På Øster Nykirke Skole er de alle sammen Rigtige Venner

I uge 5 blev der afholdt emneuge på Øster Nykirke Skole, hvor skolens 128 elever fra 0. til og med 5. klasse arbejdede med temaet Venskaber, mens 6. klasse arbejde med at stable årets skolekomedie på benene. En travl og sjov uge. 

Af Jim Hoff – jimhoff@voreslokalavis.dk  

DET GODE SKOLELIV: Hvor tit er det lige, at man hører i omegnen af 120 skoleelever, der istemmer Jodle Birges store dansktophit “Rigtige Venner”.

Nej vel, det hører til sjældenhederne, men det skete altså torsdag morgen klokken 8.00, da elever, lærere og pædagoger plus en håndfuld forældre i det hyggelige morgenmørke i fællessalen på skolen kastede sig ud i denne fra Giro 413 så velkendte landeplage.  

Venskab på skoleskemaet 

At det netop var dette hit fra den danske dansktop-sangskat, der blev serveret for de unge mennesker denne torsdag morgen, var slet ikke tilfældigt. Tværtimod.  

Skolen havde nemlig emneuge, skemaet var brudt op i den anledning, fordi der stod “Venskaber” på programmet – en både relevant og pædagogisk fornuftig indgangsvinkel til en god uge i fællesskabets og venskabets tegn.  

Skolens værdisæt er baseret på elementer som kendskab, venskab, tryghed og nysgerrighed, så på den facon passer en uge i venskabets tegn jo også perfekt ind. 

 

Dagen blev startet med Jodle-Birge klassikeren "Rigtige Venner" - perfekt valg til ugens emne. Foto: Jim Hoff

Arbejder sammen på tværs af alder og klasser 

Afdelingsleder Torben Spejlborg oplyser, at eleverne i denne emneuge er delt op i 4 forskellige arbejdsgrupper, eller ‘workshops’ som det hedder på meget vestjysk. 

-Eleverne er blandet rent aldersmæssigt på tværs af klaserne. Det er jo også et af formålene med sådan en emneuge med venskab som tema, at eleverne kommer til at kende hinanden lidt bedre, både de store og små på kryds og tværs. Det hygger de sig med.  

-Eleverne har været ude i fire grupper, hvor de efter morgensangsamlingen og frem til klokken 12.00 med de samme lærere hen over ugen, fortæller Torben. 

Fra stop-motion til skuespil 

Eleverne har arbejdet meget konkret med flere spændende ting lige fra stop-motion videoer med modellervoksmodeller, som eleverne selv lavede. Der blev produceret venskabsbyer på store stykker papir, spillet spil, og der blev arbejdet i skolens Fab Lab med 3D-print, ligesom en gruppe fremstillede t-shirts med venskabsbudskaber.  

Og så var der da også lige et hold forbi hjemkundskabslokalerne, hvor der blev bagt en masse lækre kager og muffins. 

6. klasse arbejde med skuespillet, En God Ven, som de selv havde skrevet, og som skal opføres til skolefesten i uge 6. Her blev der arbejdet med selve skuespillet samt fremstilling af kulisser, så her var der også rigeligt at se til.  

 

Her er drengene i gang med et 3D-print projekt . og her gælder det om at holde tungen lige mellem ørerne - og at være tålmodig. Foto: Jim Hoff

Alt bliver vist frem til skolefesten 

Apropos morgensangs-seancen, der for øvrigt blev afsluttet med Ray-Dee-Ohh's klassiker ‘Jeg vil la’ lyder brænde’, så bliver Jodle-Birges “Rigtige Venner” en del af det skuespil, som 6. klasses eleverne præsenterer for forældrene til den store skolefest torsdag den 8. februar. 

-Det er på alle måder en god uge for både elever og lærere at arbejde med noget konkret på denne her måde. Ud over selve skuespillet, som bliver præsenteret til skolefesten, så vil forældrene også kunne komme rundt på skolen og se, hvad eleverne i de respektive grupper har fremstillet, så rigtig meget af det, der er produceret hen over ugen, vil blive vist frem – og det glæder eleverne sig jo også til, siger Torben.  

Han påpeger også, at der er et typisk billede af, at en del elever rigtig blomstrer op i sådan en emneuge, hvor der jo er andre læringsstile og intelligenser i spil end de vanlige.  

 

En gruppe har lavet en masse venskabsbyer, hvor flere håndværksmæssige færdigheder har været i brug. Foto: Jim Hoff

Kreativ arbejdslyst 

Vores LokalAvis kiggede ud torsdag formiddag, og det blev et fint indblik i, hvordan eleverne arbejdede fint på tværs i grupperne med de forskellige opgaver. Avisens udsendte var for eksempel med, da stop-motion videoholdet skulle i gang med at lave modeller og gøre deres “kulisse” klar til optagelse.  

Et kæmpestort arbejde, både håndværksmæssigt og tålmodighedsmæssigt, men de unge mennesker gik på med krum hals og kreativ arbejdslyst, akkurat som i de andre grupper, hvor temaet venskab i den grad medførte stor arbejdsglæde.  

Lad os i venskabets tegn slutte denne fortælling af med et citat af selveste Peter Plys:  

-Gode venner kan lave alting sammen, men kun de bedste venner er i stand til at lave ingenting sammen. 

 Du kan se flere fotos fra emneugen på Øster Nykirke Skole HER