Østerballe ser tilbage på året der gik: Et udfordrende 2023 i Givskud Zoo reddet af flot slutspurt

Direktøren for Givskud Zoo, Richard Østerballe, udsendte den 24. december et julebrev, hvor den i 2024 afgående lederskikkelse, ser tilbage på sit sidste hele år i spidsen for en af Danmarks meste anerkendte turistattraktioner. Et år med både store højdepunkter og udfordringer. 

Af Jim Hoff – jimjoff@voreslokalavis.dk 

GIVSKUD: 2023 blev et billedligt talt vaskeægte Tour de France for Givskud Zoo med masser af opture og højdepunkter, men også med hårde ‘bjergetaper og lange flade strækninger i modvind.  

Men da ‘etapen’ var kørt, kunne de kompetente og hårdt arbejdende folk i en af Danmarks største turistattraktioner alligevel trække den gule førertrøje over hovedet efter en vellykket slutspurt. 

Kunderne vilde med dyreparken i Givskud 

Richard Østerballe noterer sig, at 2023 blev endnu et år, hvor Givskud Zoo har fortsat parkens udvikling i toppen af danske zoologiske anlæg og turistattraktioner. 

- En nominering til bedste danske turistattraktion, vinder af Børn i Byen prisen for fjerde år i træk. En kundetilfredshed på 100% og det tredjebedste besøgstal nogensinde, bevidner, at vi ikke behøver at sætte vores lys under en skæppe, konstaterer Østerballe og tilføjer:  

- Faktisk havde vi også en slags ”besøgsrekord”, idet vi fik solgt over 10.000 årskort på Black Friday. Så vi har meget at være taknemmelige over. Det er vi også. Og vi ser frem til at fortsætte de forhåbentlig lige så gode takter i 2024. 

Børnene elsker Givskud Zoo og med tilvæksten af både dinosaurer og pingviver er parken bestemt ikek blvet mindre populær. Foto: Jim Hoff

Målrettet spareindsats som modtræk mod de økonomiske udfordringer 

Men som resten af det danske samfund er man ikke gået under radaren i Givskud Zoo i forhold til uheldige udefra kommende faktorer. Krig, inflation og galoperende energipriser blev elementer i dagligdagen, som berørte os alle sammen på flere planer og medførte en række udfordringer ikke mindst af økonomisk karakter. 

- Efter to corona-år og krig i Ukraine tænkte vi vel næppe, at der kunne komme et uforudsigeligt år mere, men det har i sandhed været endnu et meget bemærkelsesværdigt og turbulent år. Den nationale og internationale økonomiske krise, som i den grad har påvirket vores besøgsprofil og holdt rigtig mange udenlandske gæster væk, koblet med flere perioder med virkelig dårligt ”zoovejr” betød, at vi fik rigtig svært ved at få pengene til at slå til. Så det var faktisk kun med en meget beslutsom og målrettet spareindsats, at det lykkedes at få Givskud Zoo – Zootopia frem til et rigtig fint resultat igen i år, forklarer Richard Østerballe. 

Goddag og farvel til en række dyr 

Nu er Givskud Zoo som bekendt en dyrepark med et bredt spektrum af forskellige dyrearter, også de mere eksotiske af slagsen. Østerballe fortæller da også, at 2023 bød også på markante nyheder på dyrefronten.  

- Det helt store trækplaster for parkens gæster var de to brillebjørnetvillinger, der blev født den 31. januar og den 1. februar – navngivet Machu og Picchu.  Det samme var de to kæmpeodderunger, Santos og Santana, som blev født den 17. maj. Og vi fik en hel ny dyreart, hvidnæset næsebjørn. Ikke bare var de nye for os, de præsterede også at få det første kuld unger af denne art i Danmark. 

Men det blev ikke kun et goddag til nye dyr i parken, der blev også sagt farvel til en række dyr, hvilket både i naturen og i en stor dyrepark som den i Givskud, ret beset er naturens gang. 

- Vi sagde farvel til parkens første brillebjørne, brødrene Sonco og Tupa, som flyttede videre til Wien. Og det mest bemærkelsesværdige var det endelige farvel til Medu og Sandrine, parkens to gamle asiatiske elefanter, der blev aflivet på grund af alders- og sygdomsrelaterede årsager. Det ramte og rørte os alle, fordi det var en epoke i parkens historie, der sluttede med dem. Men afskeden var nødvendig; dyrenes trivsel er vores ansvar, og det er også vores ansvar at sende dem herfra på en ordentlig måde, pointerer Richard Østerballe. 

I 2023 blev det til et vemodigt farvel til Medu og Sandrine, parkens to gamle asiatiske elefanter, der blev aflivet på grund af alders- og sygdomsrelaterede årsager. Foto: Jim Hoff

Fra Richard til Rasmus 

Han kommer også lidt ind på sin egen position i forhold til både det nu snart forgange år og 2024. Det blev, som mange ved, kommunikeret ud, at den mangeårige direktør i parken går på pension til maj 2024, og at Rasmus Nielsen bliver ny direktør. 

- Sæsonen har også været præget af, at der straks i det nye år kommer et direktørskifte i parken, idet jeg går på pension. Det betyder, at vi er henholdende med både anlægs- og organisatoriske aktiviteter, men vi bliver selvfølgelig klar til endnu en helt vild sæson 2024, lyder den opløftende slutkommentar fra den legendariske og landskendte zoo-direktør fra en af Danmarks fineste og mest populære turistattraktioner.  

 Brillebjørnene var et trækplaster i 2023. Foto: Givskud Zoo