Nybagt jysk mester i boksning: Det havde jeg ikke drømt om for 1 år siden

Han gjorde det! Den 19-årige Giveknægt Mathias Holdt kom, så og sejrede i suveræn stil ved de Jyske Mesterskaber i Senior Elite i klassen 75-80 kilo. I finalen besejrede Mathias FAK-bokseren Aninnguaq Helge Eigaard efter en blændende og helhjertet indsats. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DE SEJE UNGE: For godt et år siden lignede det ikke umiddelbart et jysk mesterskab i 2024 til den dengang 18-årige Givebokser, Mathias Holdt. Han var ramt af et formdyk, som alle sportsfolk jo kommer ud for, men Mathias formåede via målrettet træning og god guidning af trænerne i Give Atlet Klub at rejse sig, og faktisk kom han ud af denne periode som en bedre og stærkere bokser. 

Modgang gør stærk, som et gammelt ordsprog siger! 

Guld og glædestårer 

I weekenden stod han der så. Midt i bokseringen i Forum Horsens. Med armene strakt i triumf op i luften - og med en guldmedalje dinglende om halsen og glædestårer trillende ned ad de mørbankede glorøde kinder.  

Tømrerlærlingen havde gjort det, som mange havde troet var umuligt. Han havde besejret den bomstærke og ganske kamperfarne FAK-bokser Aninnguaq Helge Eigaard i et brag af en finale i letsværvægtsklassen.  

Et stort og rørende øjeblik for den unge Give-fighter, og det var det også for hans trænere Margit Weber og Johnny Morell samt den medrejste delegation af bokseklubbens ledere og fans. Det var ikke kun hovedpersonen selv, der var ramt af røde kinder og høj vandstand i øjenkrogene, skal vi hilse at sige.  

50 år siden Giveknægt sidst løb med bokseguldet 

En ting er at blive jysk mester, det i sig selv er stort, men når det så også er 50 år siden, at Give Atlet Klub har haft en jysk mester, der kommer fra Give, ja så bliver det jo historisk. Det med det historiske vender vi tilbage til i forbindelse med bokseklubbens formands flotte tale til Mathias. 

Vores LokalAvis var på pletten tirsdag aften, da bokseklubben fejrede den nykårede jyske mester, der blev æret og hyldet efter alle kunstens regler af de mange fremmødte boksere, trænere og ledere samt forældre.  

Inden hyldestseancen stillede den sympatiske Mathias velvilligt op til interview, selvfølgelig med guldmedaljen rundt om halsen.  

Her træder Mathias Holdt så frem foran vennerne i bokseklubben - og er klar til at modtage den fine tale fra formand Peter Vilstrup. Foto: Jim Hoff

“Det er jo bare en almindelig boksekamp” 

Mathias var direkte i finalen i letsværvægt, idet der kun var 2, der stillede op i vægtklassen. Her hed modstanderen Aninnguaq Helge Eigaard fra Frederiksberg Athlet Klub i Aarhus. 

-Mine forventninger til kampen var egentlig, at det da nok skulle gå. Jeg tog det som en almindelig boksekamp. Jeg kendte godt min modstander, og vidste hvilken type han er, for jeg havde set ham sidste år i en kamp. En teknisk bokser, vil jeg sige, fortæller Mathias indledningsvist.  

Da finalen gik i gang, følte Mathias ikke at han var helt klar, rent fysisk. 

Skulle lige have pulsen helt op 

-Jeg havde stået og hoppet lidt op og ned 10 minutter udenfor ringen, inden vi gik i gang, så jeg kom ikke rigtigt i gang. Pulsen var ikke helt oppe, men min modstander kørte lidt træt i slutningen af 1. omgang, fordi jeg hele tiden arbejdede hårdt fysisk mod ham – og for at holde ham væk.  

-Jeg fik en god fornemmelse, da jeg ramte ham med et højre hook i slutningen af 1. runde, og han begyndte at bløde ud af munden – her troede jeg på, at jeg kunne vinde kampen, fortæller Mathias.  

Højre hook a la Holdt stoppede kampen 

2. og 3. runde tilhørte 100 procent Givebokseren, der var i fuld kontrol. Aninnguaq Helge Eigaard var konstant i problemer og måtte spytte tandbeskytteren ud to gange, og midt i 3. omgang skred dommeren ind og stoppede kampen, da Mathias fik sin modstander op i et hjørne og serverede et veltilrettelagt højre hook til kæben på den hårdt ramte Aarhus-bokser.  

-Min modstander dinglede rundt i ringen, og så var det slut. Jeg var jysk mester, og det første jeg tænkte var: Pissefedt, mand! Det havde jeg ikke turdet drømme om for godt et år siden, at jeg skulle stå som jysk mester, lyder det med begejstring i stemmen fra Mathias.  

 

Bokseklubbens formand Peter Vilstrup holdt en flot og smuk tale til klubbens nyeste guldvinder - og efter den tale er igen i tvivl om, hvor meget sådan en titel betyder for klubben. Foto:Jim Hoff

Flot comeback til bokseklubben med JM-sølv efter nogle hårde år 

Han er også stolt af, at det er 16 år siden, at klubben sidst havde en jysk mester, og at det er 50 år siden, at en Giveknægt hentede en JM-titel til Give Atlet Klub.  

Og det forstår man til fulde, for denne her guldmedalje betyder også rigtig meget for klubben, og det er et stort skulderklap til det arbejde, de mange gode frivillige i klubben går og laver og det sender også et stærkt signal til omverdenen om, at Give Atlet Klub i den grad har kæmpet sig tilbage efter nogle svære år efter coronaen næsten tømte klubben for boksere. 

Til sommer er Mathias blevet inviteret op til Messecenter Herning sammen med en lang række andre sportsfolk til DM-ugen, der er faciliteret af DR, hvor der hen over en uge løber en større sportsevent af stablen. Her skal han bokse mod den sjællandske mester i en opvisningskamp.  

-Det glæder jeg mig meget til, for her handler det om at vise sig godt frem og vise den bedste side af sporten. Og kampen kommer også på tv, så det bliver stort, lyder det forventningsfuldt fra Mathias.  

Hvad så med DM 2024? 

Hans næste store mål som bokser er at komme med til DM. Det bliver i 2024 afviklet i november, men selv om lysten til at være med er 100 procent til stede hos Mathias, er det ikke sikkert, at det lige bliver i år, at han træder op i DM-ringen. 

-Det er jo noget, som klubben og mine trænere, Johnny, Henning og Margit, skal vurdere, om de synes, jeg er klar til, så det snakker vi om løbende. Jeg ved godt, at det er nogle hårde gutter, man skal op imod til DM, men når man lige har vundet et jysk mesterskab, synes man jo, at man også er klar til at bokse DM, lyder det forståelige argument fra Givebokseren.  

Han arbejder hos tømrerfirmaet Mesterbyg, der har base i Blåhøj, og selv bor Mathias nu i Filskov.  

-Jeg har da fået en masse positive reaktioner fra gutterne i firmaet på, at jeg vandt det jyske mesterskab. Og det er da megafedt, konstaterer bokseklubbens nybagte champ. 

Klubbens første mester i de tunge vægtklasser

Så var der samling i træningssalen ved Ikærhallen, hvor formanden for bokseklubben, Peter Vilstrup Tomsen stod klar med en fin tale, og hvor der også var masser af folk i salen til denne fine hyldest. 

-Først og fremmest et kæmpestort tillykke herfra med det flotte resultat, Mathias. Hvis vi bladrer lidt i historiebøgerne, ved vi, at Give Atlet Klub startede op i 1937. Kigger vi på mesterskaber, så vandt Lauge Laugesen i fjervægt i 1951, og i 1970 vandt Bent Pedersen i 54 kg-klassen, og han var fra Give. I 2000-2006 var det Nebil Yiman i 51 kilo-klassen, der triumferede og i 2004 var det Henrik Mini Andersen, der vandt i 57 kiloklassen, Ingen af de to var dog fra Give. Og så kommer vi til det: I 2024 i 80 kiloklassen har vi dig, Mathias. Den første mester i de tunge vægtklasser og klubbens første mester i 50 år, lød det fra formanden – og så brød der ellers stående klapsalver ud i retning mod den lettere rødmende mesterbokser.  

Dedikeret, ambitiøs og en god kammerat 

Peter Vilstrup kunne i sin tale fortælle om en dedikeret ung mand, der har trænet i klubben i nu 6 år. 

-Du er god til at passe din træning, du lægger selv en masse løbetræning ind og du lærer hele tiden og arbejder med det boksefaglige helt ned i detaljen for at blive en bedre bokser. Og du er en hård mand, når du kommer op i ringen, jeg vil godt nok nødigt stå over for dig.  

-Modsat her i klubben, hvor du er den bedste kammerat for alle. Du lærer gerne fra dig, du snakker med alle, du tager godt imod de nye, og så laver du fis, skæg og ballade, som vi skal her i klubben – du er bare ordentlig på alle måder, lød de pæne ord fra formanden.  

 

Give Atlet Klubs nybagte Jyske Mester i letsværvægt, Mathias Holdt - med diplomer og medalje. Stolt det er han oh fuldt forståeligt. Foto: Jim Hoff

“For pokker hvor er det flot boksning” 

Han betonede også flere gange, at man er stolte af Mathias i klubben, og at trænerne og lederne glæder sig til at følge hans videre færd og boksekarriere. Og så fik vi også lige et indblik i formandens følelsesregister i forbindelse med selve kampen, der endte med guld til GAK. 

-Du møder en klassebokser, men du bokser bare bedre end ham. Stemningen i salen var spændt, og som kampen skred frem, anede vi hvor det bar henad: Vi stod vi over for en sensation, og flere erfarne folk fra sporten stod og kommenterede med ord som ”for pokker hvor er det flot ren boksning, hvor er han fra?” - og i den forbindelse var formanden fra dansk amatør bokseunion og en masse fra andre klubber forbi for at ønske tillykke til dig – det gjorde os bestemt ikke mindre stolte. Og nu skal du have gaver, lød det afslutningsvist fra Vilstrup.  

“Boksemor” er stolt - megastolt 

En flot tale efterfulgt af en fortjent anden bølge af stående bifald, mens Margit Weber overrakte den unge bokser både krammere og gaver ad libitum. Smult var det – og faktisk også rørende at se, hvor meget sådan et jysk mesterskab betyder for de folk, Mathias inklusive naturligvis, der har slidt og kæmpet for klubben gennem flere år.   

-Det kan godt være, at du “kun” har bokset her i klubben i 6 år, men jeg har kendt dig, siden du var 4 år - og jeg kan bare sige, at jeg også er megastolt af dig, kære Mathias. 

Skal vi ikke bare lade denne fine replik være udgangsbønnen på denne artikel! 

 

Margit Weber, en af Mathias' tre trænere, var megastolt af sin unge protegé - se blot på det blik der. Foto: Jim Hoff