vejle, der eftersøgte nogle ”grønne” skolevenlige udlejningsmuligheder i Give – og meget gerne med Give Plantage som base.

- Vi gik i gang, fik støbt sokkel i 2019, fik lagt vand og strøm ind i 2020. Men så kom coronaen og satte en bremse på det hele. I juli 2021 fik vi så samlet elementerne til hytten ude hos Arne Erichsen på hans værksted, i september 2021 kom der tag på, og vi brugte så frem til juni 2023 til at færdiggøre det hel. Det har taget lang tid, ja, men det hele er også bygget på frivillige basis, og vi er rigtig glade for resultatet, sagde formanden for Give Jagtforening Lars Jensen i sin indvielsestale.

Jagtforeningen har lejet jagten i plantagen siden 1933 og kan som forening fejre 100-års jubilæum om 9 år. Den oprindelige jægerhytte var fra 1941 og brændte ned til grunden i 2008 (påsat brand) og genopstod så ved hjælp af jagtforeningens medlemmer i den udgave, vi kender i dag

Lars Jensen, formanden for Give Jagtforening, forklarede hvorfor det har taget op mod 5 år at færdiggøre den nye toiltehytte i plantagen. Foto: Jim HOff

Rigtig godt samarbejde

Bestyrelsesformanden for Give Plantage, Niels Uth, fremhævede, akkurat som Lars Jensen, det gode samarbejde mellem plantagen, jagtforeningen og Vejle Kommune.

- Tillykke med den flotte nye hytte. Nu kan børnene i Give og omegn for alvor komme ud og bruge naturen og skoven i deres undervisning. Vi har jo lagt jord og stier til, Vejle Kommunen har betalt resten af gildet og jægerne har leveret arbejdskraften, så det har været et rigtig godt samarbejde. Der var nogle svære udfordringer mht. strøm og vand, der skulle føres under jernbanen, men det er et stykke professionelt der er blevet udført, så man nu råder over fine toiletforhold og et depot/køkken til jægerne, konstaterede Niels Uth.

Han havde da også et lille sjovt historisk kuriosum at levere for de fremmødte.

- Den 13. juni 1941 blev der nedskrevet et regulativ omkring plantage, og så er det da sjovt, at vi her 82 år senere på selve dagen kan indvi en ny hytte, lød det med et smil fra Niels Uth.

Bestyrelsesformanden i Give Plantage, Niels Uth, havde masser af ros til det flotte stykke arbejde , der er blevet udført i forbindelse med opførelsen af den nye hytte. FOto: Jim Hoff

Vigtigt at give børn og unge ejerskab i forhold til naturen

Apropos stort smil, så havde Søren Peschardt (S), der er formand fra Klima, natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune, noteret sig, at han var blevet inviteret til Give til ”indvielse af et toiletskur”.

- Hvis det er det, man kalder er toiletskur her i Give, så her I godt nok et højt niveau. Det sagt, så er det godt, at Vejle Kommune nu også får et grønt støttepunkt her i Give også. Det har vi været på jagt efter i en del år. Og når man så tænker, at der her er tale om et samarbejde mellem private, foreninger og kommunen – så kan man kun være glædeligt overrasket over det flotte resultat. Her er man lykkedes med at få 2+2 til at give 5. Et fantastisk sted I har her, og det er rigtig flot lavet. Det er vigtigt, at vi kan bidrage til, at børn og unge får både kendskab og ejerskab til naturen. Og her har vi nu fået et godt bud på det også her i Give, pointerer Peschardt.

Søren Peschardt (S) er formand for klima, natur- og miljøudvalget i Vejle Kommune, og han glædede sig over, at man nu også i Give har et naturspot, hvor børn og unge kan få ejerskab til naturen. Foto: Jim Hoff

- Hvor er der egentlig et toilet?

Lars Bo Nielsen, der er tidligere naturvejleder, var naturligvis i sit helt rette habitat denne dag. For det første havde han haft en fantastisk formiddag sammen med de 45 skolebørn, der var de første, der fik æren af at indvi den lokale Udeliv Vejle-station i Give, og for det andet kunne han indledningsvist i sin tale fortælle, at der ikke var gået fem minutter. Før den første elev spurgte: Hvor er der egentlig et toilet?

- Og så gav det hele jo bare så meget mening, konstaterede Lars Bo med et stort smil.

- Vi havde en fantastisk formiddag med skolebørnene, der virkelig gjorde det godt og nød den smukke natur her i det fine vejr. Og så skal der lyde stor ros til Kurt Vemmelund, der har været så flink lige at vande grusvejen her, inden den officielle indvielse her i dag. Så slipper vi for alt for meget støv, og den handlekraft og velvilje er et godt symbol på det rigtig gode samarbejde vi har haft med både jagtforeningen og plantagen her i Give.

En smuk og velbesøgt plantage

- Og så vil jeg også kreditere borgerne her på egnen for, at de virkelig bruger deres plantage rigtig meget. Det har jeg konstateret ved selvsyn mange gange. Allerede fra tidlig morgenstund dukker de første motionister/vandrere op, og det forstår jeg godt, for det er en smuk og oplevelsesrig plantage – det kan jeg roligt sige med min baggrund som tidligere naturskolevejleder. Nu håber jeg bare rigtig meget at det nye setup her vil blive brugt rigtig meget. Man kan booke jægerhytten og toilethytten på vores hjemmeside Udelivvejle.dk.  Siden er ikke helt oppe at køre endnu, men den vil snart være helt klar, og så er det bare med at få booket noget tid. Man får med bookningen en kode, så man får adgang til de to hytter, fortalte Lars Bo Nielsen.

Lars Bo Nielsen fra Vejle Kommune krediterede borgerne her på egnen for, at de virkelig bruger deres plantage rigtig meget. Det har han konstateret ved selvsyn mange gange. Foto: Jim Hoff

Derfor er der ingen skraldespande ved Jægerhytten

Kurt Vemmelund og Kristian Møbjerg forklarede afslutningsvist, hvorfor man ikke har stillet skraldespande op ved p-pladsen ved Jægerhytten.

- Flere har undret sig over, at det ikke er muligt at komme af med sit affald her, men forklaringen er simpelthen den, at vi oplever, at hvis vi stiller en skraldespand op herude, så ligger der lige pludselig en masse poser med affald rundt omkring den. Det skal vi så selv sørge for kommer på genbrugspladsen, så det har ikke været helt problemløst. Men måske vi kan lave en aftale med kommunen om, at de kommer og tømmer jævnligt og tager overskydende poser med, så kan vi da godt gøre et nyt forsøg, lød det fra de to herrer.

Efter talerækken var der frisk kaffe og nybagte muffins ad libitum til de fremmødte, der også fik mulighed for at besigtige såvel den gamle jægerhytte som det nye ”toiletskur”, og der var udtalt begejstring over begge dele.

 

Du kan se en masse fotos fra både indvielsen og skoleelevernes undervisningsformiddag HER