Oversvømmelse på oversvømmelse: FDF’erne i Gadbjerg tæt på at blive hjemløse

Ingen tvivl om at spejdere generelt elsker udendørs livet, men begejstringen får dog en ende, når de unge mennesker og deres ledere skal vade i vand til navlen for at komme ind i deres oversvømmede spejderhytte, som det er tilfældet i Gadbjerg. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk 

GADBJERG: i bunden af Gadbjerg stadion ligger ‘Kernen’, som er de lokale FDF’eres faste og elskede tilholdssted – og har været det i en årrække. Fantastisk beliggenhed tæt ved skoven og med masser af udendørs plads at røre sig på for de unge mennesker.

Men med i beretningen om ‘Kernen’ hører også, at den er bygget på ”gyngende grund”, forstået på den måde, at undergrunden er ualmindelig fugtig. Det har såvel byens fodboldspillere som spejderne erfaret mange gange hen over årene, hvor både fodboldbanen og de omkringliggende faciliteter som spejderhytten har sejlet i vand.  

Total oversvømmet 4 gange siden oktober 

I forbindelse med de massive regnskyl hen over de sidste måneder er det i høj grad gået ud over ‘Kernen’, der ifølge Jette Skov fra bestyrelsen hos FDF Gadbjerg, har været oversvømmet hele 4 gange - og det i en grad så man ikke har kunnet benytte huset og derfor flere gange har måttet aflyse aktiviteterne i hytten. 

-Vi ligger i forvejen i et meget vådt område, men de mange oversvømmelser skyldes også, at der skyller en masse vand ned til os fra Allévej. Her er regnvandsbassinerne fulde. De kan simpelthen ikke trække al den vand, de kommer fra markerne, når det regner så meget, som det har været tilfældet de sidste måneder. I forbindelse med det vedvarende regnvejr i starten af denne uge var vi igen tamt af oversvømmelse, idet der i 5 ud af 6 rum var trængt vand ind – og det er jo ikke til at arbejde med, fortæller en frustreret Jette Skov. 

Har haft fat i kommunen flere gange - forgæves 

Såvel fodboldbanen som Kernen befinder sig på kommunal grund, og FDF’erne har da ifølge Jette også gentagne gange haft fat i såvel kommunen, som de folk der har ansvaret for fodboldbanen, Vejle Spildevand og politikere med henblik på at få gjort noget ved sagen. 

- Her får vi gang på gang en besked om at man “desværre ikke kan gøre noget lige her og nu”. Men det kan vi jo ikke bruge til noget. Nu må kommunen altså til at rykke på det her, det er jo ikke et nyt problem, siger Jette.  

 

 Hverken FDF'ere eller fodboldspillerne klan bruge de gentagne oversvømmelser af anlægget ved Gadbjerg Stadion til noget som helst. Og det er 4. gang siden oktober, at FDF'ernes klubhus 'Kernen' er hårdt ramt. Foto: Jette Skov

Løsningsforslag: Grøn bypark med regnvandssø 

Fra FDFs side ligger der et konkret forslag, som kan afhjælpe, at det ender med at ‘Kernen’ grundet sin mere eller mindre konstante tilstand som husbåd skal omdøbes til ‘Noas Ark’.  

-Vi foreslår, at der på den boldbane, der ligger bag ‘Kernen’, etableres et vandbassin, der kan samle vandmasserne fra Allévej op. Det ville være en fin løsning, og så kan man jo ved samme lejlighed etablere et hyggeligt grønt område med lidt borde og bænke der. En hyggelig park med en sø. Vi er i dialog med FC GOG Fodbold om det her, da det jo er fodboldklubben, der så skal afgive en bane. Nu må vi altså have kommunen med på banen, for det her er altså slet ikke holdbart for FDF Gadbjerg, understreger Jette Skov.